Egy szentéletűnek hitt fiatalember olyan brutális és szívtelen gyilkosságot követett el, amibe szinte belerokkant az áldozat családja. A 16 éves fiú kővel verte agyon vele majdnem egykorú volt barátnőjét, csak azért, hogy cserébe fogadásból ingyen reggelit hajthasson be egy haverján. A gyilkosság után Facebookon még eljátszotta a lány eltűnésén sajnálkozó jószívű fiút is.

Elképesztő hidegvérűségről tett tanúbizonyságot a 16 éves Joshua Davies, aki puszta fogadásból meggyilkolta volt barátnőjét, az akkor 15 éves Rebecca Aylwardot. A fő probléma az volt, hogy a lány családja totálisan félreismerte a fiút. Davies egy templombajáró família jótanuló fia volt, emellett szőke, jóképű srác, szóval igazi főnyereménynek tűnt a lány és családja szemében. A Daily Mail szerint az anya, Sonia Aylward is sem aggódott eleinte, amikor lánya a gyilkosság napján nem ért haza, "biztonságban van, Josh-sal van" – nyugtázta lánya aznapi késését.

A tavaly októberi walesi gyilkosságban szörnyű elem az is, hogy Davies szinte az interneten, közösségi oldalakon tervezte meg az emberölést, nagyon sok szót ejtett róla nyilvános fórumokon. Egyik haverja poénkodott is, hogyha Davies végrehajtja a gyilkosságot, fizet neki egy reggelit. Két nappal később Davies válaszolt: "Fizethetnél nekem egy reggelit".

A legújabb ruháiban ölték meg Rebeccát

A két fiatal 11 évesen ismerkedett össze, majd 2009-ben kezdtek járni. Három hónap után Rebecca szakított a fiúval, de 2010 októberében úgy tűnt, Davies felmelegíti a kapcsolatot, találkozóra invitálta a lányt. Rebecca édesanyja szerint lánya nagyon boldog volt, és az újrakezdésről álmodozott. "Reggel 6-kor kelt, hogy elkészüljön és kisminkelje magát. Az új ruháit vette fel, amiket előző nap vásárolt" - mondta el a bíróságon Sonia Aylward. Az anya kétszer is megismételtette lányával a fiú nevét, aztán nyugtázta, hogy jó kezekben lesz Rebecca.

Nem így történt. Davies egy erdőbe csalta a mit sem sejtő lányt, és egy rögbilabda méretű kővel fejbeverte, majd otthagyta a holttestet. Egy haverját is odahívta, akinek így panaszkodott: "Tudod te, milyen nehéz eltörni valakinek a nyakát?". A barát vallomása szerint Davies elmesélte, hogy a nyaktörés elsőre nem sikerült, a lány sikoltozni kezdett. Ezután kapta fel a követ, és verte be vele Rebecca Aylward fejét. "A legrosszabb része az volt, amikor éreztem és láttam, hogy beszakad a koponyája" – magyarázta.

A gyilkos terve az volt, hogy hazamegy, a Facebook közösségi oldalon beállítja, hogy ebben az időben otthon volt, és haverjára keni az egészet. A haver azonban elborzadt, és értesítette a rendőrséget, így Daviesnek már nem volt ideje eltemetni a halottat.

"Érzéketlen és barbár tett"

Davies állítólag rendkívül féltékeny volt barátnőjére, és a szakítás után rosszízű pletykákat terjesztett a lány meg sem történt abortuszáról. A fiú rajongója volt a véres filmeknek, és a 300 című film alapján a lány számos meggyilkolási módját ecsetelte barátainak, akik nem hitték el, hogy komolyan gondolja mindezt.

Szerdán a bíróság – amely alig értette az írásban emotikonokkal és rövidítésekkel kommunikáló baráti kör nyelvezetét – bűnösnek mondta ki Daviest emberölés vádjában. A büntetés kiszabását a pszichiátriai szakvélemények miatt egyelőre elhalasztották. A bíró közben úgy döntött, feloldja azt a tilalmat, hogy nem lehet megnevezni a vádlottat, és a fotója sem közölhető. A feloldást a közérdekkel indokolta.

Az Aylward-család kiadott egy közleményt a tárgyalás előtt. Ebben azt állítják, a család élete megállt azon az októberi napon. "Rebeccát egy érzéketlen és barbár cselekedettel gyilkolták meg. Olyasvalaki kezei közt halt meg, akit szeretett és akiben megbízott. Sose fogjuk elfelejteni, amit tett, és megbocsátani neki, hogy szétrombolta a családunkat" – áll a közleményben. Davies egyébként a gyilkosság után eljátszotta a Rebecca iránti aggodalmat is, és azt írta ki a Facebookra. "Ha szülő lennék, biztos aggódnék, hogy a lányom eltűnt."