Gyűlöletből gázoltak el unatkozó fehér srácok egy fekete férfit

2011.08.10. 17:57
Egy tizennyolc éves amerikai fiatal megunta az iszogatást, és szólt néhány haverjának, hogy kapjanak el egy színes bőrűt. Felhajtottak az autópályára, majd az első motelnél kipattantak és elvertek egy parkolóban ácsorgó fekete férfit. Az áldozat verést még túlélte volna, azt azonban már nem, hogy amikor a srácok kihajtottak a parkolóból, egyszerűen elgázolták. A motel kamerái felvették az egészet, dupla életfogytiglant érhet a felvétel.

A negyvenkilenc éves, színes bőrű James Craig Anderson balszerencséjére a Mississippi államban található Jackson egyik moteljának parkolójában ácsorgott a kocsija mellett, amikor felbukkant néhány fiatal akik rátámadtak. A fiúk összeverték, miközben rasszista jelszavakat kiabáltak, majd néhányan beugrottak egy Ford kisteherautóba, és egyszerűen áthajtottak a veréstől félig eszméletlen férfin. A fiatalokat a tizennyolc éves Deryl Dedmon vezette, aki a nem messze lévő Brandonból származott.

"Gyűlöletből öltek. Dedmon azért ölte meg azt a férfit, mert fekete volt" – nyilatkozta a CNN-nek az ügyész, Robert Shuler Smith. "Semmi kétség. Azért mentek arra, hogy találjanak egy feketét, akit megtámadhatnak, és akár meg is ölhetnek" – tette hozzá. Azzal viszont nem számoltak az elkövetők, hogy ez egészet felvették a motel biztonsági kamerái.

A fiatalok július huszonkilencedikén mérföldekkel a jacksoni tetthelytől ittak és buliztak. Dedmon aztán egyszercsak azt mondta a többieknek, hogy induljanak, és "basszanak meg néhány fekát" – idézi a rendőrségi közlemény. Aztán bepattantak a zöld Fordba, egy fehér Cherokee is követte őket, és tizenhat mérföldet utaztak Jackson nyugati peremére, ahol többnyire feketék laknak. A tizennyolc éves Dedmon tüzelte fel a többieket, részt vett a verésben is, és ő vezette a kocsit, ami tulajdonképpen a gyilkos fegyver volt.

"Ez a motel az első hely, ahogy jössz az autópálya felől, tehát Anderson volt az első személy, akit megtámadhattak" –  mondta az ügyész. A CNN által nyilvánosságra hozott videón látszik, hogy a srácok megállnak az út mellett, kiugranak a kocsiból és mutogatnak, ekkor állítólag többször is megverték a férfit. A verés után néhányan elmentek a fehér Cherokee-val, néhányan visszaszálltak a zöld Fordba. A következő képeken Anderson a kisteherautó fényszóróinak csóvájában tűnik fel. A Ford kihajt a parkolóból, hirtelen elfordul, és egyenesen elgázolja Andersont, majd elhajt az úton. Később állítólag Dedmon még nevetve fel is hívta a másik kocsiban ülőket, hogy eldicsekedjen vele, áthajtott az áldozatukon.

A 16 éves fiú ettős életfogytiglant kaphat tettéért. Rajta kívül még egy fiatalember ellen emeltek vádat, a maradék öt fiatalt, köztük két lányt, akik a zöld Fordban ültek, elengedték.