Natalie Hayhurst egy pica nevű táplálkozási zavarban szenved, vagyis előszeretettel eszik olyan dolgokat, amelyek nem emberi fogyasztásra valók. Evett már botot, követ és téglát is, amikor pedig egy villanykörtét majszolt el, meg is kellett műteni. Édesanyja aggódik: ha ő egyszer épp nincs a megfelelő időben a megfelelő helyen, gyermeke meghal.

A hároméves Natalie Hayhurst élete folyamatosan komoly veszélyben forog, ugyanis egy táplálkozási zavar miatt olyan dolgokat vesz a szájába, amelyek nem emberi fogyasztásra valók. A kedvencei közé tartoznak a botok és a kövek, de téglát is szívesen majszol – írja a Mirror. „Natty mindenféle furcsa dolgot kipróbált már. Úgy eszi a téglát, mint más a csokoládés süteményt. Tudja, hogy ezek a dolgok nem tesznek jót neki, a férjemmel már elbeszélgettünk vele erről, de nem bírja leküzdeni a sóvárgást, hiszen még csak hároméves” – nyilatkozta a pica nevű betegségben szenvedő kislány édesanyja. A 31 éves Colleen Hayhurst persze megpróbál odafigyelni, főleg, amióta gyermeke februárban megevett egy villanykörtét.

„Lefektettem, majd kimentem a konyhába mosogatni. Egyszer csak bejött, és kis drót volt a kezében, a szája pedig vérzett. Azonnal rájöttem, hogy mi történt. Megevett egy egész villanykörtét” – nyilatkozta az asszony, aki természetesen azonnal orvoshoz vitte a lányát. A rendelőintézetből egy gyerekkórházba küldték őket, ahol a kislányt azonnal megoperálták, hogy eltávolítsák a gyomrából az üvegdarabokat. „Annyira féltem. A férjem a fiunkra vigyázott, így teljesen egyedül kellett intézkednem. Még soha nem kellett megoperálni egyik gyerekemet sem, rettegtem, hogy valami baj lesz. Szerencsére nem történt semmi komoly, egy napra benntartották, és utána hazamehettünk. De meg is halhatott volna” – tette hozzá.

„Vannak jobb és rosszabb napok. Jobb napokon csak egyszer eszik olyat, ami veszélyes lehet, a rosszabb napokon azonban folyton ilyen tárgyakat tömne magába. Attól félek, hogy egyszer valami mérgezőt eszik majd, és nem vesszük észre időben” – nyilatkozta az anya, aki az orvosnál tett látogatás óta megpróbál folyamatosan figyelni a kislányra, akárcsak a család többi tagja. „Az ötéves fiam is nagyon sokat segít. A férjem is csodálatos, de neki nem kell olyan ébernek lennie, mint nekem, hiszen én folyamatosan figyelek a lányunkra. Nem tudom, hogy birkózzak meg ezzel a betegséggel, korábban még soha nem hallottam róla” – mondta Colleen Hayhurst.

Mi a pica?

Az elnevezés a szarka latin nevéből (Pica pica) származik, amely madár köztudottan nagy étvágyú és bármit megeszik, és olyan termékek iránti sóvárgást jelent, melyek nem emberi fogyasztásra valók.

A  csecsemők és kisgyermekek azáltal ismerik meg a világot, hogy szájukba vesznek dolgokat. Másfél éves korra ez a viselkedés megszűnik, ám ha a gyermek ezt követően is, vagy újra elkezd nem étkezésre való dolgokat fogyasztani, az problémát jelezhet. A gyermekeknél gyakran előfordul, hogy a pica az érzelmi stressz, vagy érzelmi elhanyagoltság, gyakori egyedüllét jele.

Felnőttek közül a terhes nők gyakran számolnak be hasonló jellegű furcsa sóvárgásról, emellett a szellemileg visszamaradottaknál és a bipolárisoknál is gyakori a kórkép. A pica első számú okozója a vashiányos vérszegénység, így általában rendszeres vaspótló készítmény fogyasztása után a sóvárgás eltűnik. Másik gyakori kiváltó oka a vér magas ólomtartalma.

A pica veszélyes állapot, mert gyakran valamiféle mérgezés vagy bélfertőzés a következménye, illetve az is előfordul, hogy a lenyelt tárgyat csak műtétileg lehet eltávolítani.

A zavar mindemellett jelezhet rögeszmés-kényszeres betegséget is, de ezt csak szakember tudja megállapítani.

Forrás: Webbeteg.hu