Egy emu lett egy angol család hetedik gyermeke

2011.08.22. 19:11
Családtagként tekint az angliai Newby-család Beakyre, azaz Csőrire. A 180 centi magasra nőtt emu fiókakora óta a családnál van, együtt nőtt fel Newbyék hat gyerekével. Hosszú ideig bejáratos volt a házba a jámbor, ám mozgékony állat, de az emupiszok és a berendezés leamortizálása miatt kitiltották onnan.

Már az sem kis vállalkozás manapság, ha az ember hat gyermeket nemz a világra, és felneveli őket. De az angliai Newby-család túltett mindezen: hetedik gyermekükként egy emut tartanak otthon. A Beaky (azaz Csőri) nevű állat tényleg családtag, sokáig a famíliával együtt tévézett. A kétéves Beaky egy szokatlan karácsonyi ajándékként került hozzájuk, Lisa Newby szerezte be férjének, Iainnek.

Az emu tojáskora óta igencsak megnőtt: jelenleg több mint 76 kilós és 183 centi magas. Fióka korában Beaky még egész apró volt, így a gyerekek járókájába be lehetett tenni. Azonban nagyon gyorsan megnőtt, és hamar rájött, hogy simán ki tud onnan ugrani. Azóta nem tartják ennyire kordában. "Beaky imád a gyerekek körül futkosni és játszani a játékokkal. Nagyon a családunk részévé vált" - mondta Iain Newby a Daily Mailnek.

Beakyt etetni is kell, ami heti hat kilogramm kukoricát, és sok-sok borsót, karfiolt és brokkolit jelent. Ezen kívül mindent megeszik, ami nem tud elszaladni előle, így kulcsokat, szivacsokat, de még fúrófejet is elnyelt a gyomra. Mostmár át kellett költöztetni őt egy kisebb házba, mert túlságosan összemocskolta a családi házat és összetörte a berendezést.

"Nekünk azt mondták, hogy kb. hat hónaposan agresszívvé válhat, de ugyanolyan kezes, mint mindig, a szakértők pedig úgy vélik, hogy ez egy csoda" – mesélte elragadtatva Iain Newby. Szerinte az állat "imádja a gyerekeket, és sohasem csípte meg egyiküket sem". Beakynek azonban a gyerekeken kívül is akadhat egy csomó barátja Newbyéknál: a családnak ugyanis van még négy kutyája, öt macskája, egy papagája és egy háziállatként tartott sündisznója.

Beakyék furcsa háziállatára magyarázat is akad: azzal foglalkoznak, hogy megunt, kidobott, egzotikus állatokat gyűjtenek be. Így ha nem is a család kis kedvenceiként, de velük élnek jelenleg krokodilok, kígyók, hüllők, óriásteknősök, pókok és arapapagájoki is. Az emut ugyan a brit törvények nem tartják nyilván veszélyes állatként, Iain Newby mégsem ajánlja a tartásukat, mert nem mindegyik olyan békés, mint Beaky. Az viszont nem utolsó érv mellettük, hogy 60 évig is elélhetnek, ami alatt nem kevés tojást raknak. Newbyék eddig tizennyolcszor dobhattak össze Beaky tojásából emurántottát.