Szépség-, és egyéniségversenyt tartottak a hétvégén a paksi művelődési házban. A versenyen megválasztották Paks szépét, Tolna megye szépét, az Alpok-Adria verseny továbbjutóját, és mindenki kapott valami különdíjat. Az egész egy ötórás, grandiózusnak szánt verseny volt, amin mintha az egész megye részt vett volna, de aki valahogy kimaradt, az is azon dolgozott, hogy létrejöjjön. Amilyen lelkesek voltunk az elején, úgy szenvedtünk a negyedik óra vége felé a Csillagshow Parádén, ahol hatalmas volt az akarás, aztán valahogy mégis mindig minden elromlott.

Hatalmas társasági esemény volt a paksi művelődési házban, amelynek végén joggal érezhette minden nyugdíjas, hogy ez egy csodálatos összefogás eredménye, amiért megmozdult az egész megye. Annyi ember vett részt a versenyen, annyi támogató volt, annyi kategória, annyi ajándék, hogy mindenki megszólítva érezhette magát. Mintha a szomszéd kocsma csaposlányától, a sarki virágoson át a trafikosig mindenki tett volna azért, hogy szombat este a Csillagfény Parádé megvalósulhasson. A végén tényleg csak a tűzijátékot lehetett hiányolni, és azt, hogy néhány kiszuperált vadászgép elhúzzon a művház felett a paksi éjszakában. A szervezésnél a fő elv az lehetett, hogy mindegy, hogy mi történik a színpadon csak legyen valami, hogy egész estét betöltő búcsúszerű esemény legyen.

A szépségversenyen eleve öt korosztály indult. A 3-5 évesek voltak a Gyöngyszemecskék, aztán következtek a Gyöngyszemek, a Jövő Csillagai, a 15-29 évesek közül választották ki Magyarország Csillagát, Paks szépét és Tolna megye szépét, és voltak a Vonzó Asszonyok, akik között akadt mondjuk negyvennyolc éves is. A legtöbb korosztályban általában 6-7 ember indult, de a 15-29 évesek között odatették magukat, és tizennégy lányt versenyeztettek, és egyetlen srácot, aki a bemutatkozásnál elmondta, hogy úgy volt, hogy lesznek többen is, de aztán valahogy mégis mindenki visszamondta. Egyébként róla kiderült az is, hogy zongorázik, és szeretett volna zongorát a színpadra, de nem engedték neki. Mivel több férfiversenyző, a hatéves Gál Ádámot leszámítva nem volt, neki a lányok kísérgetése lett a feladata.

Amikor szétesik minden

Mivel ilyen baromi sokan voltak, tulajdonképpen állandó volt a fennakadás, és mivel mindent megtettek azért, hogy pompás esemény kerekedjen ebből, majdnem minden el is romlott, ami elromolhatott. Az valahogy alapnak számított, hogy soha senki nem tudta, hogy merre kell elindulni, hogy még egy kör következik-e a színpadon, vagy most már illene elsétálni a függöny mögé. A különféle táncos koreográfiák, amiket mindig ugyanaz a néhány lány adott elő, állandóan megbicsaklottak, vagy azért mert a lányoknak nem volt idejük átöltözni, vagy azért, mert rosszkor indították el a technikusok a zenét, vagy valami teljesen valószerűtlen dolog történt. Akkor például, amikor a végükön meggyújtott buzogányszerűségekkel táncoltak a csajok, hirtelen rossz burleszkbe fordult az egész este.

Hiába próbálták ugyanis a szám után eloltani a buzogányokat, sehogy nem ment, de ezekkel nem mehettek a színpad mögé sem, úgyhogy telitüdőből prüszköltek a lányok, negyvenötfokos szögben meghajolva, hogy valahogy elfújják őket, vagy jobb-balra pörögtek, hátha akkor elalszik. Aztán valaki végre felvitt egy vödör vizet a színpadra, de azt nem vették észre, úgyhogy a műsorvezetőnek felkért R. Kárpáti Péternek, a Barátok közt Berényi Andrásának kellett közbe lépnie, hogy elirányítsa a lányokat. Viszont még mindig a színpadon felejtették azokat a fáklyaszerűségeket, amiről meggyújtották a buzogányok, úgyhogy két középkorú nő szaladt fel kabátban a színpadra, hogy minél előbb eltüntessék őket, mire egy kisgyerek lekiabált egyiküknek a felső sorokból, hogy "szia anya".

Azért mindennek van határa

A Csillagfény Parádét hetedik éve szervezik meg. Ahogy Nagy Ildikó, a szervező a Velvetnek elmondta, egyéniségversenynek azért nevezik, mert mindenki készül valami produkcióval. Mint említette, próbálnak odafigyelni mindenkire. Ezt megerősítette Weisz Fanni is, akit tavaly Magyarország Csillagának választottak itt. "Ildikó odafigyel a lányokra. Mindenki kap ajándékot, mindenkinek szép estét varázsol." Ez a fajta igyekezet egyébként néha szintén elég komikusan festett, ugyanis volt olyan lány, aki egyszál virágért és két tusfürdőért állt ki a színpad közepére. A siket szépségkirálynő egyébként azt mondta a Velvetnek, hogy nem tervezi, hogy további versenyeken is elindul. Mint mondta, a Szépségkirálynő című műsornál nincs feljebb.

Amikor R. Kárpáti Péter végre az eredményhirdetés miatt jött a színpadra, túl voltunk 10-15 táncos számon, az egyik zsűritag húszperces mulatós szólókoncertjén, és olyan jelenteken, amilyeneket csak a Csupasz pisztoly-filmekben lehet látni. Például, hogy elfelejtették Kárpáti mikrofonját kikapcsolni, és két táncos szám között tisztán lehetett hallani, ahogy a színfalak mögött kissé meggyötörten beszélgetnek, hogy azért mindennek van határa. A Barátok közt színésze egyébként nem kezdő a ceremónia-mesterségben. Ahogy Velvetnek mondta, legalább húsz éve csinálja, még Fásy Ádám szépségversenyein kezdte, és természetesen még mindig élvezi a dolgot. Azt azért megjegyezte, hogy a feleségénél szebb nőt még soha nem látott.

Harmincöt perces eredményhirdetés

"Hát kérem szépen" – kezdett bele a műsorvezető az eredményhirdetésbe, ami aztán újabb harmincöt percig tartott. Osztottak ajándékot a legangyalibb arcú lánynak, a legszebb mosolyúnak, a legszebb hajúnak, a hatéves Gál Ádám is kapott Legót. A zsűri elnöke elmondta, hogy itt aztán minden megfelelt a nemzetközi trendeknek, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a táncszámokról, és persze rohadt nehéz volt a döntés. A lényeg, hogy Hajdú Anett lett Paks szépe, és Nagy Mariann a megye szépe, a verseny abszolút győztese. "Azért neveztem, mert az előző versenyen többnyire a szavazatok számítottak, és kíváncsi voltam, hogy szakmai zsűri előtt megállom-e a helyem" – magyarázta Nagy Mariann a Velvetnek.

A tizenkilenc éves harci lánynak, mint mondta, most megjött a kedve a versenyzéshez. A tervei között szerepel, hogy valamikor elindul majd a Miss Hungaryn is. "Összeszedem még magam lelkileg." Ő is azt mondta, hogy lépcsőzetesen kell csinálni. "Úgy indultam el, hogy már a részvétel is nagyon jó lesz. Azt abszolút nem gondoltam, hogy nyerni fogok. Mondjuk kicsit bíztattak a Vonzó Asszonyok kategóriájából, meg a kicsik is, hogy jaj, biztos te fogsz nyerni." Ahogy említette, a lámpalázát nagyon szerette volna legyúrni, és úgy érzi, hogy sikerült is, mert amikor kilépett a színpadra, elmúlt. A verseny előtt próbát nem tudtak tartani, mert a csapat fele nem jelent meg, úgyhogy közvetlenül a körök előtt rakták össze a koreográfiát.