Belehalt sérüléseibe az a 61 éves halifaxi férfi, akit még hétfő éjjel sokkolóval állítottak meg a rendőrök biciklizés közben. A mozgássérült, süket férfira azt hitték, hogy részeg, ezért próbálták az áramütéssel megállítani.

A halifaxi rendőrök hétfő éjjel kaptak egy bejelentést, hogy egy szemtanú látott elesni a biciklijével egy férfit egy parkolóban. A telefonáló azért aggódott, hogy a férfi talán megsérülhetett az esésben, másrészt lehet, hogy részeg, és az esés után visszaszállt a biciklire, majd elhajtott.

A rendőrök gyorsan meg is találták békésen bicikliző, 61 éves Roger Anthonyt. Először rávillogtak, meg egy kicsit felkapcsolták a szirénát, hogy megállásra bírják a férfit. Anthony viszont csak tekert tovább. A rendőrök egyre nyugtalanabbak lettek, pláne, amikor azt látták, hogy a férfi benyúl a zsebébe, és bedob a szájába valamit.

Ekkor az egyik rendőr, John Turner ráüvöltött Anthonyra, hogy álljon meg. A férfi nem állt meg, úgyhogy Turner fogta magát, és rálőtt a sokkolóval. Anthony le is esett a bicikliről. A földön fekvő férfit a Pitt megyei kórházba szállították, ahol megállapították, hogy agyhalott, majd kedd hajnalban levették a gépekről.

Gladys Freeman, a férfi testvére elmondta, Roger Anthony szinte teljesen süket volt, mozgássérül és görcsei is voltak, a nagy fülei miatt a környéken csak nyúlnak becézték. A legtöbbször azzal töltötte a napjait, hogy a környéken biciklizett, néha megállt cigarettázni vagy egy kávéra.

“Miért akarna valaki sokkolóval lelőni egy bicikliző embert? Semmi rosszat nem követett el. Nem is akart elszökni. És egyébként is, hogyan tudott volna elszökni egy biciklivel?” – tette fel a logikus kérdéseket Milton Freeman, a férfi sógora.

Az elektromos sokkoló a magyar törvények szerint

"Olyan hordozható elektromos eszköz, amely kis áramerősség mellett legfeljebb 10 000 V elektromos feszültség előállítása és közvetítése útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas, nem kizárólagosan, de beleértve az elektromos sokkoló botot, elektromos sokkoló pajzsot, bénító lövedéket kilövő pisztolyt és elektromos sokkoló lövedéket kilövő fegyvert." forrás: Korm. Rendelet

A rendőrség csak annyit közölt, hogy “egyelőre csak annyit tudtunk megállapítani, hogy nem viselkedett fenyegetően”. Az ügyet még vizsgálják, hogy megtudják, pontosan mi történt. Az biztos, hogy a sokkolót használó rendőr csak alig egy hónapja csatlakozott a rendőrséghez, egyelőre fizetett szabadságra küldték.