Brutálisan meggyilkoltak több mint egy tucat sámánt a perui esőerdőben, a gyanúsítottak között pedig a környékbeli város vallási fanatikus polgármestere is előkerült. A sámánokat macsétékkel és baltákkal összevagdosták, megkövezték, és a testüket a vízbe lökték, ahol piranhák zabálták fel őket.

A perui hatóságok tizennégy sámán brutális meggyilkolását vizsgálják az esőerdőben, akik Balsapuerto környékén éltek. A felügyelők szerint könnyen lehet, hogy vallási fanatikusok végeztek velük - írja a news.com.au. A meggyilkolt sámánok a shawi etnikai csoport tagjai voltak, akik Peru felső régiójában éltek, kábé 800 kilométerre Limától északkeletre, közölte Vincente Otta, a kultúrák közötti ügyek megbízott minisztere.

Vicente Otta egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy csapat nyomozót küldtek a környékre, hogy feltárják az esetet. A tájékoztatón részt vett Roger Rumrrill is, Amazonas esőerdejeinek szakértője is, aki egyébként a perui kormány egyik tanácsadója is. "A gyógyítókat brutálisan ölték meg. Összevagdosták őket macsétákkal és baltákkal, megkövezték őket, puskákkal beléjük lőttek, a testüket pedig később a folyóba dobták, ahol piranhák zabálták fel őket" - tájékoztatott Roger Rumrrill.

Otta elmondta, hogy kivizsgálják azt is, hogy Balsapuerto vezetője, Alfredo Torres és testvére, Augusto kapcsolatba hozhatóak-e a gyilkosságokkal. Rumrrill szerint ugyanis Torres egy vallási fanatikus protestáns fundamentalista, aki állítólag a sámánokat az ellenségének tartja, ugyanis szerinte démonok szállták meg őket. Az egyik televíziós interjúban viszont Torres tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkosságokhoz. "Ha valakinek van bármilyen bizonyítéka, mutassa fel" - mondta.

Vicente Otta megjegyezte, hogy vannak természetesen más lehetséges magyarázatok is a gyilkosságokra, például féltékenység a sámánok között, vagy területi viták. Mint mondta, ez nem csak a gyógyítók ellen, hanem az emberek ősi kultúrája ellen is elkövetett bűntény volt. A kábé 30 milliós perui népesség egyébként közel 45 százalékának vannak bennszülött ősei, a legtöbben közülük kecsuák és aymarák leszármazottai az Andokból.