Több állatvédő szervezet is arra kéri az önkénteseket, hogy kössenek pulóvereket az új-zélandi törpepingvineknek, hogy meg tudják menteni az állatokat az ország legnagyobb olajkatasztrófájától. A pulóverek melegen tartják a már összeolajozódott állatokat, és megvédik azokat, akik eddig elkerülték a szennyeződést. Még szabásmintát is adnak a pulcsikhoz.

Október 10-én futott zátonyra, Új-Zéland partjainál, Taurungánál egy 1700 tonna olajat szállító tankerhajó, amiből 300 tonna olaj azonnal a tengerbe ömlött ezzel az ország legnagyobb olajkatasztrófáját okozva.

A helyzet mostanra egészen súlyos lett, pláne, hogy a rossz idő miatt nem is tudtak menteni minden nap. Több állatvédő szervezet arra kért fel önkénteseket, hogy az új-zélandi törpepingvinek megmentéséért kössenek pingvinpulcsikat - írja a Gawker.

A grist.org-on azt írják a pulóverek több szempontból is sokat segíthetnének az alapvetően Új-Zéland partjainál élő pingvinek megmentésében. Egyrészt melegen tartják azokat az állatokat, amelyek már beszennyeződtek, ráadásul segít abban is, hogy a pingvinek ne tudjanak tollászkodni, ami közben megmérgezheti őket az olaj. Másrészt segít megakadályozni, hogy az állatok összeolajozzák magukat. A pulóverekre csak átmenetileg van szükség, amíg az állatvédők olyan állapotba nem tudják hozni a pingvineket, hogy meg lehessen őket tisztítani.

2001-ben az új-zélandi kormány egy potenciális olajkatasztrófára számítva előírta, hogy legyenek állami készletben pingvinpulcsik, de kevés készült csak el, mert a kezdeti nagy lelkesedés után alábbhagyott a lendület. Összesen 15000 darab pingvinpulcsi van készleten, de a Grist szerint ennek több mint a százszorosára van most szükség.

A kötéssel foglalkozó új-zélandi Skeinz még tovább ment, ők legújabb hírlevelükben szabásmintát adnak a pingvinpulcsikhoz, hogy mindenki, aki legalább egy kicsit tud kötni, el tudja készíteni az életmentő ruhadarabot.

A Skeinz felhívása gyorsan továbbterjedt, és a kézművesek online mekkáján, az etsy.com-on is hamar feltűnt a pinvinpulcsi szabásmintája.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy elkezdtek-e már özönleni a pingvinpulcsik, de ha valaki szeretne csatlakozni az akcióhoz, akkor az elkészült pulcsit a Skeinz címére kell postázni, amit a hírlevelük alján adtak meg.

A pinvinpulóver a legjobban elterjedt módja annak, hogy megvédjék a partok mentén lakó állatokat az a tengeri olajfoltoktól. Új-Zélandon egy 2009-es olajszivárgás után döntöttek úgy, hogy legyártanak egy raktárkészletnyi pingvinpulóvert. Akkor Ausztrália partjainál futott zátonyra egy hajó, és körülbelül 260 tonna olaj ömlött a tengerbe, legalább 40 tonnával kevesebb, mint most.

Akkor nagyon jól beváltak a pulóverek, amiket már akkor is a legkülönfélébb mintákkal láttak el, hogy ne csak megmentsék a pingvineket, hanem hogy még annál is cukibbá tegyék őket, mint amilyenek. Persze egy realista interpretációban azt is mondhatjuk, hogy nem azt kellett nézni, hogy milyen fonal akad a kötőnők kezébe, hanem azt, hogy mennyi pulóver készül.

A gyapjúpulóver mellett már készítettek olyan speciális vízálló pulcsikat is, amit azoknál az állatoknál lehet alkalmazni, akik elvesztették a tollaikat.