Megindult a jogi huzavona a szériahibás mellimplantátumokat forgalmazó cég és az egyik lehetséges magyar áldozat között. A Dunakeszi Városi Bíróságon folyik annak a nőnek az ügye, akinek kiszakadt az implantátuma, és könnyen lehet, hogy azért, mert az eleve rossz implantátumokat gyártó francia cég termékét kapta. A bíróság egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy szériahibás implantátum volt-e, úgyhogy folytatódik a felek jogi sárgyúrása.

A bizonyításokkal kapcsolatos indítványok megbeszélésével folytatódott a múlt héten a veszélyes mellimplantátumok ügye a Dunakeszi Városi Bíróságon. A felperes ügyvédje, dr. Pongrácz Krisztina a Velvetnek még a tárgyalás előtt elmondta, hogy nem szeretnének a szakértői bizonyításokba belemenni, mert nagyon sokba kerülne, és szerinte anélkül is lehet ítéletet hozni. Mint kiderült, a bíróság egyelőre nem látja teljesen bizonyítottnak, hogy valóban szériahibás volt-e a termék, ami 2008-ban kiszakadt. "Erre vonatkozóan a műszaki szakértő lehetősége merült fel" – magyarázta Pongrácz a Velvetnek.

Emellett változatlanul vitatja az alperes, miért kellett a Nagykovácsiban élő nő mindkét implantátumát – nagyobbra – cserélni, és felvarratni a melleit.

"A mellfelvarrás valódi indoka kizárólag annak megereszkedése lehet" – mondta a Vidal Medical ügyvezetője, aki szintén orvos, és arra kért minket, hogy ne említsük meg a nevét.

A felperes ügyvédje, Pongrácz szerint viszont teljesen életszerű, hogy mindkettőt kicserélték. "Ha szériahibás, akkor azért, ha meg nem, akkor azért, mert nem lehet az egyik mellében egy három éves implantátum, a másikban meg egy vadonatúj. A szimmetriát ugyanis sehogy nem biztosíthat így." Nagyobb implantátumokat viszont állítása szerint nem kért a nő, ezt a cserét végző orvos döntötte el műtét közben.

Tartanak a felszámolástól

Az ügyvédnő a Velvetnek azt mondta, hogy Vidal Medical jogi képviselője szerinte mindennel megpróbálkozik, és az időhúzásra játszik, mert a Vidal Medical a felszámolás szélén áll. Ha pedig felszámolják, akkor nem lesz végrehajtható az esetleges ítéletet. Mint mondta, minden szakértői bizonyítás egy csomó pénz, azt pedig nem szeretné, hogy még többet nyomjanak az ügybe, mert könnyen lehet, hogy a végén nem jön ki belőle semmi.

Azt a Vidal Medical ügyvezetője is elismerte, hogy a cég a vis maior következtében gyakorlatilag tönkrement. "Ha  jogtalanságra játszanánk, akkor felszámoltuk volna a céget, amikor kiderült, hogy az európai engedéllyel rendelkező implantátum összetételét a gyártó menet közben – anélkül, hogy egyetlen klinikát vagy forgalmazót, így minket is tájékoztatott volna – megváltoztatta." Mint mondta, nincs is kilátásban, hogy a közeljövőben felszámolást indítanának el a Vidal Medical Kft. ellen.

Az ügyvezető szavai szerint ebben a perben nem történik más, mint hogy az egyik áldozat próbálja a másik áldozaton leverni a maga kárát. "Egy külföldön lévő cég hamisított adatokkal becsapta az egész világot, a többi között minket is, és a másik fél nem veszi tudomásul, hogy a Vidal Medical ugyanolyan áldozat, mint ő." A következő – februári – tárgyaláson egyébként három tanút hallgatnak meg: az orvost, aki beültette a beültetéskor teljesen ép, engedéllyel rendelkező implantátumot, amelyről 3 évvel később derült ki, hogy a gyártó nem megfelelően gyártotta; a Vidal Medical ügyvezetőjét, aki szintén orvos; és a sebészt, aki kivette a tönkrement implantátumot, és betette helyette az újat.

Hibás francia termékek

A Dunakeszi Városi Bíróságon folyó tárgyalások gyökerei még 2006 októberére nyúlnak vissza, amikor a felperes megcsináltatta a melleit. Az implantátumokat a francia Poly Implant Prothese (PIP) nevű cég gyártotta, amiről később kiderült, hogy éppen 2006-tól nem megfelelően tisztított szilikont használt az implantátumokban, amitől azok könnyen kiszakadhattak. A Francia Egészségügyi Termékfelügyelet ennek megfelelően 2010 márciusában elrendelte a termékek visszahívását, és visszavonta a forgalmazási engedélyt. Ezeknek a termékeknek a kizárólagos hazai forgalmazója a Vidal Medical Kft. Kábé 50-80 nőnél okozhat Magyarországon problémát a francia implantátum.

A nő a műtét után eljárt az ilyenkor előírt kontrollokra, és az egyik alkalommal, 2008-ban megállapították az orvosok, hogy picit redőzött a baloldali implantátum anyaga, ráadásul a mellei is egyre rosszabbul kezdtek kinézni. Ahogy az Index előző tárgyalásról készült beszámolójából kiderült, a nő ekkor úgy döntött, hogy újabb műtétre vállalkozik. A műtét megelőző kötelező ultrahangos vizsgálaton aztán kiderült, hogy a bal melle azért vesztette el még a másiknál is jobban a formáját, mert az implantátum kiszakadt. A felperes úgy döntött, hogy egy másik orvosnál csináltatja meg a melleit – ez szintén vita tárgya a perben –, ahol 800 ezret fizetett a behelyezésért és a felvarrásért. A nő felvarrata a hasát, ami ebben az összegben nincs benne, viszont a felépülésben játszhatott szerepet.

Vagyoni és nem vagyoni

A gyógyulás ugyanis állítólag lassú volt, a decemberi műtét után csak áprilisra épült fel teljesen. A nő keresete szerint pluszköltségek is felmerültek, mert az első időszakban kétnaponta kellett kontrollra járnia Nagykovácsiból a székesfehérvári orvoshoz, tehát költenie kellett benzinre, autópálya-matricára és gyerekfelvigyázóra is. Ezeket számlákkal és tanúkkal kívánják majd bizonyítani. Így végül 1,4 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítés kamatos megfizetését szeretnék elérni. "Mivel 10 éves garancia van az implantátumra, a baloldali akkor is hibás volt, viszont más az alperes kimentőségi lehetőségének köre, ha tudom bizonyítani, hogy szériahibás volt" - magyarázta Pongrácz a Velvetnek.