Ha valakinek új, ötödik generációs mellimplantátuma van, akkor nem kell aggódnia amiatt, hogy sérülés esetén a testébe szivárog az idegen anyag, sőt, lehet, hogy még egy késes támadás után is elég egy, csak a biztonság kedvéért elvégzett csere. Így járt az az orosz nő is, akit férje szíven akart szúrni, de szerencséjére pár évvel ezelőtt pont az ő kérésére nagyobbíttatta meg mellét.

Mellimplantátumai mentettek meg egy 40 éves orosz nőt, ugyanis amikor veszekedés közben a férje szíven akarta szúrni, állítólag ezek akadályozták meg, hogy a penge elérje a létfontosságú szervet – írja a MoszkovszkijKomsomolets alapján a Pravda angol nyelvű kiadása. Az asszony sebészére hivatkozva azt írják, hogy a férfi öt éve kérte meg nejét arra, hogy ugyan csináltasson magának nagyobb melleket. Az asszony beleegyezett, és 4-es méretű implantátumokat rakatott be. Amikor viszont most, a tettlegességig fajuló vita során férje kést döfött a bal mellébe, az implantátum felfogta a szúrást. Az implantátum állítólag a támadás után visszanyerte formáját is, így az asszonynak tényleg csak a biztonság kedvéért kellett később kicseréltetnie. A történet főszereplőinek nevét nem említik a lapok, csupán annyit tudni, hogy egy családi vita hevében ragadott kést a férj.

Szerencsés esetek

Bár több rémisztő történetet hallani arról, hogy milyen szövődményei lehetnek a plasztikai beavatkozásoknak, főleg, ha nem egy megbízható szakembert keres fel a szépülni, fiatalodni vágyó páciens, nem ez az első eset, hogy életet mentettek a mellimplantátumok. 2006-ban írtunk arról, hogy egy bolgár nő a mellében lévő szilikon miatt úszott meg komolyabb sérülések nélkül egy karambolt. Szemtanúk szerint a mellek - a légzsákhoz hasonlóan - leeresztettek az ütközés után. Vagy ott van Lydia Carranza, akit egy fogászati rendelőben lőttek meg, és a mellében lévő implantátum annyira lelassította a lövedéket, hogy annak darabjai milliméterekre bár, de még a szíve előtt megálltak.

"A józan ész azt diktálja, hogy bármilyen tárgy, ami egy lövedék és a célpontja közé kerül, és lassítja a lövedéket, az a célpont hasznára válik. És mivel egy sós implantátum olyan, mint egy nagy nyomású, sós vízzel telt zsák, valószínűleg nagyobb ellenállást fejt ki, mint a sima hús. Persze nem azt akarom mondani, hogy a mellműtét olyan, mint a golyóálló mellény, úgyhogy csak azért ne nagyobbítsák meg a mellüket, hogy ezzel védekezzenek a becsapódó lövedékek ellen" - nyilatkozta az eset után Scott Reitz fegyverszakértő.

Persze olvastunk már olyanról is, hogy egy nőnek a repülőgépen robbant fel a melle. A Discovery csatornán futó MythBusters csapata végzett is kísérletet a nagy magassággal és az alacsony légnyomással kapcsolatban, és megállapították, hogy aggodalomra semmi ok, legalábbis az ő eredményeik szerint. Jó, paintballozás közben más a helyzet, érdemes mellvédőt felvenni. Augusztusban egy brit nő implantátumai ugyanis kidurrantak, amikor festéklőszerrel eltalálták.

Az új generáció sem feltétlenül golyóálló

Dr. Ferenczy József plasztikai sebész szerint az orosz asszony története teljesen hihető, főleg, ha új típusú implantátuma volt.  „1964 óta vannak emlőimplantátumok forgalomban, ezek két ember nevéhez fűződnek: Frank Gerow és Thomas Cronin, és pillanatnyilag az ötödik generációnál tartunk. A korábbi implantátumokkal az volt a probléma, hogy folyékony, olajszerű szilikon töltötte ki a szintén szilikonból készült tokot, most már azonban szilikongélt használnak töltőanyagként. Ezek a zselés töltőanyagok a szilárd anyagokéhoz hasonló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, így a sérült implantátumokból nem tud kiszivárogni idegen anyag a szervezetbe, és ugyan nincs egészségkárosító hatásuk, a cseréjük sérülés esetén mindenképpen javasolt. Bár elképzelhető, hogy ezek az új generációs implantátumok egy késpengét is elterelnek, azért nem funkcionálnak golyóálló mellényként” – nyilatkozta szakértőnk.

Hogy pontosan mit is jelent a 4-es méretű implantátum, arra nehéz válaszolni, hiszen a gyártók eltérő módon számoznak, van, ahol köbcentiben, van, ahol grammban számolnak. „Általában 25-50 köbcentinként vagy grammonként megy felfelé a számozás, és a gyártók 175 vagy 200 köbcentitől 650 köbcentiig kínálnak implantátumokat. Nem tudok arról, hogy Magyarországon lenne olyen léptékű számozás, mint amilyen az eredeti cikkben szerepel, de nem elképzelhetetlen, hiszen nagyon sokféle implantátum van forgalomban” – tette hozzá dr. Ferenczy József.