A helyiek azt beszélik, egy machete lehetett a gyilkos fegyver, amivel megölték Varga Károlyt, az angliai Wellingborough szeretett öregurát. A 30 éve emigrált, Charlie-nak becézett férfi volt az idevetődő magyarok őrangyala, aki a magyar csevegés mellett a krumplitermesztésért élt.

Már a 20 legtapasztaltabb nyomozót állította rá Varga Károly magyar származású nyugdíjas meggyilkolási ügyére a brit rendőrség - írja a Northampton Chronicle & Echo című helyi lap. Ennek ellenére változatlanul nem találják sem a gyilkos fegyvert, sem az indítékot, sem a tettest. Vargát a hétvégén találták holtan a közép-angliai Wellingborough-ban lévő otthonában.

Egy ideig úgy tűnt, a rendőrség talált egy nyomot: egy kék Peugeot 306-os autó a gyilkosság előtt már jó ideje parkolt a környéken. Az ablakára ragasztott papír szerint eladásra kínálták. A gyilkosság idején azonban eltűnt a kocsi, egyelőre nem tudni, azért-e, mert eladták, vagy mert magával vitte az elkövető. Kedd este aztán meglett az autó és a tulaja is, aki visszakapta a vizsgálat után. Úgy tűnik, az autó eltűnésének nincs köze a gyilkossághoz.

A Heart Radio szerint vélhetően egy machetével, azaz bozótvágó késsel végezhettek Varga Károllyal, ezt a helyiek szóbeszéde is erősíti. Péntek délután mindenesetre még élve látta őt egy szomszéd a háza előtt. A rendőrség azt is kéri a helyiektől, hogy ha valaki látott a környéken egy véres ruházatú embert, értesítse őket.

A magyarok angliai őrangyala

A 96.6 Heart Radio weboldala bővebb információval is szolgál a meggyilkolt férfiről. A weboldal szerint Varga 30 éve települt Magyarországról Angliába. Két felnőtt lánya és egy fia van, egyik lánya értesítette a hatóságokat is, hogy apja nem reagál semmilyen megkeresésére. A csak Charlie-nak becézett idős férfit szerették a környéken, nem csak azért, mert burgonyát is termesztett az előkertjében. Egyesek csak a krumplikapálás idején látták Vargát, aki egy környékbeli szerint keveset mutatkozott. A Nortahmptonshire Evening Telegraph szerint Varga gyakran sétált és biciklizett, és a helyi Aldiba járt vásárolni.

"Segített a magyar bevándorlóknak a városba jutni a dokumentumok és eljárások intézésével" - mondta róla a sajtónak Martin Kinchin főfelügyelő. Varga nagy magyarbarát volt, a nyomozó szerint "ha meghallotta, hogy valaki magyarul beszél a városban, odament hozzá csevegni". Az eddigi adatok szerint az idős úrnak igen széles baráti köre volt, 10-15 ember rendszeresen látogatta - írja a Nortahmptonshire Evening Telegraph.