Cs.L. pár napja terjedő története pont olyan, mint amilyen általában a körlevelek tartalma lenni szokott. Van benne megható rész, vissza próbálja adni az emberiségbe vetett hitet, és felhívja rá a figyelmet, mennyire rossz dolog az általánosítás. A különbség annyi, hogy ez most igaz, de a Facebooknak kicsit jogsértő módon sikerült valamennyit segítenie a férfin, aki már kapja az alkalmi állásajánlatokat.

Egy olyan országban, ahol tízezrek háborodnak fel a fizetős Facebook miatt, és mindenkinek van egy ismerőse, akinek eladták a szerveit a kínaiak,  nagyon nehéz komolyan venni egy körlevelet, pláne, ha egy megható történetről van szó, ami az emberiségbe vetett hitünket hivatott visszaadni. Ezért is indultunk kellő szkepticizmussal felvértezve a pár napja taroló történet felé, ami egy csömöri Auchan mellett ételt kéregető férfiról szól, aki a felé békével közelítő embereknek önéletrajzot osztogat.

Létezik

A közreadott, erősen rövidített önéletrajzból kiderül, hogy a Bagi Ilona Finommechanikai és Műszerészipari Szakközépiskolában végzett férfi gépgyártási technológusként is megállja a helyét. Itt jön persze az üzenet, hogy aki tud bármit ajánlani a szimpatikus úriembernek, az hívja fel a számot. Na ez az a történet, amiknek a terjesztőit gyors hide gombbal szokás jutalmazni.

Most jön a csattanó, a megadott szám tényleg létezik, és nem egy barátok által megszopatott egyetemista vette fel, hanem maga Cs. L., a megható történetben szereplő hajléktalan. “Sajnos igaz, nem vagyok rá nagyon büszke” - fedte fel kilétét a férfi, akinek 25.600 forint jövedelme van, amiből 15.000-et az átmeneti szállásra költ. “

Van szakmája

Cs.L. nem csak a körlevélről értesült, hanem arról is, hogy az nem tartalmazza a teljes önéletrajzát, ezért gyorsan hozzátette, hogy karbantartói vagy gondnoki állást keres, az se baj, ha nem bentlakásos, mert a hajléktalanszálló biztos pont nála. “Autószerelő a szakmám, de több tanfolyamot is végeztem, a villanyszerelőtől kezdve a lakatosig mindent.”

Nem undorító

A levélben említett kéregetés állítása szerint egyáltalán nem jellemző, önnfenntartó, és most is van alkalmi munkája. “Szó sem lehet róla, nem minden hajléktalan ilyen. Nálunk a szállón két kaszt van, az ingyenes részre jönnek be azok, akik kéregetnek, és állandóan részegen esnek be, nekik szabad, nekünk nem. Nem mindegyik hajléktalan undorító, normálisan élünk, és munkát keresünk” - mondta az 57 éves férfi, aki nem akart túl hosszan beszélni helyzetének okairól, de annyit elmondott, hogy válás, és egy hatmillió forinttal tartozó hölgy is benne van.
“Az utolsó munkahelyemen két évvel ezelőtt karbantartó és gépszerelő voltam, de kiközvetítettek máshova, ahol minimálbérért végeztem olyan munkákat, amiket mások jóval száz fölött sem csinálnának meg” - tette hozzá Cs.L., aki nem akar most sem meggazdagodni, egyszerűen csak dolgozni szeretne. Ha kapna egy bentlakásos állást, akkor azonnal menne.

Már segítenek neki

A férfi semmiképp sem akarta arcát is felfedni, mert nem akarja lejáratni magát, ráadásul ha a szállóján megtudják, hogy kéregetni volt kénytelen, el kellene menekülnie. Végül lett haszna a személyiségi jogokat amúgy többszörösen is sértő körlevélnek. “Felhívtak emberek, akik munkahelyeket ajánlottak, már válogatni is tudok. Vannak idősek is, akiktől pénzt se kérek, csak csinálnak egy ebédet. Ennél több nyilvánosságot nem akarok" - zárta rövidra Cs.L., akinek végre tényleg segíthet valamit az a lelkes tömeg, amelyik nem akar fizetni a Facebookért.