Rengeteg ember keresi nap mint nap a világ segélyhívószámait, aminek eredménye, hogy sok igen hülye hívást is kapnak a hatóságok. Németországban egy takarítást kényszermunkának tekintő srác akart rendőri beavatkozást, Amerikában pedig egy kisfiú a matekleckéhez kért segítséget. Magyarországon a mentősöknek vannak a legjobb sztorijaik teveharapásról, torokszúrásról és a beszorult gyerekről.

"Egész nap dolgoznom kell. Nincs semmi szabadidőm" - panaszkodott a Németországi Aachen rendőrségének hétfőn egy 11 éves fiú. A "kényszermunkára" fogott Leonról kiderült, hogy megelégelte a házimunkát, ezért hívta a német rendőrség segélyhívószámát, a 110-et. A lakást és a teraszt is kisuvickolni kénytelen fiú anyja elmondta, hogy gyermeke már korábban is fenyegetőzött a rendőrség hívásával – írja a BBC.

Leon és a rendőrök beszélgetésének csúcsa

RENDŐRSÉG: Tudod te egyáltalán, mi az a kényszermunka?
LEON: Hmm, igeeen...
RENDŐRSÉG: Hol van most az anyukád?
LEON: (érezve, hogy ez most elég kellemetlen lesz) Itt áll mellettem.

Az anya is beszélt a rendőrökkel, és kiderült, hogy fia kissé túlzott. Ez esetben egy papírcetlit kellett volna felvennie a földről, ezen borult ki annyira, hogy a segélyhívást választotta. "Egész nap játszik, és amikor azt mondjuk neki, hogy takarítsa fel, amit csinált, ő kényszermunkának hívja ezt" – panaszkodott az anya (a teljes beszélgetést németül tudó olvasóink itt olvashatják).

Nem megy a kivonás

Tavaly áprilisban a Youtube videomegosztó oldalra töltöttek fel egy feliratozott hanganyagot, amelyen egy kisfiú kétségbeesett segélykérése hallgatható meg. A lejjebb meghallgatható beszélgetés elején kiderül, hogy a négyéves Johnnynak gondja akadt a matekkal, bár a math (matek) és a mouth (száj) szavakat összekeverve az operátor nem érti egyből, mi a helyzet.

A gyerek jó ideig köti az ebet a karóhoz, míg végül megegyeznek a telefonközpontossal: telefonos segítséget kap. A probléma a kivonással van. "Tizenhatból nyolc, az mennyi?" - kérdezi Johnny; "Mondd meg te! Mit gondolsz, mennyi?" - ugratja a szemét operátor; "Nem tudom... egy" - válaszol a srác. Miután az 5 mínusz 5 feladvány megfejtésében sem segít a központos, váratlan dráma bontakozik ki: egy kiabáló nő hangja hallatszik, aki cifrán lehordja Johnnyt, amiért az a rendőrséget zaklatja (a csattanót keretes írásunkban olvashatja).

Nem megmondtam, hogy ne zaklasd a rendőröket?

NŐI HANG (kiabál): Johnny, mit gondolsz, mit csinálsz?!
JOHNNY: A rendőr segít nekem a matekban.
NŐI HANG: Mit mondtam neked a rendőrség kereséséről?
OPERÁTOR: Ez az anya...
JOHNNY: Hogyha segítségre van szükségem, hívjak valakit.
NŐI HANG: Nem a rendőrségre gondoltam.

Teveharapást szőrivel – A magyar hatóságok kalandjai

Megkerestük a magyarországi hatóságokat is, szoktak-e hazánkban is előfordulni hasonlóan vicces segélyhívások, azonban nem sokat árultak el. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője azonban nem volt rest feleleveníteni pár hívást, ami a 104-es számra vagy elődjeire érkezett.

Győrfi szerint a naponta sokaságával befutó hívások 20 százaléka igazi segélyhívás csupán, van aki receptfelírás ügyében is képes a 104-et hívni. Azonban akadnak nagy klasszikusok is, amik legendásak a "sürgősségi ellátásban is rutint szerzett" diszpécserek és mentősök között. A hetvenes évekre datálódó sztori szerint egyszer valaki betelefonált, hogy Budapesten, "a Nyugati pályaudvar mellett egy teve leharapta valaki fejét". A diszpécser rögtön gondolta, hogy az illető szórakozik vele, le is csapta a telefont. Aztán jött még egy, majd még egy hívás a mészáros tevéről, és a végül mégiscsak kiszálló mentősök egy teveharapást szenvedett embert találtak a pályaudvaron, ahová nem sokkal korábban érkezett meg egy cirkuszvonat.

Frissebb, pár éves történet volt, amikor egy előkelő budapesti hotelből csörögtek rá a 104-re, hogy az egyik vendéget torkon szúrták – mesélte Győrfi. A mentősök hanyatt-homlok siettek a várhatóan súlyos esethez, de amikor egy nő ajtót nyitott nekik a szobában, döbbenten meredt a mentősökre. Kiderült, hogy a feleség csak valami gyógyszert kért a hotelportáról, mert "szúrt a férje torka".

Az a csúf vicc is megesett, hogy egy kétségbeesett férfihang kiabált a telefonba, hogy beszorult a gyerek feje. Amikor megkérdezték, hogy mégis hova, azt válaszolta: "A két füle közé".

Nem akarnak bátorítani

Kerestük a 107-es és 112-es számok kútfőjét, az Országos Rendőr-főkapitányságot, ami közölte, hogy nem gyűjtik azokat a bejelentéseket, "melyek rendőrségi intézkedést nem vonnak maguk után".

A 105-ös szám tulaja, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság pedig azzal indokolta, miért nem adnak ki ilyen beszélgetéseket, hogy szerintük csak felbátorítanák az embereket vele, hogy ilyen kamuhívásokat eresszenek meg feléjük. Közleményükből kiderült, hogy így is sokszor hívják őket kamutüzekhez, -eseményekhez. A tűzoltóknak fontosak az állatok is, a Velvetnek küldött közleményükben emberes sztorik helyett állatmentésekről írnak, mint a tavaly a Dunából kimentett vaddisznóé, vagy a kedden egy fára tekert damil fogságából kiszabadított galambé.