Nagy Britanniában tizenöt női lovas vállalkozott arra, hogy levetkőzik egy jótékonysági naptárhoz. A bevételből a szklerózis multiplex- és a leukodisztrófia-kutatást támogatják majd. Andrew Monk, a fotós személyes okokból vágott bele a naptárkészítésbe, feleségénél 18 évvel ezelőtt ugyanis szklerózis multiplexet diagnosztizáltak.

Már meg lehet rendelni azt a naptárt, amelyben lelkes női lovasok láthatóak meztelenül, és akárcsak oly sokan, természetesen ők is merő jótékonyságból szabadultak meg a ruháiktól. Összesen tizenöt fiatal lány vállalta, hogy némi vetkőzéssel próbál pénzt szerezni a szklerózis multiplex- és a leukodisztrófia-kutatást támogató Myelin Project nevű kezdeményezés számára. A fotókat Andrew Monk készítette, akinek személyes okból fontos, hogy minél több gyűljön össze, felesége, Gwen Monk ugyanis szklerózis multiplexben szenved. Az asszonynál 18 évvel ezelőtt, 32 éves korában állapították meg a betegséget.

Hiúságból nem vetkőzne

Az egyik modell, Lorna McRosty az interneten találkozott a naptárhoz készült fotókkal, és úgy döntött, hogy ő is tesz egy próbát – írja az Examiner. „Felvettem a kapcsolatot Andrew Monk fotóssal, aki meglátogatott engem egy linthwaite-i istállónál, hiszen ott tartom a lovam, Horlickst. Ismerek pár embert, akik szklerózis multiplexben szenvednek, és örültem, hogy segíthetek. Egy kicsit ideges voltam, de Andrew csodálatos volt, és az eredmény is nagyon jó lett. Az istállóhoz közeli földeken készültek a képek. A szüleim bizonyára dühösek lettek volna, ha merő hiúságból vállalom el a fotózást, de mivel egy nemes cél érdekében tettem, így támogatták az ötletet” – mondta el a 20 éves McRosty, aki már négyéves kora óta lovagol, és reméli, hogy egyszer majd főállásban foglalkozhat az állatokkal.

Lelkes barátok

„Még soha nem csináltam semmi hasonlót, így egy kicsit izgultam. Csupán egyszer modellkedtem, az egyik unokatestvérem főiskolai feladatához álltam kamera elé, igaz,  akkor nem kellett levetkőznöm” – mesélte a 25 éves Danielle Fretwell, aki természetesen szintén szerepel a naptártban. Mint elmondta, Andrew Monk nagyon figyelmes volt, felajánlotta, hogy a kocsiban vár addig, amíg modellje levetkőzik, női asszisztense pedig elkészíti a képeket. „Nem voltam zavarban, de azért megkértem, hogy forduljon el, amíg felszállok a nyeregbe, illetve leszállok róla. A családom egyik barátja szintén beteg, és a legkisebb segítség is jól jön, ha ilyen ügyről van szó. A barátaim megígérték, hogy ők is vesznek majd egy-egy naptárt, és kitűzik a falra a fotómat ” – tette hozzá Fretwell, aki kilenc éves kora óta lovagol.

Bátorság!

A 25 éves Jesse James szerint a fotózás rendkívül felszabadító élmény volt, életében nem volt még része ilyesmiben. „Nagyon büszke vagyok magamra és a többi lányra, amiért elég bátrak voltunk ahhoz, hogy megszabaduljunk a ruháinktól egy jó ügy érdekében” – bókolt a többieknek. Az alkalmi modelleknek egyébként nem volt könnyű dolguk, volt, akinek az esővel kellett megbirkóznia, volt, akinek a vetkőzését egy csapatnyi bámészkodó kísérte figyelemmel. A naptárt egyébként 12 fontért (kb. 3700 forintért) vásárolhatják meg azok, akik az Egyesült Királyságban, 15 fontért (kb. 4650 forintért), akik Európa más részén élnek, máshonnan 20 fontért (kb. 6200 forintért) rendelhetik meg a kiadványt.

És még sokan mások...

Igazán jó helyzetben vannak azok, akik rajonganak meztelenkedő férfiakért és nőkért, de szeretnének valami jót is tenni a világért, hiszen minden évben számtalan olyan naptár jelenik meg, amelyek valamilyen jó célt szolgálnak, és ennek megfelelően rengeteg ügy van, amit ilyen módon lehet támogatni. Vannak, akik menhelyi állatokért vetkőznek, vannak, akik munkahelyeket akarnak megmenti némi pucérkodással és akadnak olyanok is, akik a harmadik világ nyomorgó országait támogatják meztelen testük fotójával.