Szokatlan dolga van csütörtök óta a tulsai rendőrségnek: egy férfi felmászott egy helyi adótoronyra, és nem akar lejönni. De nem követel semmit, nem akar öngyilkos lenni, sőt szerinte ilyen nem is létezik. Csak néhány üdítőt kért eddig, meg egy kávét. Nem tudni, meddig akar ott maradni.

Hétfőn már az ötödik napja volt az Oklahoma TV tulsai adótornyán az a 25 éves férfi, aki egyelőre ismeretlen okból mászott fel oda csütörtökön – írja a Tulsa World. “Azt mondja, már le akar jönni, de még nem szánta el magát. Fél” - mondta a NewsOknak a rendőrség egyik képviselője.

Nem tudni, a férfi miért mászott fel a toronyra, az biztos, hogy nem akar öngyilkos lenni, szerinte az ilyesmi nem is létezik. És követelései sem voltak eddig. Csupán néhány üdítőt (mint a lap gondosan kilistázta: Sprite-ot, Dr Peppert és Rooster Boostert), meg egy kávét kért eddig. Néhány órát sikerül aludnia naponta, amikor leheveredik a vasszerkezeten.

Miközben a rendőrök azt várják, hogy lejöjjön, és mindenkinek azt tanácsolják, hogy kerülje el a torony környékét, a férfi kisebb internetes híresség lett. A hétvégén leejtette az egyik cipőjét, amit a megtalálója állítólag el is kezdett árulni az interneten. Egy helyi pizzeria pedig külön pizzát dedikált neki hétfőn, a tornyon töltött ötödik napja alkalmából.

A rendőrségi azonosítás szerint a férfi 25 éves, William Boyd Sturdivant II a neve, áprilisban engedték ki egy oklahomai börtönből. Korábban többször követett el bűntényeket, kapták már el betörés miatt, ahogy azért is, mert illegális szereket találtak nála. A férfi szellemi fogyatékos, nem tudni, miért ment fel, de nem tudják lehozni, többször is megpróbálták különféle módszerekkel, de eddig sikertelenül.

A rendőrök szerint Sturdivant jól érzi magát a tornyon, csak amiatt aggódnak, hogy péntek óta nem ivott és nem evett, illetve bármikor megcsúszhat és leeshet. A hírek szerint Sturdivant már szerdán fel akart mászni a toronyra, már a tetőn volt, amikor észrevették és elkergették. Csütörtökön délelőtt azonban ismét próbálkozott, és akkor sikerült is felmásznia a körülbelül ötven méter magas toronyba. Azóta már több mint 100 óra telt el, ezzel jócskán megdöntötte a rendőrökkel legtöbb ideig patthelyzetben álló ember rekordját a környéken. Arról nincsenek adatok, hogy ilyen patthelyzetből mi tartott a legtovább: van, ahol azt írják, néhány tehetős gyilkos éveken keresztül nézett farkasszemet az egyébként tehetetlen rendőrökkel, máshol pedig azt, hogy egy elszállt amerikai vallási vezető/szabadságharcos, John Joe Gray tartja a rekordot, aki 2000-ben barikádozta el magát a rendőrök elől néhány társával Texasban, és azóta is ott vannak, ha minden igaz.