A Próteusz-szindrómában szenvedő Mandy Sellars lábai a betegségtől óriásira dagadtak. Hogy megmentsék a nő életét, egyik 32 kilós lábát amputálták. A csonka végtag azonban elkezdett visszanőni. Az orvosok most tanácstalanok, Sellars próbál optimista maradni.

A 36 éves brit Mandy Sellars lábai folyamatosan nőnek egy veleszületett betegség miatt. A vékony alkatú nő lábai külön-külön 30 kilót nyomtak, ezzel ellehetetlenítették a kerekesszékbe kényszerülő asszony életét. Bal lábában ráadásul vérmérgezés alakult ki, és a hatalmas végtagok vérellátása is túlterhelte Sellars szívét, ezért döntöttek úgy az orvosok, hogy amputálják az elfertőződött bal lábat. Ám 22 hónappal az operáció után a csonk elkezdett burjánozni, Sellars lába helyén pedig egy méteres átmérőjű daganat alakul ki ismét.

19 kilós csonk

„Reméltem, hogy az operáció stabilizálja az állapotom, de szívem mélyén tudtam, hogy újra elkezd majd nőni. Rögtön a csonknál kezdett vastagodni, egyre nehezebben tudtam felvenni a műlábam. Aztán annyira nehéz lett a dagadt csonk, hogy eltört a műláb, mikor ráálltam” – mondta a nő a Daily Mirrornak. A 100 kilós Sellars csonka lába most 19 kiló, átmérője egy méter. Sellars növekvő lábára egyelőre nem találtak megoldást az orvosok.

„Nem hagyom, hogy letörjön a dolog. Elhatároztam, hogy annyira önálló maradok, amennyire csak lehet, és küzdök az önállóságomért. Napról napra, hétről hétre kell élnem. Van egy életem, amit a lehető legjobban kell élnem. Nálam sokkal rosszabb állapotban lévő emberek is vannak” – mondta Sellars a lapnak.

Mi az elefántiázis?

A legvalószínűbb, hogy Mandy Sellars Próteusz-szindrómában, azaz elefantiázisban szenved, mely egy, a bőrben, a csontokban, izmokban, zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben lévő sejtek túlszaporodásával járó veleszületett rendellenesség. A Próteusz-szindróma progresszív állapot, amelyben születéskor általában még nem láthatóak torzulások - írja a Wikipedia. A kór egyik leghíresebb áldozata a 19. század végén élt Joseph Merrick volt, aki Elefántember néven vált ismertté. Összesen 120 Próteusz-szindrómás beteg él jelenleg.

A betegséget 1979-ben definiálta Michael Cohen, a Próteusz nevet az alakját folyton változtató görög istenség után kapta a betegség. Kialakulásának okai ismeretlenek, de a tünetek között szerepel a megvastagodott, mély ráncokba gyűrődő bőr, a szövetek túlburjánzása, jóindulatú és zsírdaganatok kialakulása, mélyvénás trombózis, megvastagodott vérerek.