Határozat kötelezi a társasházakat arra, hogy takarítsák maguk előtt a járdát, így akárcsak télen a csúszásmentesítés hiánya miatt, nyáron az emberek, kutyák által hugyos utcák miatt is büntethetők. Ha ez elmarad, 50.000 forint pénzbírságot is kaphatnak. Azonban a társasházak nem takarítják a járdákat vagy igen hiányosan teszik ezt, egyes önkormányzatok pedig inkább maguk intézik a járdák takarítását, minthogy a társasházakra várjanak, illetve a procedúrára, hogy kiderítsék, a háztulajdonost vagy az üzemeltetőt kell büntetni. Az erzsébetvárosi önkormányzat ezer darab tömlőt is adott a társasházaknak, hogy tisztítsák a járdákat, de azokat évek óta másra használják. A Velvet arra keresi a választ, kinek kellene takarítani a járdákat, hogy kevésbé legyen elviselhetetlen húgyszagú a belváros.

A közutakat minden éjjel takarítják, a nyári hajnalokból kihagyhatatlanok a locsolókocsik. Az FKF a szilárd burkolatokat köteles takarítani, azaz a közutakat, közjárdákat, közlépcsőket, alul- és felüljárókat. A Fővárosi Közgyűlés 48/1994-es határozata szerint például a körúton lévő járda tisztítása az ingatlan tulajdonosának a feladata, télen és nyáron is.

Ha az önkormányzat nem takarítana, a belváros kezelhetetlen lenne

“Tulajdonképpen nyolc géppel takarítjuk a kerületi közterületet, alapvetően a társasházak dolga az előttük lévő járda takarítása. Mivel az V. kerület frekventált, az önkormányzat is besegít ebbe, az itt élő lakosság számához képest többszöröse az, aki itt megfordul naponta” – nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft.-től. Hozzátette, három vizes takarítású, nagynyomású gépet használnak a járdák takarítására. A VII. kerületi Kazinczy utca is igen kiritkus a bűz szempontjából, a Velvet az erzsébetvárosi önkormányzatot is megkereste. Kiderült, az erzsébetvárosi önkormányzat is külön figyelmet fordít a kocsmasorok hétvégi takarítására – holott nem lenne dolga a járdák takarítása.

“A járdák takarítása a társasházak dolga, a Kazinczy utca felső részén hetente egyszer takarítunk, ezen kívül szombat reggel és vasárnap reggel is nagynyomású gépekkel takarítjuk az Erzsébet körút és a Károly körút közötti szakaszt. A házaknak adtunk pár éve 1000 darab tömlőt, hogy takarítsák az előttük lévő járdaszakaszt, de a tömlőket azóta másra használják. Ha mi ezt nem csinálnánk, a belváros kezelhetetlen lenne” – nyilatkozta az erzsébetvárosi önkormányzat köztisztasági feladataival foglalkozó Nagy-Istók Gábor.

A társasházaknak kellene takarítani a járdákat

“A Fővárosi Rendelet szabályozza ezt, 50.000 Ft-ig terjedő szabálysértési bírságra számíthat az a társasáház, amelyik nem tesz eleget annak a kötelezettségnek, amit a rendelet előír. Ilyen többek közt a takarítás, egyébként akár egy szomszéd, egy rendőr vagy egy közterületfelügyelő is feljelentheti az önkormányzatnál” – tudta meg a Velvet az V. kerületi önkormányzat sajtóosztályától. Mivel a társasházak láthatóan nem tisztítják az előttük lévő járdát, a budapesti belvárosi kerületekben az önkormányzat takarít helyettük.

Nem tud a hatóság kit büntetni a társasházak esetében

Az V. kerületi önkormányzattól megtudta a Velvet, előfordul, hogy panasz érkezik a koszos járdák miatt, azonban a legtöbbször nehéz eldönteni, hogy a tulajdonos vagy az üzemeltető a felelős, azaz pontosan kin lehet behajtani a bírságot. Emiatt is egyszerűbb, ha a városüzemeltető maga letakarítja a járdát.

A hugyozók maguk is büntethetők

Valamiért évszázadok óta módi, hogy az ember az utcára ürít. Szinte minden hétvégén látni a budapesti Liszt Ferenc téren ittas bulizókat pisilni, félretéve azt, hogy ez mekkora parasztság. A tény az, hogy minden ember vizelt már az utcára legalább egyszer, többnyire részegen, annak ellenére, hogy tudta, büntetéssel is jár e megkönnyebbülés. Vannak akik direkt olyan helyre pisilnek, ahol valami felszívhatja, földre, bozótba, de vannak akiket ez egyáltalán nem érdekel, és szívesen írják ki a nevüket vizelettel a járdára. Az viszonylag ritka, hogy az ember direkt a ház falára pisil, de ez is előfordul.

A belvárosban terjengő húgyszag a kutyáknak is köszönhető, akik főleg a házak falaira vizelnek, aminek bűze gyakorlatilag kiirthatatlan. "A Dembinszkyben lakom, ami szintén hetedik kerület, és soha a Kazinczyban olyan húgyszagot nem tapasztaltam, mint amilyen nálunk szokott terjengeni. Ez azért van, mert a Ligetbe kutyát vivők ebei már az utcán ürítenek, a parkba érés előtt" – írta a Velvet egyik olvasója. A kutyapiszok elleni küzdelemben valamiért kimaradt a kutyák falra vizelése, ami ellen fertőtlenítőporral védekeznek egyes házaknál, hiába.

Helyszíni bírság jár az utcán vizelésért

Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet szerint:
7. § (1) Aki
a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt lerakóhelyen rak le, vagy helyez el; százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések miatt a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, valamint a
természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.