Egy floridai nőt a tűzoltók szállítottak el egy műtétről, mert a nő arca egy rutinbeavatkozás közben kigyulladt. Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a tüzet. Az orvosi tüzeket általában a műtétek alatt használt lézerek és alkohol okozzák. A 29 éves nő másodfokú égési sérüléseket szerzett, csak egy kis része van az arcának, ami nem égett meg.

Helikopterrel kellett az égési osztályra szállítani a 29 éves, floridai Kim Grice-t, miután egy járóbeteg osztályon elvégzett rutinműtét alatt kigyulladt az arca - írja a Daily Mail.

A nő azért ment be még kedd reggel a North Okaloosa kórházba, hogy három cisztát távolítsanak el az arcáról egy rutinbeavatkozás közben, de a műtét rosszul sült el. A nő arca hirtelen meggyulladt, és ugyan csak rövid ideig égett, de az arca nagy részén megégett, másodfokú égési sérüléseket szerzett.

“Kim azt mondta nekem, hogy felébresztették a műtét közben, és mindenki hisztérikus állapotban volt. Nem tudja, hogy mi történt vele. Még nem engedtem neki, hogy hozzáérjen az arcához. Nagyon szép lány, az egyetlen gyerekem, és nem tudok neki válaszokkal szolgálni. A szemei is bedagadtak, így nem látott, amikor meglátogattam ma reggel. Azt hiszem,  rosszul van és sokkos állapotban. Mint mindannyian” - mondta a nő anyja. “Azt a papírt írtam alá, hogy megtehetnek mindent, ami egy rutinműtéthez kell, és nem azt, hogy felgyújthatják a lányom arcát” - tette hozzá a Florida Daily Newsnak.

A tűz nagyon rövid ideig tartott, mire kiértek a tűzoltók, már nyoma sem volt, csak az égési sérülések. “Alapos vizsgálatot végzünk, hogy megtudjuk, pontosan mi történt, és hogy megelőzzük, hogy még egyszer hasonló dolog előfordulhasson” - mondta a kórház képviselője.

Mivel az Egyesült Államokban nem ez volt az első ilyen eset a közelmúltban, már októberben figyelmeztetést tett közzé a Food and Drug Administration arról, hogyan lehet megelőzni az ilyen baleseteket.

“Évente nagyjából 550-650 műtéti égés történik” - mondta Marc Bruley, az ECRI intézet törvényszéki szakértője. A több száz tűzesetből viszont nagyjából 30 esetben súlyos annyira a dolog, hogy égési sérüléssel is jár.

A mostani esetben még nem tudják, hogy pontosan mi okozta a tüzet, de a statisztikák alapján a legvalószínűbb, hogy a műtét alatt keletkező nagy hő hatására gyulladt meg a nő arca. Az olyan modern műtétek, melyek során forró lézert használnak, elég magas kockázatot jelentenek. Különösen akkor, ha mondjuk a közelben van még egy kis alkoholos fertőtlenítőkendő meg némi oxigén is. A nő a műtét alatt NRB oxigénmaszkot viselt, ami a légzést segíti, ráadásul pont olyan fajta, amivel a szokottnál nagyobb mennyiségű oxigént lehet áramoltatni.