Favágóleckéket vesz a skót baltás gyilkos

2011.09.27. 14:56
Thomas McCulloch 1976-ban ölt meg több embert szeretőjével, miután kiszabadultak egy elmegyógyintézetből. A férfit életfogytiglanra ítélték, de elérte, hogy 30 év után kiengedjék, lassan szabadul. Jelenleg favágónak tanul.

“Minden tanfolyamra járó elítéltet ellenőriznek, de nem hiszem, hogy jó ötlet az olyan bűnözőket, mint McCulloch, olyan éles és veszélyes tárgyak közelébe engedni, mint egy fejsze vagy egy metszőolló. Mintha csak várnánk, hogy bekövetkezzen a katasztrófa” - mondta a skót Daily Recordnak egy névtelen forrás abból a börtönből, ahol a 63 éves Thomas McCulloch, a skót baltás gyilkos tölti életfogytiglani büntetését.

Thomas McCulloch
Thomas McCulloch

McCulloch nemrég elérte, hogy kiengedjék egy közeli erdőgazdaságba, ahol részt vesz egy favágótanfolyamon. A dolog persze nagy felháborodást keltett, mivel McCulloch azért ül börtönben, mert 1976-ban több embert is megölt egy baltával.

Szeretőjével, Robert Mone-nal kiszöktek egy elmegyógyintézetből, ahova már eleve erőszakos bűncselekmények miatt kerültek, majd baltával meggyilkoltak egy rendőrt, egy ápolónőt és egy kórházi beteget. A fentieken kívül McCulloch meg akarta ölni egy hotel két alkalmazottját is, miután összevesztek egy szendvicsen. Közben a szeretője, Mone elment egykori iskolájába Dundee-ba, és meggyilkolt egy terhes tanárnőt.

Tetteiért McCulloch életfogytiglani börtönbüntetést kapott, de 2002-ben nemzetközi egyezményekre hivatkozva elérte, hogy büntetését 30 évre mérsékeljék - írja a Daily Mail.

Végül 2010-ben heti néhány napra ki is engedték a börtönből, hogy Dumbartonban egy hajléktalanszálláson húzza meg magát. A környékbeliek nem tudtak róla, ki járkál közöttük inkognitóban, míg valaki fel nem ismerte a férfit. “Elborzaszt, hogy az öregember, akit itt láttam mostanában, valójában egy veszélyes gyilkos. Fizikailag rosszul érzem magam. Az egyik gyerekem hároméves, a másik öthónapos, és kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy egy gyilkos volt a közelükben. Egyik reggel kijöttem a házból, láttam a fickót a kerítésünknek dőlve. Felnézett, és azt mondta, “Jó reggelt”, és meg mondtam, hogy “Helló”. De összerezzenek, ha belegondolok, hogy milyen veszélyes emberrel futottam össze. Minden alkalommal rettegni fogok, ha egyedül vagyok, és hallom, hogy valaki elmegy az ajtónk előtt” - mondta akkor a Daily Recordnak egy 24 éves környékbeli anyuka.

000 APP2000021679848
Fotó: Derrick Ceyrac

A baltást gyilkost végül átszállították egy másik börtönbe, és bár közeledik a büntetése vége, amikor a férfit ki kell engedni, de egyelőre nem találták meg, hova mehetne. McCulloch nem akar semmilyen új identitást elfogadni, amit a hatóságok felkínálnak neki, ráadásul az egyébként rabokat befogadó szervezetek sem akarják befogadni, éppen ezért.