Egy 40 éves turista maradványait találhatták meg kutatók a francia polinéziai őserdőben, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Az eltűnt férfi idegenvezetőjét, Arihano Haitit még keresik, azt gyanítják, kannibálok kezére jutatta vagy ő maga ette meg a világjáró Stefan Ramint.

A 40 éves Stefan Ramin világutazó-vitorlázó a Csendes-óceán francia polinéziai térségben tűnt el október 9-én– írja a Daily Mail. Valószínűleg az ő maradványait találták meg pár nappal később Nuku Hiva szigetén, ahová Ramin szeptember 16-án érkezett barátnőjével együtt.

"Egy emberi testet szedtek szét"

Az emberi maradványokat egy tábortűz maradványai mellett találták október 12-én. A rendőrség úgy gondolja, azok Ramin maradványai, aki tradicionális kecskevadászatra indult a szigeten október 9-én. Barátnője, a 37 éves Heike Dorsch azt állítja, a férfi egy helyi vezetővel, Arihano Haitivel indult útnak, de csak az idegenvezető tért vissza pár óra múlva, aki azt mondta: „Baleset történt. Segítségre van szüksége”.

Ám a nő nem jutott be az erdőbe, mert Haiti kikötötte őt egy fához és megerőszakolta, később azonban sikerült elszabadulnia. Értesítette a hatóságokat, akik azonnal elkezdték keresni Ramint, míg múlt héten hamvakat és csontokat, fogakat találtak egy eldugott völgyben. A szakemberek szerint „egy emberi testet szedtek szét és égettek el” a helyszínen. A maradványokon Párizsban végeznek majd DNS vizsgálatot, hogy kiderüljön, tényleg Raminéi-e, a vezetőt, Haitit pedig nagy erőkkel keresik.

Égett hússzag és műfog

A 2000 lakosú Nuku Hiva a Marquises-szigetek kannibalizmusról elhíresült része, többször szerepelt a hírekben emberevéses történetekkel, de a kirendelt tahiti nyomozó, José Thorel egyelőre nem állítja biztosan, hogy a német utazó maradványait találták meg. Amennyiben bebizonyosodik, hogy Ramin hamvai azok, akkor sem biztos, hogy megették - bár több, mint valószínű. A hamvak több négyzetméteren szétszóródtak, voltak benne fogak, többek közt egy műfog, és ruházat megolvadt fém részei. Egy helyi lap, a Les Nouvelles Tahiti értesülései szerint a helyszínen égett hús szaga terjengett.

„Nagyon szeretnénk hallani Arihano Haiti verzióját is. Tudnunk kell, valójában mi történt. Megvan Heike tanúvallomása, de szeretnénk tudni, mik voltak Haiti indítékai. Talán megőrült? Ez az első alkalom, hogy ilyen szörnyűség történik Nuku Hiván és az egész lakosságra rossz fényt vet a dolog. Egy ember cselekedete miatt bajba keveredett egész Nuku Hiva” – nyilatkozta a lesnouvelles.pf-nek Déborah Kimitete, a helyi polgármester-helyettes. Haitit már saját családja is keresi. Ismerősei kedves, sportos férfinak írják le, aki sosem követett el semmi törvénybe ütközőt: „Aki tudja, milyen ember ő, és hogyan él, az nehezen fogadja el, hogy ezt tehette” – mondta a lapnak Kimitete.

12 év munka után indult nyaralni

A hamburgi Ramin 2008-ban indult barátnőjével világkörüli útra Törökországból katamaránjával, utazásaikról blogot vezettek (a blog a férfi eltűnése óta elérhetetlen). Ramin mérnök és közgazdász végzettségű, akárcsak Dorsch, a pár 12 év kemény munkával szedte össze a pénzt a világutazásra. 2004 és 2007 között szárazföldön utazgattak, Ázsiát fedezték fel, 2007 végén kezdték tesztelni 14 méter hosszú katamaránjukat. 2009 elején átkeltek az Atlanti óceánon, megnézték a Karibi térséget, 2011 elején keltek át a Panama csatornán. Két évig akartak Polinéziában maradni, aztán Új-Zéland felé indultak volna – írja a lesnouvelles.pf.

A Facebookon utoljára október 9-én posztolt Ramin, valószínűleg pont azelőtt, hogy elindult volna Haitivel az erdőbe. Október 10-én már 22 rendőr kereste az eltűnt turistát, október 12-én megtalálták a tábortűz helyét. Heike Dorsh még Nuku Hiván van, Arihano Haitit pedig még mindig keresik, nemi erőszakkal és gyilkosság elősegítésével vádolják.


View