Az egyik walesi versenyző perelni akarja az ázsiai szépségverseny szervezőit, állítása szerint ugyanis a földön kellett aludniuk, enni is alig kaptak, ráadásul még szexuálisan is zaklatták őket. A magyar versenyző, Venczlik Yvette szerint valóban borzalmas volt a szervezés, de egyes versenyzők elefántot csináltak az bolhából. A főszervező, akit a lányok soha nem is láttak, azóta bocsánatot kért, és az általa megbízott szervezőcsapatokat okolja a történtekért. A versenyzőket mindenesetre hajlandó kárpótolni.

A 19 éves Amy Willerton pár nap után kiszállt a három dél-koreai városban megrendezett Miss Asia Pacific World 2011 szépségversenyből, amit azzal indokolt, hogy a résztvevőket szexuálisan zaklatták és szörnyű körülmények között tartották  A Miss Bath, Miss Bristol és Miss Wales University cím birtokosa szerint lepedőn kellett aludniuk, csótányok rohangáltak a padlón, naponta csak egyszer kaptak enni, ráadásul szexuálisan zaklatták őket, egyszer két szervező például megpróbálta leerőszakolni róla a pólóját – írja a Daily Star.

„Egy olyan hotelben helyeztek el minket, ahol nem voltak ágyak, és sokszor enni sem kaptunk. Azonnal szóltam, de azt a választ kaptam, hogy esélyem sincs nyerni, ha panaszkodok. Ezután tovább zsaroltak, szexuálisan zaklattak. Helyezéseket ajánlottak fel szexért vagy pénzért cserébe” – nyilatkozta a szépségversenyző, aki több társával együtt a rendőrséghez fordult. „Amikor megérkeztek, a verseny egyik elnöke azonnal elővette a pénztárcáját, és a szervezők távol tartottak minket tőlük, a tolmácsunk sem fordította le a mondandónkat, tehetetlenek voltunk” – tette hozzá Willerton, akinek végül sikerült jegyet szereznie egy hazatartó repülőgépre, de még az eredeti jegyeket sem fizették ki neki, pedig erre ígéretet tettek, amikor jelentkezett a versenyre.

Balhé balhé hátán

Az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy az egyik kört egy olyan lány nyerte meg, aki nem is nevezett az adott versenyszámban. Amy Willerton szembesítette ezzel a ténnyel a szervezőket, és a vitáról videó is készült. A szépségkirálynő természetesen azt fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet. Vele együtt egyébként Miss Guyana és Miss Costa Rica is otthagyta a versenyt még a döntő előtt. Távozásukkor újabb balhé volt: a repülőtér helyett egy másik hotelbe vitték őket a szervezők, és megpróbálták meggyőzni a három lázadó versenyzőt arról, hogy maradjanak. Végül sikerült megszökniük, de követték őket a reptérre, sőt, lefizették a személyzetet, akik nem engedték felszállni a gépre Miss Wales két társát, lefoglalták csomagjaikat.

Az már csak hab a tortán, hogy október 15-én megrendezett döntőt a helyi versenyző, Park Sae Byul nyerte meg. Ez érthető is, hiszen a 16 versenyző közül 13 koreai volt. Park Sae Byul végül visszalépett, és most hivatalosan a francia versenyző, Florima Treiber a cím birtokosa. Lawrence Choi, a főszerevező a versenyzőknek eljuttatott levelében mindenesetre azt írja, hogy az utaztatásért, szállásfoglalásért és egyéb feladatokért felelős illetők nem tartották magukat a megállapodáshoz. Bár őket tartja felelősnek, elismeri, hogy ő is hibázott.

"Volt egy álmom, egy elképzelésem, és elfeledkeztem a valóságról. Szörnyen sajnálom mindazt, ami Koreában történt” – írja Choi, aki október 20-án keltezett levelében részletesen taglalja, hogy a szöuli, a tegui és a puszani szervezőbizottság tagjai mit szúrtak el onnantól kezdve, hogy nem fizettek a szállodáknak. A lányokat egyúttal arra kéri, hogy adják meg bankszámlaszámaikat, és megpróbálja majd kompenzálni őket a károkért. (Itt olvasható a levél teljes valójában!) A sajtó egyes képviselőinek eljuttatott levelében pedig azt írja, nem valószínű, a szervezők szavazatokat ajánlottak fel szexért, de azért kivizsgálják ezen vádat, a koreai rendőrőket pedig nem lehet megvesztegetni. Ja, szerinte Miss Wales negatív élményeihez is az is hozzájárult, hogy sokakkal ellentétben nem készült fel kellően, és az utolsó csoporttal érkezett.

Részigazságok

A szépségversenyen Venczlik Yvette, a 2007-es Miss Maxim is részt vett, sőt, bejutott az első tizenöt közé. Venczlik Yvette a Velvetnek elmondta, valóban katasztrofális volt a szervezés, de azért a walesi lány erősen túloz. Azt ő is megerősítette, hogy Lawrence Choi a verseny előtt ugyan tartotta velük a kapcsolatot e-mailben, de személyesen soha nem találkoztak vele. És igen, a padlón alvás is igaz, csak egy kicsit más formában. "Volt egy nap, amikor szerették volna nekünk bemutatni, hogyan is élnek az emberek Koreában. Elvittek minket egy templomba, ahol valóban matracon kellett aludnunk, és fél ötkor felkeltettek minket imádkozni, meditálni. De ez csak egy nap volt, ki lehetett bírni. Persze volt olyan is, hogy a versenyzőket két csapatra osztották, az egyik csapat egy ötcsillagos szállodába került, a másik csapat pedig egy olyan szálláshelyre, ahol valóban a földön kellett aludniuk. Ez persze nagy felháborodást keltett."

A tehetségkutatós bemutató szintén kicsapta a biztosítékot a lányoknál. "Nagyon komolynak tűnt a verseny, mindenki komoly pénzeket áldozott rá, például, ami a ruhákat és a kellékeket illeti. Végül olyan lányok kaptak díjat, akik elő sem adtak semmit. Miss Venezuela csak végigsétált a kifutón, és mégis ő győzött. A Miss Talent Europe pedig Miss Puerto Rico lett. Mióta tartozik Puerto Rico Európához?" - számolt be az óriási fejetlenségről a Miss Hungary 2010 második helyezettje. Ami a szexuális ajánlatokat illeti, volt egy férfi, aki azt mondogatta, hogy tud segíteni, és ha a lányok helyezést szeretnének elérni, akkor csak nyugodtan szóljanak neki. "Nehéz volt eldönteni, hogy részeg volt vagy komolyan gondolta" - nyilatkozta Venczlik Yvette.

Gyűlések, pletykák

Hozzátette, a lányok rendszeresen hívtak össze gyűléseket, ha valamilyen új, szerintük fontos információt tudtak meg. "Azt mondták, hogy ezt mindenképpen hallanunk kell, ha ki akarunk innen jutni. A walesi lányon mindenki röhögött, amikor egyszer gyűlés volt a hallban, nagyon felfújta az egészet. Olyan hír is terjengett, hogy a guyanai lányt holtan találták a szobájában. Rákérdeztünk, hogy ezt hogy hihetik el, hiszen nemrég beszéltek vele Skype-on" - mondta a magyar versenyző, aki hétfőn jött haza. Sajnos mások nem volt ilyen szerencsések, több lánynak gondok vannak a  repülőjegyével, és csak október 28-án tudnak hazautazni.

Az egész versenyre persze a katasztrófálisra sikeredett döntő tette fel a koronát: "Szabadtéren tartották, és olyan nagy vihar kerekedett a végére, hogy potyogtak ránk a díszlet darabkái, fújt a szél, nagyon hideg volt. Emiatt minél gyorsabban szerették volna befejezni, és a nagy kavarodásban olyan lányok fejére került korona, akinek nem kellett volna ilyen komoly helyezést elérniük. Ez az egész egy kicsit elvette a kedvem attól, hogy további szépségversenyeken induljak, de egy koronáért még lehet, hogy harcba szállok. Persze csak akkor, ha megbizonyosodtam arról, hogy a szervezés megfelelő, minden úgy van, ahogy leírták. Itt is megkaptuk a programot, minden be volt osztva, mégsem tartották magukat ehhez. Semmi sem úgy történt, ahogy megígérték."

Venczlik Yvette egyelőre még nem döntötte el, hogy tesz-e majd hasonló lépéseket, mint a walesi versenyző. A románai lánnyal mindenesetre folyamatosan kapcsolatban van, ő kommunikál ugyanis a kint rekedtekkel. Hangsúlyozta, a kellemetlenségektől eltekintve büszke arra, hogy ő képviselhette hazánkat a versenyen, és bekerült az első 15-be.