Mi lehetne gyönyörűbb egy nagy tornacsarnoknál, ahol, mint valami perverz fitneszfutószalag, három oszlopban elhelyezett kondigépek végtelen sorát látja, amiken a csúcsidőben általában egy ijesztő méretű fazon erőlködik üvöltve, négy-öt hasonló figura körülállva biztatja, és az egész termet a tízméteres belmagasság ellenére padlótól plafonig belengi a súlyos, tömör izomszag? Talán csak az, ha az ember átsétál a szomszédos terembe, ahol rögvest szembetalálkozik Magyarország legfeszesebb női seggével.

Utóbbi tulajdonosát egyébkét Szabó Melindának hívják, és annyit érdemes róla tudni, hogy momentán ő Magyarország legeredményesebb női fitneszversenyzője, és gyakorlatilag négy hónap alatt több eredményt ért el, mint Béres Alexandra, úgy, hogy mindössze huszonegy múlt. Nyáron még junior-kategóriában nyerte meg az Európa-bajnokságot, októberben pedig már a felnőtt mezőnyt verte rommá a világbajnokságon, méghozzá úgy, hogy egy héttel azelőtt – mintegy mellékesen – az európai Arnold Classicon is győzött.

Ehhez képest tüneményesen szerény: miután a színpadon spárgázva abszolvál egy videóinterjút, kedvesen mosolyogva, visszafogottan meséli, hogy napi négy edzés és szigorú diéta (csirke, rizs, hal, zöldség) az ára ezeknek a sikereknek, de egyáltalán nem baj, mert gyerekkora óta az az álma, hogy sikeres fitnesz-versenyző lehessen. Amikor később a Rednex Cotton Eye Joe-jának hangjaira látszólag erőlködés nélkül nyomja le a másfél perces, aerodinamikának és anatómiának teljesen ellentmondó gyakorlatát, ezt el is hisszük neki. Meg is nyeri a kategóriáját csont nélkül.

Tömény izomszag

A Brutal Challenge néven meghirdetett happening csalóka módon voltaképpen két rendezvény, amiket meglepő módon a Brutal Nutrition táplálékkiegészítők gyártója, a Biotech USA támogat. Ennek megfelelően minden tele van Brutal Nutrition-reklámokkal, amelyek közül a nagydíjat az a kivetítőn futó spot viszi el, amelyben egy toroktól-bokáig tetovált, szétgyúrt állat először Uncle Sam módjára rámutat a nézőre, majd színpadiasan elhúzza torka előtt a mutatóujját. Amíg az egyik teremben a fitneszgála zajlik, addig a másikban – a már említett izomszagúban – egy olyan erőemelő szabadverseny, aminek lényege, hogy öt gyakorlat (felhúzás, nyakból nyomás, páros bicepsz, guggolás és természetesen a börtönfilmek edzőtermes jeleneteiben untig látott fekvenyomás) során a saját testsúlyához képest a lehető legnagyobb tömeget mozgassa meg a versenyző.

Maga a verseny beavatatlanok számára önmagában nem túl érdekes (látunk egy csomó gépet, és rajta erőlködő embereket, na és?), csak az eredményhirdetés környékén döbben meg a gyanútlan néző azon, hogy mivel itt a versenyzők saját testsúlya is fontos szegmens, nem feltétlenül sittes kinézetű, szétgyűrt vadállatok állhatnak fel a dobogóra. A junior kategória győztese, Imre Norbert, a legjobb példa: a tizenkilenc éves dorogi anyagmozgató kimondottan alacsony, és tizenhétnél többet nem mutat, mégis 6696 kilót mozgatott meg az öt gyakorlat során, ami a 72 kilós testsúlyához viszonyítva elég volt neki az első helyezéshez.

Vedd meg, mielőtt betiltják

A Brutal Nutrition termékek , a cég merész reklámkampányaival ellentétben – a szerkesztőség  kedvence a "Vedd meg, mielőtt betiltják" szlogen – nem tartalmaznak illegális szereket – mondja Lévai Bálint, a Biotech USA marketingese, akinek kimondottan nagy bánata, hogy az általuk gyártott táplálékkiegészítőket a laikusok rendre összemossák a doppingszerekkel. A szlogen tehát mindössze vicc, a roadshowként indult, ma már évi két nagyszabású versennyé terebélyesedett Brutal Challenge viszont nem: körülbelül négyszáz, zömmel amatőr versenyző veselkedett neki az öt gyakorlatnak, ennek megfelelően pedig reggel tíztől délután fél négyig non-stop gyűrték a súlyokat az igazán kemény arcok.

Marilyn Manson és a Bajazzók

A másik teremben ezalatt a fitnesz- és testépítőgála zajlott, olyan meglepetésekkel, mint az egyik versenyző, a női testépítésben utazó Hegedűs Anita száma, akinek impozáns méretei láttán egyrészt az ember nagyon gyorsan hajlamos félretenni a fakanál-pelenka-seprű szentháromság körül mozgó, hímsoviniszta gondolatait, másrészt a bemutatója alatt konkrétan Marilyn Manson szólt, ami kellően frivol ellentétet teremtett a szünetben színpadra lépő Buzás Viktor produkciójával. A Csillag születik egykori versenyzője, aki mellesleg testépítő edző is, ugyanis egy hosszúra nyúlt operatörténeti bevezető után minden teketória nélkül énekelt el egy áriát a Bajazzókból, aminek hallatán többen menekülőre fogták. Az este legkomolyabb döbbenet-élményét mégsem ez okozta, hanem az, hogy a színpadon megkívánt szolibarna színt biztosító barnítókrémet nem csak úgy, kézzel dörzsölik szét magukon a versenyzők, hanem egy külön erre a célra beszerzett festőhengerrel. Egy Teddy-hengerrel mázolt, szálkásra gyúrt emberi testnél pedig kevés szürreálisabb látvány létezik.