57 éves nő lesz az első transznemű a lengyel parlamentben

2011.10.10. 15:31
A nagyobbrészt katolikus Lengyelország első transznemű politikusa lesz Anna Grodzka, aki tavaly esett át a nemátalakító műtéten. Egyelőre hivatalosan maga sem tudja, bejutott-e a parlamentbe, de a vasárnapi választásokon pártja a harmadik helyet szerezte meg, úgyhogy szinte biztosan igen.

Az 57 éves Anna Grodzka lehet az első transznemű politikus, aki bekerül a lengyel parlamentbe. Az asszony, aki tavaly esett át a nemátalakító műtéten, Palikot Mozgalmának színeiben indult, pártja pedig megosztott harmadik helyet szerzett a választásokon. A mozgalom sikere alapján erősen valószínű, hogy lesz helye a szejmben, ő állt ugyanis a krakkói lista első helyén. (Miközben nálunk gyakorlatilag öngyilkosság felvállalni a transzneműséget.)

"Még nem tudom biztosan, hogy megválasztottak-e, de nagyon örülök a Palikot Mozgalma eredményeinek" – fejtette ki a párt varsói központjában a Daily Telegraphnak. "Ha megválasztanak Krakkóban, én leszek az első lengyel transznemű parlamenti képviselő, ráadásul a világ egyetlen transzszexuális parlamenti képviselője. Új-Zélandon ott volt Georgina Beyer, de neki már 2007-ben lejárt a mandátuma." (Transznemű és transzszexuális politikusokról itt talál listát.) A BBC értesülései szerint noha nem Grodzka kapta a legtöbb szavazatot Krakkóban, minthogy a párt jelöltlistájának élén áll, a parlamentbe fog kerülni.

Anna Grodzka

Grodzka kifejtette: Lengyelország változóban van, erre ő, illetve párttársa, Robert Biedron [bevallottan meleg politikus, egy homofóbia-

Mi a transzneműség?

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya. Több különböző fogalmat ölel fel: a transzszexualitást (amikor egy ember nemi tudata ellentmond a testi nemi szerveinek), az interszexualitást (amikor valakinek nem egyértelmű a testi neme), és a transzvesztitizmust (ha valakinek nincs problémája a testi nemével, de az ellenkező nem ruháit viseli).

/Forrás: Wikipedia/

ellenes kampány vezetője, a párt gdyniai jelöltje] az élő bizonyítékok. "Baloldali vagyok. Évekig az SLD-re [szociáldemokraták] szavaztam, amíg elveik egybeestek az enyémekkel. De a morális értékek mentén elbuktak."

Ehhez képest a Palikot-mozgalomban magára talált: a Janusz Palikot-irányította párt enyhítené a lengyel abortusztörvényt, ingyenessé tenné a fogamzásgátlókat, és legalizálná a melegházasságot, illetve a könnyűdrogokat. A szervezet a döntően katolikus országban a szavazatok 10,1 százalékát tudta megszerezni (1,5 százalékos hibahatár mellett).

A politikus nemátalakító műtétjéről a lengyel HBO műsort is készített, ennek (sajnos felirat nélküli, lengyel nyelvű) előzetesét az alábbi videón tekintheti meg.