Szeptember 10-én 250 felnőtt előtt verekedett meg két általános iskolás fiú egy ketrecharcos esemény bevezetéseként. A meccsről felvétel is készült, még a rendőrség is vizsgálódott az ügyben, de nem indítanak eljárást. A felnőtt ketrecharcosok küzdelmét felvezető meccseken tilos ütni és rúgni, ezért a szervezők szerint nem kell védőfelszerelés sem. Az ellenzők más véleményen vannak, és szerintük az önfegyelem kevésbé barbár módon is fejleszthető.

Nemrég nyilvánosságra került egy felvétel, amely szeptember 10-én készült egy prestoni klubban két tíz év alatti fiú verekedéséről. A gyerekek a későbbi meccs felvezetéseknét csaptak össze, de a helyi rendőrség végül némi vizsgálódás után úgy döntött, hogy nem indítanak eljárást a meccs szervezői ellen – írja a Daily Mail. Az engedélyekkel állítólag minden rendben volt, tudták, hogy lesz egy ilyen rendezvény, de arról nem volt tudomásuk, hogy gyerekek is verekednek majd.„Alaposan megvizsgáltuk az ügyet, és megítélésünk szerint nincs okunk eljárást indítani” – nyilatkozta szóvivőjük.

A szabályok szerint a gyerekek számára csupán a birkózás engedélyezett, sem ütni, sem rúgni nem szabad, de a csata hevében ezt persze nem mindenki tartja be. Az egyik tízperces menet közben egy nyolcéves fiú el is sírta magát, majd megvizsgálták, hogy tudja-e folytatni.

Korán kezdik

Az eseményt egyébként Steven Nightingale profi ketrecharcos szervezte. Szerinte ez a sport teljesen biztonságos, és igen, valóban egyre népszerűbb a gyerekek körében, állítólag már ötévesek számára is vannak versenyek. Ami pedig azt a fiút illeti, aki az egyik menet alatt elsírta magát, a következőket mondta: „Még soha nem veszített, mindig ő a győztes. Amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy ők akarják, akkor kicsit elkeserednek”.

A Greenlands Labour Club tulajdonosa, Michelle Anderson szerint ez sokkal jobb elfoglaltság, mint a bandázás. „Talán jobban örülnének annak, ha késekkel és fegyverekkel mászkálnának az utcán? Egyébként a szülők is ott voltak a meccsen. Másrészt nem valódi ketrecharcról van szó, csak birkóztak, nem ütötték, verték, rúgták egymást. Ez egy teljesen legális esemény volt. A gyerekek számára csak egy meccset rendeztünk, az este többi részében felnőttek mérték össze az erejüket. Nem értem, ha a gyerekek járhatnak dzsúdó- és bokszedzésre, akkor ezzel mi a probléma” – nyilatkozta Anderson. Hozzátette, nem valódi ketrecharcos meccsekről van szó a fiúk esetében.

Önfegyelem másképp

Az orvosok és a gyerekek jogait képviselők szerint a helyzet nem ilyen egyszerű, ők legszívesebben betiltatnák az ilyen meccseket, hiszen a fejvédő hiánya miatt akár halálos sérülést is szerezhetnek a gyerekek. „Ez beteges. Szégyen. Nem hiszem el, hogy a szülők megengedik, hogy a gyermekeik részt vegyenek ilyen barbárságban. Értesíteni kellene a gyermekvédelmi szolgálatot” – nyilatkozta Rosie Carter a Safechild alapítványtól. A Brit Orvosi Szövetség szóvivője szerint sokan érvelnek azzal, hogy a boksz és a ketrecharc révén a gyerekek megtanulják kezelni agressziójukat, de ez nem állja meg a helyét, hiszen rengeteg olyan sport van, ami segítségével fejleszthető az önfegyelem, ám nem ilyen nagy az agysérülés veszélye.

A szülők nem kényszerítik

A háromgyermekes Nick Hartley kilencéves fia, Kian is ringbe szállt aznap, és az édesapa szerint sincs semmi baj az elsőre talán tényleg ijesztőnek tűnő elfoglaltsággal, nem történt még komoly sérülés. „Ha nem ezt csinálná, akkor lehet, hogy kövekkel dobálna buszokat, vagy másként bosszantaná az embereket.  De most már tudja, mi a tisztelet, és játék helyett is inkább edz” – tette hozzá. „Soha nem kényszerítettük arra, hogy ezt csinálja, és mivel szereti, nem is tiltjuk meg neki. Nem lesz semmi baja, legalábbis addig biztos nem, amíg nem lesz idősebb, és nem lesz szabad az ütés, a rúgás. Egyelőre csak ártalmatlan birkózásról, dulakodásról van szó.