Daganatok tucatjai fejlődnek egy kétéves brit kisfiú testében. A szülők szinte tehetetlenek, egyetlen esélyük egy újfajta amerikai gyógyszeres kezelés lenne, de erre nincs elég pénzük. A tumorok közben a fiú nyelőcsövét és kulcsfontosságú artériáját is fenyegetik, így az apa gyalog kelt útra, hogy adományt gyűjtsön.

Életveszélyes betegséggel kell megharcolnia a kétéves Ethan Mossnak: a kisfiú testében legkevesebb 20 tumor fejlődött ki. Kilenc hónaposan már lymphangiomát diagnosztizáltak nála (a nyirokerek alapvetően jóindulatú túlburjánzását), ami azonban oka lehet a tumoroknak is. A brit kisfiúnak az orvosok nem sok időt adnak: szerintük tinédzserkornál nem fog tovább élni. Kezelésre csak az Egyesült Államokban lenne esélye, ehhez 70 ezer fontot (21,36 millió forintot) kell a szülőknek összegyűjteni.

Mint Nick Moss, a fiú apja a Daily Mailnek elmondta, sokkolta őket az orvosok közlése. Hazaérve aztán alaposan áttanulmányozták a szakirodalmat, és jobban megértették a betegséget. "Egyszerűen szörnyű arra gondolni, hogy a gyereked idő előtt meg fog halni, de mi igazán hisszük, hogy megváltoztathatjuk az életét".

A kis Ethannek már születése előtt csak 50 százalék esélyt adtak az orvosok a túlélésre. Aztán hosszú vizsgálatok után diagnosztizálták a limfangiomatózist. "Nem tudják pontosan, mennyi ciszta van a testében, de kb. 20 és 30 között lehet" - mondta Ethan apja. Külsőre nem látszik a kisfiún a betegség, nem szenved, apja szerint is vidám, egészségesnek tűnő és kíváncsi a gyermeke.

Gyalogtúra az életért

Az orvosok már a gyerek nyelőcsövében, valamint a szívből a tüdőhöz vezető artériánál is találtak cisztát. A daganatok egyelőre a fiú növekedési ütemét követik, de félő, hogy elkezdhetnek gyorsabban duzzadni. Attól is tartanak a szülők és az orvosok, hogy egy tumor szétdurran, és a benne lévő folyadék szétszivárog a szervezetében.

Az egykori katona édesapa most úgy döntött, hogy a vadonatúj amerikai gyógyszeres kezelésért katonás menetelésbe kezd Nagy-Britannián keresztül, hogy pénzt gyűjtsön a fiának. Túráját vasárnap kezdte és várhatóan szeptember 4-én ér haza. Gyaloglásának a Facebookon egy profilt és egy oldalt is nyitott.