Dokumentumfilmben mumifikált egy brit férfit a Channel 4

2011.10.18. 10:35
Egy ismeretterjesztő műsor kedvéért képzett tudóscsapat mumifikálta egy nemrég elhunyt brit férfi önként felajánlott holttestét. A csatornát most kegyeletsértés miatt támadják, noha a férfi önként ajánlotta fel földi maradványait a tudósoknak. A múmia elkészült, egyelőre tökéletes állapotban van.

A Channel 4 csapatát annyira érdekelte, hogyan készültek a múmiák, hogy kerestek egy halálos beteg embert, aki hajlandó volt nekik felajánlani testét, majd a férfi halála után tudósaik legjobb tudásuk szerint mumifikálták a holttestet.

„A Channel 4 egy csapat vállalkozó szellemű kutatóval együtt megpróbálja megfejteni a mumifikálás 3000 éves rejtélyét egy, direkt a célra felajánlott holttest bebalzsamozásával. Nagy Britannia legmodernebb patológiáin próbáltuk megfejteni a Tutanhamon alatti Aranykor kikészítési technikáit” – áll a csatorna műsorismertetőjében.

A mumifikálást már befejezte a tudóscsapat, most várnak, valóban tartósnak bizonyul-e a test. Az egyelőre csak Alannek nevezett férfi életében nagyon érdeklődött az ókori Egyiptom iránt, ezért ajánlotta fel magát halála után a produkciónak, és ezért mentek bele rokonai, hogy fáraóként, egy ismeretterjesztő műsor keretében temessék el halottjukat. Alant a tudósok megpróbálták úgy mumifikálni, mint Tutanhamont, azaz természetes összetevőkből keverték ki a balzsamozó szereket, és csak olyan technikákat használtak, amit az ókorban is alkalmazhattak volna.

000 APP2002012445912

A csapat dolgát eléggé megnehezítette, hogy pontosan nem tudni, mivel tartósították Tutanhamont, mindenesetre a fáraó teste 1922-ben, több mint 3000 évvel halála után szinte sértetlenül került elő sírjából. Az biztos, hogy a mumifikálási folyamat 70 napot vett igénybe, melyből 15 nap ment el a test megtisztítására, 40 nap a szárításra, további 15 nap pedig a bandázsozásra és művészeti munkákra, díszítésre. A kémiai elemzések során arra jutottak, hogy a testet (többek közt) cédrusfa-kivonattal tartósították.

A csatornát több támadás érte azért, mert elfogadták a halálos beteg Alan felajánlását és tulajdonképp egy kísérlet keretében kikészítették holttestét. Az egyedülálló tévés produkció sokak szerint túl messzire ment azzal, hogy emberi hullával dolgozott. A mumifikált Alan egyelőre tökéletes állapotban van a Daily Mail értesülései szerint, de biztosan minden ki fog derülni október 24-én a Mummifying Alan (Alan mumifikálása) című műsorból – legalábbis a britek számára, akik fogják a Channel 4-t. Angolul tudók számára azonban nemsokára az interneten is elérhető lesz, ha felkerül a csatorna oldalára a film, itt lesz valahol.