Vízmérgezés végzett egy huszonkilenc éves nagy-britanniai férfivel. Matthew Ellis egy buli másnapján addig ivott, amíg össze nem esett. Kórházba szállították, ám héthavi ápolás után belehalt egy fertőzésbe.

Több mint héthavi kórházi ápolás után belehalt a vízivásba egy sheffieldi férfi. Matthew Ellis tavaly december 26-án elment sörözni, az azt követő reggel pedig hihetetlen szomjúságra ébredt. A 29 éves férfi literszám itta a vizet, úgy vélve, ez egy átlagos másnap, és csak a dehidratáltságtól érzi magát furcsán.

Ellis szó szerint rogyásig itt magát: a szülői házban addig vedelte a vizet, amíg egyszercsak összeesett. Apja azonnal hívta a mentőket, akik a sheffieldi kórházba szállították. Élete utolsó 32 hetét ott töltötte, végül belehalt egy mellkasi fertőzésbe – írja a brit The Star. Az elfogyasztott vízmennyiség hatására szervezete sószintje lecsökkent, ettől pedig az idegsejtjeit körülvelő mielinhüvelyek károsodtak.

Bekatizták a sörét?

Családja szerint előző éjjel valaki a tudta nélkül drogot csempészhetett az italába, ezért volt másnap irreálisan szomjas – legalábbis anyja, Maureen Ellis így hallotta a kórházban. Bizarrmód most mégis arra szeretné felhívni a figyelmet, milyen káros hatásai lehetnek a vízivásnak.

“Nincs egészségügyi figyelmeztetés – a víz jót tesz egy adott mennyiség elfogyasztásáig, de szeretnénk, ha az emberek tudnák, többet nem szabad inni" - idézi az asszonyt a Daily Mail. Őt másik fia, Andrew értesítette arról, hogy Matthew-t nemcsak kórházba kellett szállítani, már az odaúton ötször kapott rohamot. “Sosem drogozott. Néha elment bulizni, de nem rendszeresen, volt, hogy fél évig sem ivott egy pohárral sem."

Vízmérgezés:  tényleg van ilyen

A vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében felhígulnak a tápanyagok, és már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben. Ha hirtelen fogyasztunk nagy mennyiségű vizet, a szervezet nátriumháztartása felborul - ez gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja.

A krónikus vízmérgezés (yponatremia) esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

Webbeteg.hu

Ellis három napig eszméletlen volt, az intenzív osztályon ébredt. Anyja elmondása szerint arról rettegett, hogy lebénul, de akkor még nem tudták, hogy az agya milyen mértékben károsodott.

Másnap ismét kómába esett: "A nátriumszintje az egekben volt, ez végzett vele" - magyarázta anyja, aki már engedélyezte, hogy fiát lekapcsolják az életmentő készülékekről, ám Ellis január végén egyszer még magához tért. "Nem tudta, kicsoda ő, az agya teljesen elszállt. [...] Borzalmas volt, a szemeimet kisírtam érte. Iszonyú volt látni, ahogy szenved." Fia végül augusztus negyedikén hunyt el, temetését most vasárnap tartják majd.

Nagyon ritka eset

Mayur Ranchordas, a Sheffield Hallam University táplálkozás-és élettan oktatója a Daily Mailnek megerősítette: a vízmérgezés akár halált is okozhat. "Az extrapontin mielinózis [az az elváltozás, amelyet a rengeteg elfogyasztott víz Ellis szervezetében okozott], ritka dolog" – szögezte le, hozzátéve, a magas nátriumszint azonban gyakran előfordul, például a hobbifutók körében, és a félmaratonokon, maratonokon. "Nem futnak folyamatosan nagy intenzitással, de minden vizes állomáson megállnak, és rengeteg vizet isznak, nehogy dehidratáltak legyenek" - vázolta, hogyan fordulhat pont az ellenkezőjére a túlzott óvatosság.