A 63 éves Janet Hardt botox helyett több alkalommal is marhazsírt fecskendezett az arcába a ráncok ellen. Csütörtökön annyira rosszul érezte magát, hogy kórházba kellett mennie, és még aznap elhunyt. A boncolás szerint halálát nem a házi ránctalanító injekciók okozták, hanem egy bakteriális eredetű hashártyagyulladás, aminek nem volt köze a furcsa öregedés elleni módszerhez. A Velvet szakértője szerint lehet, hogy tényleg nem volt összefüggés, de nem zárható ki: a biztos válaszhoz tudni kellene, hogy ugyanaz a kórokozó volt-e jelen az injekciózott területen és hashártyagyulladásnál.

Csütörtökön elhunyt egy homewoodi nő, aki forró marhazsírt fecskendezett arcába annak reményében, hogy olyan hatása lesz, mint a botoxnak – írja a Sun-Times. A családtagok szerint a 63 éves Janet Hardt ezt a kezelési módot többször is alkalmazta, mert abban reménykedett, hogy ez majd csökkenti a ráncokat. Halála előtt a szája  és az álla környékére fecskendezett zsírt, és a házi módszer miatt begyulladt a szája, csütörtökön pedig kórházba kellett mennie, mert annyira égett az arca. A hivatalos szervek szerint nem a zsírinjekciók okozták a halálát, a boncolás során azt állapították meg, hogy a 63 éves Janet Hardt bakteriális eredetű hashártyagyulladás miatt hunyt el.

Ferenczy József plasztikai sebész szerint lehet, hogy tényleg nincs összefüggés Janet Hardt különleges módszere és a halálát okozó gyulladás között, de a biztos válaszhoz természetesen több információra lenne szükség. „Elméletileg elképzelhető, hogy egy baktérium a szervezet egy teljesen más pontján okoz gyulladást, mint ahol bejutott. Bizonyos tudományos módszerekkel meg lehet állapítani, hogy van-e összefüggés a két gyulladás között. Ha ugyanaz a kórokozó mutatható ki a beadás és a hashártyagyulladás helyén, akkor az egy közvetlen bizonyíték. A különböző zsiradékoknak töltőanyagként való felhasználása egyébként nem új keletű és nem is csak az Egyesült Államokban szokás. A börtönökben forró, pontosabban folyékony állapotú vazelint szoktak fecskendezni a pénisz bőre alá az őrizetesek, hogy megnöveljék méretüket. Figyelembe véve azt, hogy mindez nem steril körülmények között zajlik, meglehetősen kevesen halnak bele” – nyilatkozta a Velvetnek a szakértő.

Az elmúlt pár évben több alkalommal is írtunk már arról, hogy mennyire veszélyes lehet a tökéletes külső utáni hajsza, ha valaki spórol a plasztikai beavatkozásokon. Az egyik lehetőség ilyenkor az, ha a szépülni vágyó saját kezűleg próbál tenni valamit az ügy érdekében. Persze nem Janet Hardt az egyetlen, aki konyhában kereste az örök fiatalság titkát. A koreai Hang Mioku több mint húsz éve plasztikaiműtét-függő, és mivel az orvosok már nem voltak hajlandóak elvégezni rajta több beavatkozást, saját kezébe vette a dolgokat; először szilikont fecskendezett az arcába, és amikor ez elfogyott, étolajjal próbálkozott. Az arca teljesen eltorzult emiatt, és több műtéten is átesett már, hogy normalizálják a helyzetet.

Azok sem járnak jobban, akik úgy próbálnak pénzüknél maradni, hogy egy kóklert keresnek fel. Persze komplikációk mindig adódhatnak, de ha nem megfelelőek a körülmények, akkor nagyobb az esély arra, hogy valami baj történik. Például ha svindlerek mondjuk ipari vagy háztartási szilikont, vazelint fecskendeznek  a páciensek testébe. Két évvel ezelőtt az egykori Miss Argentína, Solange Magnano hunyt el fenéknagyobbító műtétje után, a szövődményként kialakult tüdőembólia miatt. Juan Carlos Seiler, az egyik plasztikai sebészeket tömörítő szervezet egykori elnöke szerint a műtétet végző orvos valószínűleg nem volt elég szakképzett. Egy hónappal Magnano halála előtt Alejandra Guzman, egy mexikói énekesnő került kórházba hasonló okból. Nála is a beinjekciózott töltőanyag okozott problémát.