Néhány órán keresztül használt egy tampont egy 15 éves brit lány, amikor összeesett. Kórházba szállították, kiderült, hogy a tampon, illetve néhány hirtelen jött fertőzés okozta a bajt. Annyira rosszul volt, hogy mesterséges kómában kellett tartani, az anyja a kórházi ágy mellett már lánya temetését tervezte. Tíz nap után végül jobban lett.

A 15 éves essexi Paige Roffey július közepén került kórházba, pár órával azután, hogy felhelyezett magának egy tampont - írja a Daily Mail. A lány annyira rosszul lett, hogy a kórházban mesterséges kómában kellett tartani két napig, és még így sem sok esélyt adtak neki az orvosok. “Ott ültem a lányom betegágya mellett, és a temetését tervezgettem. Nem gondoltam volna, hogy túléli” - mesélte a lapnak a lány anyja, Sarah Roffey.

“Paige rosszul volt, úgyhogy bevittük a Southend kórház sürgősségi osztályára. Azt mondták, hogy vírusfertőzése van, és vigyük haza. De nem volt jól, sőt éjszaka sokat romlott az állapota. Aztán összeesett a zuhanyzóban, mi meg visszavittük a kórházba. A vérnyomása életveszélyesen alacsony volt, és ha egy kicsivel is később vittük volna be, akkor nem éli túl. Órákon át dolgoztak rajta az egyik kórteremben. Hatalmas tasak folyadékokat pumpáltak bele. Aztán mondták, hogy átszállítják egy másik kórházba. Kómában kellett tartaniuk, hogy túlélje a szállítást” - mesélte az anya a lapnak.

Végül két nap után javult az állapota, és tíz nappal később el tudta hagyni a kórházat. A lány egy igen ritka, de nagyon veszélyes betegséget, úgynevezett toxikus sokk-szindrómát kapott. A szindróma nagyjából hárommillió hasonló esetből egyszer fordul elő.

“A toxikus sokk-szindrómát kezdetben a tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe. A betegség - mely az 1980-as években kapott először nagy nyilvánosságot az Egyesült Államokban - ugyanakkor nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő.  Az esetek nagyjából fele fordul elő tampont használó lányok, asszonyok körében. A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus, néha Streptococcus B törzsek) által termelt méreganyagok (exotoxinok) okozzák azokban a nőkben, lányokban, akik hajlamosak rá. Ők azért fogékonyak ezen baktériumok szervezetükben való elszaporodására, mert korábban nem termelődött bennük ellenanyag a toxin ellen” - írja a betegségről Szilvási Ferenc nőgyógyász.

A tamponhasználat mellett akár egy égési sérülés vagy egy rovarcsípés is okozhat ilyen sokkot. A lényeg az, hogy az egyébként a bőr felületén békésen élő baktérium bekerül a szervezetbe, a szervezetnek viszont nincsenek meg a megfelelő ellenanyagai. A betegség nagyon súlyossá, akár halállossá is tud válni, a lényeg, hogy a tünetek megjelenése után mihamarabb forduljunk orvoshoz, mert megfelelő kezeléssel viszont aránylag egyszerűen gyógyítható.

A tünetek elég sokfélék lehetnek, a nőgyógyászati leírások szerint a legfontosabb, hogy több szervrendszert érintenek egyszerre: gyomor-bélrendszeri tünetek, nyálkahártya vérbőség, hámlás, központi idegrendszer károsodása, vérlemezke szám csökkenése,  a vese és a máj érintettsége egyaránt előfordulhat. “Minden esetben gondolni kell a toxikus sokk-szindrómára, ha tamponviselés közben vagy azt követően hirtelen hasmenéssel járó láz, hányás, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, a bőr kivörösödése vagy a vérnyomás csökkenése jelentkezik (nem mindegyik tünetnek kell jelen lenni egyszerre)” - írja Szilvási doktor.

A tampongyártónak nem lehet különösebben nagy felelőssége a dologban, a fertőzést nagy valószínűséggel az okozta, hogy a tampon túl sokáig volt a testben, így a baktériumok szép át tudtak kerülni egyik helyőr a másikra. Ennek ellenére a Procter and Gamble - a lány által használt Tampax tampon gyártója - kivizsgálja az esetet. “Örömmel halljuk, hogy Paige szépen javul. Kivizsgáljuk az esetet, de nem tudunk egyelőre semmi konkrétumot mondani, mivel a vizsgálataink még mindig tartanak” - írta közleményében a cég.

A 15 éves lány azóta azzal foglalkozik, hogy figyelemfelhívó előadásokat szervez, hogy tájékoztassa a kortársait a betegség veszélyeiről.