Ezen a héten vonul börtönbe Sean Duffy, az a 25 éves readingi internetes troll, akit azután ítéltek el, hogy gúnyt űzött egy csomó fiatal halálából. A kiszabható maximális büntetést kapta, 18 hetet kell majd börtönben töltenie az Asperger-szindrómás, alkoholproblémákkal küzdő férfinak.

A 25 éves readingi Sean Duffynak 18 hónapra börtönbe kell vonulnia, mert fiatalok halálából űzött gúnyt az interneten - írja a SWNS. Duffy először 2010 szeptemberében cikizett egy autóbalesetben meghalt fiút. Létrehozott egy kamu Facebook-oldalt, ahova mindenféle kegyeletsértő képeket töltött fel az elhunyt 16 évesről.

Szakszóval élve Duffy internetes troll, aki sem Istent, sem embert nem ismerve igyekszik merő kedvtelésből belerúgni a mindenkibe ott, ahol valószínűleg a legjobban fáj. Legalábbis extrém esetben - jobb napjain megelégszik szimpla bosszantással.

Miután gúnyt űzött az elgázolt fiú halálából, idén januárban egy anyát talált meg magának, akinek a 14 éves lánya epilepsziás rohamban halt meg idén. Duffy a halott lány nevében többek között boldog anyák napját kívánt a gyászoló nőnek. “Már eleve elég kemény időszakon mentünk keresztül. Lauren volt az egyetlen lányunk, áldottam a lába nyomát is, ez a fickó meg ott ült a számítógép mögött. Annyira dühösek vagyunk, persze, létezhet egy csomó kifogás, de nagyon megbántott minket ez az ember. A mi családunk mellett sok más családban is pusztított, sok embernek okozott fájdalmat. Az a legrosszabb, hogy ott ül a számítógépe mögött érzelmek nélkül. Elértük, amit el lehet érni, a többi család miatt vagyunk csak itt. Egyszerűen csak fáj, hogy Lauren halála után megint át kell menni egy kemény időszakon” - mondta az elhunyt tinédzser apja a lapnak.

A sulykot Duffy akkor vetette el igazán, amikor idén februárban egy olyan lány halálán kezdett viccelődni, aki azért ugrott egy vonat elé, mert az iskolában cikizték. A lány testvére létrehozott Facebookon egy emlékoldalt, ahol Duffy ismét egy kamuprofillal, az elhunyt lány nevében azt posztolta, hogy “Hehe, elaludtam a síneken, hehe”. Végül emiatt az eset miatt kellett bíróság elé állnia.

Az álprofilok mellett számos Youtube-videót is készített, amelyeken az elhunytak manipulált fényképei voltak összefirkált szemekkel, hegekkel. Duffy egészen sokáig megúszta, hogy felelősségre vonják, mert többször is ártatlan tinédzsereket gyanúsítottak meg azzal, hogy ők hozták létre a gyűlölködő álprofilokat.

Végül rátaláltak a 25 éves, munkanélküli, egyedülálló Duffyra, akinek a mindennapjait a trollkodás mellett az tölti ki, hogy otthon piál. Duffy fiatalkora sem volt egyszerű, már gyerekkorában megállapították nála, hogy Asperger-szindrómája van. Az Aspergerre azt szokták mondani, hogy az autizmus enyhébb fajtája, legjellemzőbb tünete az empátia hiánya és a gyenge szociális képességek. Az empátia hiánya miatt egyes kutatók azt mondják, hogy az Asperger-szindrómás betegek hajlamosabbak lehetnek erőszakos cselekmények elkövetésére, de ezek a kutatások nincsenek alátámasztva.

Duffy speciális tanítási igényű gyerekeknek létrehozott iskolába járt, ahonnan viszont úgy került ki, hogy hajlamossá vált arra, hogy durva vicceket süssön el mások kárára. Arról nem szólnak a cikkek, hogy ezt okozhatta-e az, hogy esetleg őt is piszkálták az iskolában.

A 18 hét börtön mellett Duffyt több évre eltiltoltta a bíróság a különféle közösségi szájtok használatától, illetve arra kötelezte, hogy jelentse be a rendőrségen, ha olyan mobilkészüléket vásárol, amely alkalmas az internetezésre.