Akad olyan budapesti strand, ahol a személyzet fele készenlétben áll rossz időben is, azonban ha nem süt ki a nap, délben mindenki mehet haza. A hűvös nyár legnagyobb vesztesei a strandok, amelyekből van, hogy csupán kettőt tartanak nyitva a fővárosban összesen, egy hétvégi napon a rossz idő akár 15-20 milliós bruttó bevételkiesést okoz. Ennek ellenére a strandokat üzemeltető cég bizakodva áll a vénasszonyok nyarához: ha lesz, akkor újból nyitva lesznek a strandok.

“Itt vagyunk a szakadó esőben is, de csak a személyzet fele van itt. Délben el szoktuk engedni az embereket” – nyilatkozta a Velvetnek a budapest Palatinus strand egyik dolgozója, hozzátette, ezen a nyáron a július 9-10-ei hétvége volt a legerősebb hétvégéjük, bár akkor sem volt teltház. A több mint tízezer fő befogadására alkalmas strandra azon a hétvégén csupán hétezren mentek el. "Tizenhárom fürdőegységünkben a 2010-es évhez viszonyítva 15 százalékos bevétel kiesést jelentett. A hét strandra levetítve elmondható, hogy a bevétel visszaesésünk közel 30 százalékos. Egy hétvégi napon, a rossz időjárás akár napi 15-20 milliós bruttó bevételkiesést is okozhat" – mondta Szűcs Panni, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szóvivője.

A szinte folyamatosan szakadó eső és hűvös idő miatt előfordult az is, hogy csak két strand volt nyitva Budapesten összesen, több strandot is be kellett zárni, tudta meg a Velvet. "Összességében 30 százalékos visszaesést számoltunk bevételben és forgalomban is" – tette hozzá a szóvivő.

A nyár eddigi egyetlen kánikulában telt hétvégéje nem segített a bevételen, a strandokat üzemeltető vállalat 100 millió forintos veszteséggel zárta a júliust 2010-hez képest. Az időjárás előrejelzéseket figyelembe véve is nyitva lesznek a strandok augusztus 31-ig, az ezeket üzemeltető vállalat emellett bizakodva várja a vénasszonyok nyarát, amikor talán újból kinyithatnak a strandok. A hűvös nyár eddigi nyertesei a mozik és a fedett medencés fürdők, ha nem váltja a csapadékos, hűvös időt száraz és napos idő hamarosan, akkor ez egész nyáron így marad.

A folyamatosan borús, hűvös, csapadékos nyarat elég nehéz a lehető legteljesebb módon kihasználni, senki nem akar szakadó esőben a strandra belépőt váltani és a napsütésre várni. A strandok mellett ugyanez a helyzet a Balatonon és a többi belföldi üdülőhelyen is, ahol hasonló mértékű veszteséggel zárhatnak idén, az előrejlezések szerint minden vasárnapot lehűlés követi a nyárból fennmaradó három hétben.