Hasplasztikánál tátongó sebet okozhat, mellplasztikánál pedig leeshet a mellbimbó, ha valaki masszívan dohányzik, állítja az In Stitches nevű könyv szerzője, Dr. Youn. A Velvet által megkérdezett plasztikai sebész szerint az erős dohányosoknak bizonyos plasztikai műtéteket nem ajánlanak. A nikotin érszűkítő hatása miatt megtörténhet, hogy a mellbimbó elhal, azonban ez nagyon ritka.

A könyv szerzője szerint a nikotin és a szén-monoxid csökkenti a vér áramlását a különböző testrészekben, ez különösen veszélyes a plasztikai műtéteknél, hasplasztikánál például hatalmas seb keletkezhet. A dohányzás hatását úgy kell elképzelni, mint egy érszorítót, így az adott testrész elhalhat. Dr. Youn a könyvében egy olyan esetet vázol fel, amikor az egyik dohányos páciensének lila lett a mellbimbója, ez gyakorlatilag az elhalás folyamatának egyik tünete. Dr. Youn ahhoz, hogy megmentse páciense melleit, középkori gyógymódot választott: piócákat használt.

Dr. Anthony Youn szerint van esély arra, hogy azok a dohányzó nők, akik mellplasztikára jelentkeznek, elveszíthetik mellbimbójukat, ha nem teszik le a cigit. A CNN The Charts nevű blogján jelent meg a részlet a könyvből. "Susan, azt hittem, leszoktál a dohányzásról. Megtettem, egy kis időre, de ez nagyon nehéz, Dr. Youn. Hatalmas problémák lehetnek a gyógyuláskor abból, ha a műtét előtt és után is dohányoztál. Susan, figyelj rám, befeketedhet a mellbimbót, és le is eshet. Mi? Hogy nem lesznek mellbimbóim? Igen, ez az, amit a dohányzás tehet" – írta a példát bemutatva Dr. Youn a könyvében. A Velvet megkérdezett erről egy hazai plasztikai sebészt.

"A dohányzás súlyosan károsítja akuton is, összeadódó hatása révén krónikusan is. Azok a szervek sérülhetnek, ahol az úgynevezett mikrocirkuláció révén történik a vérellátás (apró ereken történő vérellátás - a szerk.), ugyanis a nikotin szűkíti ezeket az ereket is. A nikotin okozta érszűkület hatása az első három slukknál érzékelhető, az orrcsúcson például hűvösebb lesz a bőr. Hosszú távon nagyon sok betegség okozója lehet a dohányzás. Nagyon sok műtét sikerességét befolyásolhatja, ha valaki erős dohányos, vannak műtétek, amiket nem is ajánlunk nekik, mint például az arcráncplasztika" - nyilatkozta a Velvet megkeresésére Dr. Ferenczy József Ph.D, a Seffer-Renner Magánklinika orvosa.

"Emlőcsökkentő műtétnél, amikor a bimbó áthelyezése történik, a bimbó keringését jelentősen ronthatja átmenetileg a dohányzást, ez okozhat bimbóelhalást is súlyos esetben, de ez nagyon ritkán fordul elő. Húsz éves praxisom alatt egy ilyet láttam."