18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Néhányan megbocsátottak a Soroksári úti gázolónak

nsz
2011.11.29. 14:09 Módosítva: 2011.11.30. 08:46
Levelet írt az áldozatok hozzátartozóinak, amelyben elismerte a felelősségét és bocsánatot kért a tavaly februári, három halálos és három súlyos sérülést okozó gázolás elkövetője, a budapesti egyetemista. A rendőrség lezárta a nyomozást Gyurasza Máté ügyében, vádemelés még nem történt, de már nem sokat kell várni rá.

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság az előző év februárjában, a IX. kerületi Soroksári úton történt gázolás ügyében - tudta meg a Velvet a furgont vezető sofőr ügyvédjétől, Hodula Attilától. „Annyi derült ki, amit már tudtunk, hogy ötven kilométer körüli sebességgel, alvó állapotban fölment a járdarészre, és behajtott a gyalogosok közé. Három ember meghalt, három ember megsérült, ezek tények. Megvizsgálták az orvosszakértők, nem áll fenn nála kóros aluszékonyság” – nyilatkozta a Velvetnek, és hozzátette, ügyfelével már ismertették az iratokat, amiket a BRFK vádemelési javaslattal megküldött a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészségnek.

Fotó: Valics Dezső (Országos Mentőszolgálat)
Fotó: Valics Dezső (Országos Mentőszolgálat)

A 25 éves budapesti egyetemista tavaly februárban hajtott bele Volkswagen furgonjával a Soroksári úton álló OBI áruház előtti villamosmegállóba. A baleset előtt nem fogyasztott sem alkoholt, sem más tudatmódosítót, előző éjszaka viszont nem, vagy csak nagyon keveset aludt, így történhetett, hogy néhány másodpercre - feltehetően a monotonitás miatt - elaludt. Gyurasza Máté a baleset idején a családja tulajdonában levő Holnap Kiadó számára fuvarozott, raktárszállítással bízták meg, aznap mindössze harminc kilométert vezetett.

Levélben kért bocsánatot

„A teljes felelősség engem terhel, eszem ágában sincs kibúvót keresni, ellenkező esetben nem hiszem, hogy valaha is fel tudom ezt dolgozni. Nagyon sajnálom, ami történt, és ezúton is szeretném kifejezni a részvétemet a családoknak” – ezt nyilatkozta a Velvetnek néhány nappal a történtek után Gyurasza Máté. Az egyetemista hozzátette, egyáltalán nem érezte fáradtnak magát, ellenkező esetben félreállt volna. Akkor azt mondta, mindenképpen szeretne majd személyesen részvétet nyilvánítani az áldozatok családtagjainak, és mint most kiderült, erre tett is kísérletet. „Levelet írt mindenkinek, ezt követően többen felvették vele a kapcsolatot. Volt, aki megbocsátott neki, és olyan is, aki nem áll vele szóba” – közölte ügyvédje.

Folytatta az egyetemet és a munkája is megmaradt

Az áldozatok hozzátartozói eddig csak a biztosító felé jelezték kártérítési igényüket, Gyurasza Mátéval szemben nem, még. „A cselekmény tárgyi súlya igen nagy, a végrehajtandó fogház, illetve börtönbüntetés mezsgyéjén ingadozunk” – ennél konkrétabb becslésekbe nem kívánt bocsátkozni ügyvédje.

Gyurasza Máté a baleset után teljesen összetört, de az egyetemet nem hagyta abba. A munkáját nem veszítette el, továbbra is a családi tulajdonú cégénél dolgozik, raktárosként, hogy ki tudja fizetni a tandíját és meg tudjon élni. „Máté jóravaló gyerek, de rosszkor volt rossz helyen. A történtek után magába fordulóbb és sokkal komorabb lett, azt mondja a testvére, nem csinál mást, csak bemegy az egyetemre, tanul, meg dolgozik. Sehova nem jár, még moziba sem” – tette hozzá ügyvédje.