Két hétig nyomták az egyik legnézettebb műsorban a bokszot, mégis csak egy kisebb pukkanást hozott a sport világában a szerencsésen adódott reklámlehetőség. A Való világgal vagy nehéz értékesíteni, vagy megint kiderült, hogy a magyarok nem szeretnek mozogni.

Aki valaha huzamosabb ideig sportolt, és mondjuk fiatalon kezdte, az pontosan tudja, hogy az edző a sportoló második anyja, apja. A jó edző törődik a tanítványaival, beszél a tanárokkal, ha szarul tanul a gyerek, lelkiismeretesen elmondja, hogy a tanulás az első, aztán a következő mondatával ezt valahogy mégis felülírja. Elkíséri a tanítványait, ha felszerelést vesznek, nehogy valami gagyit válasszanak, és mivel az eladó az ismerőse, az árból is segít alkudni. Később érdeklődik a csajokról, a pasikról, aztán valahogy mindig viccet csinál az egészből. Mindemellett próbál óvni a piától és a drogoktól. Amikor a sportéveknek vége, az ember valahogy évekkel később is jobban emlékszik az edzőjére, mint az első csókra. Ilyen ez.

Szórakoztató és eladható

A helyzet az, hogy a Való világban tényleg királyul megcsinálták a bokszhetet. A csatorna kénytelen volt a lehető legszórakoztatóbb módon feldolgozni a sportot, mert muszáj volt valamit az összefoglalókba rakni belőle. Így önkéntelenül, de a legjobbat tette vele. Sikerült különböző karakterű edzőket összeszedni, akik viszonylag rövid idő alatt sokat megmutathattak az edzők-tanítványok sokszínű kapcsolatából. Bunyós Pityu hozta a szórakoztató, könnyed figurát, aki tud hülyéskedni a srácaival, Miló Viktória megmutatta, milyen a gondoskodó oldala egy-egy edzőnek. Minden rezdülésükre odafigyelt, próbálta mentálisan is minél jobban felkészíteni Csabát és Kingát. A másik két edző pedig a kíméletlenebb, hajtósabb arcát hozták az edzéseknek.

A sport pedig viszonylag jól eladható árucikknek tűnik. A Bruce Lee-filmek hatására legalább két generáció kezdett harcművészettel foglalkozni kábé az általános iskola alatt. A Rocky-filmeknek köszönhetően pedig a mackónadrág soha nem lesz ciki egy kocogó emberen. Még a nemrég bemutatott Vasököl című film is viszonylag jó nézettséget hozott. A sport mellé nyilván álmok is járnak, győzelem, szabadság, és rengeteg tulajdonság, amikről folyamatosan sóhajtoznak, mintha állandóan kiveszni akarnának az emberekből. Becsület, kitartás, bajtársiasság. Nyilván egyszerűbb, hétköznapibb, sőt elérhetőbbnek tűnő hősök születnek ezekben a filmekben. Csak futni kell, meg fekvőtámaszokat nyomni, ez annyira nem tűnik bonyolultnak, aztán az egész világ minket ünnepel.

Sok jót összeadva

Az RTL-nek még ezek a dolgok is többnyire adottak voltak. Sikerült történeteket állítaniuk a szereplők mögé, sikerült szerény hősöket gyártaniuk, mert mindenkinek volt valami célja az edzésekkel. Aki követte a műsort, és valamennyire érdekelték a játékosok, izgulhattak mondjuk Attiláért, nehogy a sokkal jobb erőben lévő Csaba durván elverje, mert úgy látja, hogy szemétkedik Kingával. Ott volt a köpcös Péter, aki szintén tarthatott egy hatalmas veréstől, ugyanis szinte mindenkit megforgatott már a villában az állandó szövegelésével. Eszter és Vera régóta utálta már egymást, joggal gondolhatta mindenki, hogy nem csak a sport szeretetéért állnak majd a kötelek közé. És persze ott volt Gergő, aki néha megfeledkezik magáról. Várható volt, hogy egy állat lesz a ringben. Aztán az utolsó pillanatig tartogatott elosztásnál szerencsére figyeltek arra, hogy például Péter ne Gergőt kapja.

Mindehhez jön, hogy az egyik legnézettebb műsorról van szó, ami ugyan közel sem olyan nézett, mint az előző széria, de még simán veri a konkurenseket. A Való világ az egyik legjobb műsorsávban megy, amikor - a nézettségi adatokból nem nehéz kitalálni - még rengetegen ücsörögöknek a tévé előtt. Mindenféle korosztály ott van, a legendák iránt fogékonyabb fiataloktól a legfizetőképesebb középkorúakig. A boksz ráadásul az egyik legjobban nézett sport. Az RTL Klub végül is nem kalkulált rosszul, a meccsek kiemelkedő nézettséget hoztak. Arra számítottunk - ezt a sok jót összeadva -, hogy a csatorna értékesíteni tudja a sportot, az álmokat, és népszerűsíteni a bokszot, érezhetően növekedni fognak a jelentkezések. Ez csak részben valósult meg.

Fenekek a kanapén

"A szerencsés edzők közé tartozom, mert tanítványban nálam soha nem volt hiány. A műsor alatt is dolgoztam, már akkor le tudtam mérni, hogy nőtt a sport népszerűsége" - mondta a Velvetnek Miló Viktória. "Áradat indult az edzőterem felé, aminek nagyon örülök, mert végre felemelik az emberek a feneküket a kanapéról, lejönnek edzeni, és tesznek az egészségükért." Miló csak pozitív visszajelzéseket kapott. "Azt írták, hogy látják, hogy nagyon lelkiismeretes edző vagyok, olyat szeretnének, amilyen én vagyok. Látszott a lelkesedésem, hogy tényleg a szívemen viselem a dolgot" - magyarázta az egykori bokszoló. Mint mondta, férfiak és nők vegyesen járnak, előbbiek azért, mert tetszik nekik az ökölvívás, utóbbiak pedig többnyire fogyni szeretnének. Nem kötelező ugyanis egymás ellen edzeni, lehet püfölni a bokszzsákot is.

Ezzel ellentétben az általunk találomra felhívott egyesületeknél semmilyen változást nem tapasztaltak, szóval annak ellenére, hogy naponta több mint egymillióan nézték a műsort, komolyabb érdeklődést nem sikerült elindítania az RTL Klubnak. Annak ellenére is meglepő a dolog, hogy tisztában vagyunk vele, hogy közelednek az ünnepek, ráadásul a boksztól, a sérülésektől nyilván többen félnek, illetve féltik a gyereküket. Ahogy klubokban elmondták, nem növekedett az érdeklődők száma sem, pedig hamar kiderült volna - ahogy Miló is mondta -, hogy nem muszáj verekedni, ha valaki nem szeretne. A tapasztalatokból két következtetést lehet levonni. Vagy nehezebb a Való világgal értékesíteni, vagy pedig Magyarországon alig lehet eladni a sportot meg az egészséges életmódot.