Egy 20 éves anya alig egy héttel mellműtéte után meghalt, mert a mája nem bírta, hogy az orvosok által előírtnál pár szemmel töb paracetamolt szedett be. Az angol nő életét próbálták májátültetéssel megmenteni, de nem sikerült. A család szerinte jelezni kellene a gyógyszerek csomagolásán, hogy veszélyesek, hiszen a cigarettára is ráírják, hogy ölhet.

"Biztos egy pár szemmel többet vett be, mint a naponta előírt nyolc szem. Úgy tűnt, mint akinek semmi baja, aztán a barátja egyszer csak a kanapén találta elnyúlva. Amikor hallottuk, hogy kórházba szállították, sosem gondoltuk volna, hogy meghalhat. Az ember nem gondol bele, hogy az a napi két plusztabletta egy idő után kárt tehet a májban, ha mondjuk 2-3 hétig szedi az ember. A szívünk egy darabját vesztettük el azzal, hogy így halt meg” - mondta a 20 éves Desiree Phillips nagyapja, az 58 éves Des Phillips a Daily Mailnek.

A 20 éves nőt még a nyáron műtötték meg, viszonylag ártalmatlan cisztákat távolítottak el a melléből egy rutinbeavatkozás során. A dél-walesi nőnek a műtét után antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat írtak fel, hogy könnyebben viselje a műtét utáni kellemetlenségeket.

A nő 9 napja szedte az előírt adagnál pár szemmel több fájdalomcsillapítót, amikor rosszul lett. Mire a nőt kórházba szállították, a mája már menthetetlenül károsodott. A kórházban végeztek rajta egy májátültetést, de a szervezete kilökte a beültetett májat. A nő végül egy hét szenvedés után, augusztus 26-án halt meg a birminghami Erzsébet királynő kórházban.

A családja azt mondja, azért fordultak a nyilvánossághoz a halálhírrel, mert fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes lehet egy viszonylag veszélytelennek tartott fájdalomcsillapító.

"Ha egy fájdalomcsillapító ennyire veszélyes, akkor azt rá kéne írni. A cigarettán rajta van, hogy halált okozhat, de a paracetamolos dobozokon nincs rajta, hogy veszélyes lenne a gyógyszer" - mondta Des Phillips. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság figyelmét jobbal felhívják arra, hogy a paracetamol igenis veszélyes lehet.

A skót májtranszplantációs egység vezetője, Kenneth Simpson korábban 663 olyan beteget vizsgált, akinél paracetamol okozott májkárosodást. Azt találták, hogy közülük 161 volt olyan, akinek azért sérült a mája, mert hosszú időn keresztül túl nagy dózist vitt be a szervezetébe. Nem sokkal többet, mint az előírt maximum, tényleg csak pár szemmel, de ez elég volt ahhoz, hogy tönkremenjen a betegek mája.

Népszerű, de veszélyes

"A paracetamol számos megfázás, influenza, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom elleni szer alkotórésze, többek között Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon, Panadol. Ritkán allergiás bőrreakciók és vérképelváltozások jelentkezhetnek. Az ajánlott dózisban biztonsággal alkalmazható. Az akut túladagolás esetén viszont halálos májkárosodás léphet fel, aminek felismerését a korai stádiumban megnehezíti, hogy tünetei megegyeznek azzal a tünetegyüttessel, melyre a gyógyszert szedjük. Így a máj hosszabb távú mérgezéses tüneteit (sárgaság, veseleállás, kóma) vesszük csak észre, amiket igen gyorsan beálló halál követ. Mivel több, teljesen különböző nevű készítményben is megtalálható, minden évben nő a halálos balesetek száma. Rizikófaktor az is, hogy a terápiás, illetve toxikus dózis nagyon közel van egymáshoz, ezért könnyen túladagolhatóKeretes szöveg".

Forrás: Wikipedia

"Azok, akik kis mértékben, de folyamatosan adagolták túl magukat, paradox módon rosszabbat tettek a szervezetükkel, mint akik például öngyilkosok akartak lenni" - mondta Simpson.
"A paracetamol egy biztonságos és hatékony fájdalomcsillapító, ha megfelelően használják, és betartják az adagolásra vonatkozó szabályokat. Minden csomagon van egy figyelmeztetés a túladagolásról, valamint az is ott van, hogy nem szabad 24 óra alatt nyolc tablettánál többet bevenni" - próbált mindenkit megnyugtatni egy gyógyszerengedélyeztetéseket intéző hivatal szóvivője.

A család persze nem érti az egészet, hogy miért kell a nő egyéves gyerekének egy ilyen blődnek tűnő dolog miatt anya nélkül felnőnie.