A hétvége a meztelen Mikulások jegyében telt San Franciscótól Győrön át Budapestig. Az Egyesült Államokban meztelen Mikulások futottak, hogy a Mikulásgyűlést ünnepeljék így meg, Budapesten pedig nyolcadik alkalommal szerveztek jótékonysági Mikuláskocogást, ezúttal a Csodalámpás Alapítvány javára.

Magyarországon szinte említés nélkül múlt el a budapesti Mikuláskocogás, pedig még nemzetközi visszhangja is volt. Az orosz RIA Novosti tévécsatornájának oldalán, az RT-n láttuk a hírt arról, hogy hétvégén Budapestet ellepték a fürdőruhás Mikulások, hogy pénzt gyűjtsenek a Csodalámpás Alapítványnak.

A futást még az AP is feldolgozta, legalábbis az egyik szervező nekik nyilatkozott. “Bostonba jártam egyetemre, onnan származik az ötlet. Részt vettem ott egy hasonló futáson, és elhoztam az ötletet Európába. Idén nyolcadik alkalommal rendeztünk ilyen futást, minden évben más alapítványokat támogatunk” - mondta Méhes Krisztián a hírügynökségnek.

A futáson 85-en vettek részt, és Budapest mellett Győrben is kocogtak a jótékonykodók. Ők félmeztelenül teljesítették a távot.

Közben a hétvégén a magyar eseményekkel párhuzamosan New Yorkban sokadik alkalommal tartották meg a SantaCont, vagyis a Mikulásgyűlést, amikor a lehető legtöbben vonulnak fel a városban Mikulásnak öltözve. A San Franciscóból indult felvonulás célja nem a jótékonykodás, de nem is a karácsonyi hangulat erősítése, hanem az, hogy felhívják a figyelmet az igazi értékek elvesztésére az elüzletiesedett karácsonyozások miatt.

Az idei SantaCont azzal tűzték meg, hogy megpróbálták felállítani a legtöbb egyszerre futó meztelen Mikulás rekordját. Egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a délutáni eseményre közepesen lerészegedett tömegnek sikerült-e beállítania a rekordot. A futás előtt a Guinness Rekordok részéről azt mondták nekik, hogy nem biztos, hogy a meztelelen Mikulás elég szűk kategória-e ahhoz, hogy külön rekordot hozzanak létre miatta.

A szervezők nem voltak túlságosan elkeseredettek, azt mondták, szívesen indulnak egy létező kategóriában is. Azokban viszont biztosan nem állítottak be új rekordot. A legtöbb felöltözött Mikulás egy helyen 13 000 volt, a legtöbb meztelen ember rekordja egyszerre pedig 18 000.