Az 57 éves Kelly Curthoys élete nem volt könnyű: a katonaság alatt szerzett rossz élmények évekig gyötörték, sok ideig kellett titkolna, hogy rossz testbe született, két házassága is tönkrement. Curthoys, akinél poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak, már az öngyilkosságot fontolgatta, amikor egyik barátja révén görényekkel kezdett el foglalkozni. Az állatoknak köszönhetően úgy döntött, hogy mégsem vet véget életének, és végül a nemátalakító műtétre is rászánta magát.

Görénymentésel gyógyítja lelki sebeit egy volt brit katona, aki éveken keresztül titkolta, hogy ő valójában egy férfitestbe született nő. Kenneth, illetve most már Kelly Curthoys sok mindenen ment keresztül: 72 napig harcolt tengerészként a Falkland-szigeteki háborúban még 1982-ben, mindkét házassága is tönkrement, és csak azután merte felvállalni, hogy rossz testbe született, miután kilépett a hadseregből, végül 2009-ben poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak nála.

Miután második házassága is zátonyra futott, összeköltözött egyik barátjával. Maria Delavena bántalmazott állatokkal foglalkozik otthonában, és létre is hozták saját menhelyüket. Eddig 250 görényt mentettek meg, és jelenleg ötven olyan görény él náluk, amelyekkel korábban rosszul bántak gazdáik. A két barát most megpróbál segíteni az állatoknak abban, hogy igazi házi kedvencekké váljanak.

Közben persze Kelly Curthoys állapota is jelentősen javult. „Először nem is tudtam, hogy milyen jó hatással vannak az emberre. Amikor nem éreztem olyan jól magam a bőrömben, mindenesetre mindig kimentem hozzájuk. Amikor közel voltam ahhoz, hogy véget vessek az egésznek, akkor a görények segítettek, nekik köszönhetően gondoltam meg magam. A gyógyszerek csak percek vagy órák múlva hatnak, viszont a görényektől azonnal jobb kedve lesz az embernek” – nyilatkozta az 57 éves Kelly Curthoys.

Barátja, Maria Delavena mindezt megerősítette: „Ha látom, hogy éppen rossz kedve van, akkor kiküldöm az állatokhoz, és pillanatok alatt jobbkedvre derül.  A görények szeretnek bevonni a játékba, nem kedvelik, ha valaki szomorú, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy javítsanak a hangulatodon.”

Curthoys az elmúlt tíz évben nőként élt, de a nemátalakító műtétre csak 2010 februárjában került sor. Most már egyébként bajtársai is tudnak arról, hogy az egykori katonából nő lett. „Az első sokk után elfogadták, hogy már nem Kenneth, hanem Kelly vagyok. Felidézzük a szebb napokat, viccelődünk, és ez sokat segít abban, hogy feldolgozzuk mindazt a szörnyűséget, amit átéltünk a háború alatt” – nyilatkozta Curthoys, akit éveken át gyötörték a rossz emlékek.