Tobzódhatunk az online gyászban: számtalan internetes temető keresi a gyászolók kegyeit. Van, amely temetői farmville-t kínál, máshol virtuális gyertyákat gyújtogathatunk, aminél értelmetlenebb dolog aligha létezik. Talán csak az emlékezés plüssmackója.

Néhány nappal ezelőtt sajtóközlemény tudatta velünk, hogy "megnyílt a legprofibb hazai internetes temető", amely közlés elég morbid ahhoz, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a kérdést.

iTree

Az ingyenes (jó hogy, hördülhetnek fel, pedig ez nem ennyire magától értetődő) online sírkertet készítői "méltó alternatív emlékhelyként" emlegetik, de az igazán szép gondolatmenet a következő: "ahogy az internet az élet más területein is a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg számunkra, a gyász feldolgozásának és a szeretteinkről való emlékezésnek is megteremtette a XXI. századi kereteit".

Az online temető eléggé hasonlít egy közösségi oldalhoz: vannak felhasználói és elhunyti profilok, képek, üzenetküldés. A virtuális sírkövek mellett virtuális gazok teremnek, virtuális kegytárgyakat lehet venni virtuális pénzért: ilyen lenne a gyászolóknak létrehozott Farmville.

Magyar Internet Temető

Bár a neve alapján arra lehetne következtetni, hogy a 2010 április 1-jén indult oldalon magát az internetet temetik el, nem erről van szó. "A Magyar Internet Temető honlap eltávozott szeretteinknek kíván emléket állítani. Az oldal célja, hogy segítséget nyújtson elhunyt szeretteink emlékének megőrzésében és lehetővé tegye az egymástól távol élő családtagok és barátok számára az emlékek megosztására" – írja az oldal. A behízelgő szöveghez tarifák társulnak: ötezer forintba kerül, ha valaki tíz évig szeretne egy szerkesztett, videókkal és fényképekkel ellátott emlékoldalt.

További lehetőségek: "Helyszini fényképezés, videó készités: 2000 Ft. óránként. (minimum 2 óra, Budapest területén)", "Saját fényképek, videók átalakitása könnyen kezelhető formátumra: 1000 Ft. óránként", illetve kedvencünk, a "Memoria fényképek készitése: 3000 Ft. Photoshop-al". Sajnos elképzelésünk sincs, milyen lehet a photosop-al készített poszter, mert a link, amely megmutatná, máshová mutat. Sajnos még csak egy emlékoldal található rajta.

Spiritlife

Az animált gifekkel gazdagon ellátott, elvileg nemzetközi online temető is magyar fejlesztés, készítői zord mottót választottak: "a halál az egyetlen olyan dolog, amely súlyosabb, mint a nevét jelentő szó!". Na, akik ettől nem rettentek meg, azok ingyen regisztrálhatnak, hogy  "a megnyugvás ösvényein ismét eltaláljanak elhunyt szeretteikhez".

A virtuális síremléknek üzenetet hagyhatunk, és emeltdíjas sms-ek elküldésével kegytárgyakat helyezhetünk el rajta, így "szeretett halottjával töltött idő így megsokszorozódik, és könnyíthet lelkén". Aki kedves állatát veszítette el, annak az oldal készítői online kedvencek temetőjét is fejlesztettek, ahonnan szomorúan néz ránk Dudi, a nyúl.

Gyertyaláng

A gyertyalang.hu nem közösségi oldalként működik, síremlékekkel: itt az elhunytaknak lehet virtuális gyertyát gyújtani, aminél azért kevés értelmetlenebb dolgot tudunk elképzelni, hiszen már a számítógép bekapcsolásához több erőfeszítés szükséges, mint egy valódi mécses meggyújtásához. Ennek ellenére rengetegen használhatják, hiszen van, akiért már ötvenezernél is több gyertyát gyújtottak – Michael Jacksonért pedig majdnem 110 ezret.

Külön kedvencünk a MS Painttel megszerkesztett segítségnyújtás, amely bemutatja, hogyan lehet valakiért gyertyát gyújtani. Az online mécseseket itt is emeltdíjas sms-sel lehet különlegessé tenni. Ha akarjuk.

Külföldi merítés

Az online gyász külföldön kicsit régebbi történet, mint nálunk: a legnagyobb virtuális temetőt, a Virtual Memorialst 1996-ban alapították, ám itt nem az interneten kell kihúzkodni a parlagfüvet: az egyes aloldalak célja, hogy összegyűjtse az eltávozottak életéből a megemlékezésre méltó momentumokat, így segítve a gyász feldolgozását. És persze ingyenes.

Nyolc évvel később hozták létre a Memory Of-ot, amely már jobban hasonlít a nálunk dívó oldalakra (esetleg: jó eséllyel innen koppintották azokat): van itt virtuális sír, online gyertyagyújtás, sőt, rendelhetünk valódi kacatokat is, például az emlékezés plüssmackóját. Aki pedig szeretne 1998-ba utazni, annak a cemetery.org-ot ajánljuk.

A kínálat tehát végtelennek tűnik, a profi oldalaktól a meglepőkig. Jó eséllyel azonban mindegyiknél többet érnek azok a szakemberek és oldalak, amelyek a gyász feldolgozásához, és a megbékéléshez nyújtanak profi segítséget.