Eleinte vakarózni kezdett valamilyen halétel miatt, aztán a viszketésre szedett tradicionális orvosságtól megereszkedett a bőre és felpuffadt az arca. Most kénytelen maszkban járni, mert úgy néz ki, mintha hetvenéves lenne; orvosai tanácstalanok.

A fiatal vietnámi asszony, Nguyen Thi Phuong évtizedeket öregedett, mert valószínűleg allergiás valamire, vagy több mindenre is. A most huszonhat éves Phuong arca még 2008-ban puffadt fel, és akkor ereszkedett meg a bőre is, de állítása szerint túlságosan szegény volt, hogy kezeltesse. Most azonban úgy tűnik, orvosai készek rá, hogy meggyógyítsák - feltéve, hogy meg tudnak egyezni abban, mi a baja - írja a Thanh Hien Daily.

Minden azzal kezdődött, hogy Phuong halételt fogyasztott, amire úgy tűnik, allergiás volt. "Mindenhol viszketett a testem. Alvás közben is vakaróztam" - mondta. Phuong állítása szerint elkezdett szedni valami gyógyszert a betegségre, amit a helyi gyógyszertárban vásárolt, mindezt ahelyett, hogy kórházba ment volna. "Egy hónappal azután, hogy elkezdtem szedni a gyógyszereket alábbhagyott a viszketés, de a kiütések megmaradtak. Utána tradicionális gyógyszerekre váltottam, és eltűntek a kiütések a viszketéssel együtt. A bőröm viszont elkezdett ereszkedni, és gyűrődni" - magyarázta.

Ezek a tradicionális gyógyszerek

Az orvosok szerint könnyen lehet, hogy a tradicionális gyógyszerek hosszú használata okozta ezt az elváltozást. Ezek a gyógyszerek ugyanis gyakran hormonokkal vannak tele, amik ritka bőrbetegségeket idézhetnek elő. Például túl sok cortisol nevű hormont tartalmaznak, ami egyébként a mellékvesekéregben termelődne, és a túltermelődése puffadáshoz vezet. "Ez lehetett a végzetünk. 2009-ben felhagytunk a kezeléssel. Most mindig maszkot kell viselnem, amikor kimegyek az utcára" - véli a nő.

Phoung allergiája, azaz hogy megöregedett a bőre, nem jelenti, hogy szervezete is megöregedett: állapota nem befolyásolja a ciklusait, nincs hatással a hajára, a fogaira, a szemeire, és az elméjére sem. A férfi elmondta, hogy feleségét betegsége ellenére is változatlanul szereti, és állapota nincs hatással a kapcsolatukra. "Mindenben támogattam, és soha nem voltam megrémülve a betegsége miatt." Phoung pedig, állítása szerint a férfi szeretetének köszönhetően tud meg megbirkózni a csapásokkal - olvasható az Oddity Centralon.

Az orvosok tanácstalanok

Ahogy a Daily Mail írja, a házaspár tagjai mindketten dolgoznak, ennek ellenére mégis nagyon szegények. A férfi asztalos, a nő pedig egy kesudió feldolgozó üzemben robotol, de a havi jövedelmük alig több mint 30 ezer forintnak megfelelő vietnami dong, így eddig nem volt pénzük költséges vizsgálatokra és gyógykezelésekre. Október másodikán a Nguyen Dinh Chieu kórház orvosai viszont vállalták, hogy ingyen kivizsgálják Phuongot, és ha nem járnak sikerrel, akkor elküldik egy bőrgyógyászati kórházba. Azóta több orvos is vizsgálta a nőt, de két részre szakadt az orvosi tábor.

Az egyik csoport szerint a Cushing kór felelős a nő állapotáért, ami tényleg a tradicionális gyógymódoknak köszönhető, és a cortisol túltermelése áll a hátterében. A cortisol egy olyan hormon, ami bármilyen komolyabb stressz hatására termelődik a mellékvesékben. Alapvetően fontos a szervezet normális működéséhez, de túltermeléskor jellemző tünete az arc felpuffadása, túl alacsony termelésnél pedig a fáradtság, étvágytalanság.

Más orvosok viszont egy teljesen új szindrómára gyanakodnak. Köztük van Dr. Huynh Huy Hoang is, a bőrgyógyászati kórház orvosa, aki viszont biztató módon azt mondta, hogy Phuong bőrének 50-70 százalékát rendbe tudják hozni lézeres kezeléssel.