A túlságosan esős nyár és a divatos étkezési szokások azt eredményezték, hogy Norvégiában az év végére súlyos vajhiány állt elő. Akkora, hogy már a feketepiac is rámozdult a dologra, a napokban kaptak el két svédet, akik 250 kiló vajat akartak az országba csempészni, hogy kb. tízmillió forintnyi norvég koronáért adják el.

Félkilós darabokban, összesen 250 kiló vajat akart a napokban két svéd férfi Norvégiába csempészni, hogy aztán ott jó haszonnal túladjanak rajta, de a határon elkapták őket - írja a New York Daily News. Igen, jól olvasták, nem füvet, nem kokaint, nem heroint, nem cigarettát, de még csak nem is alkoholt, hanem vajat akartak az egyik észak-európai országból a másikba csempészni.

“Bevallották, hogy Svédországban vették a vajat azért, hogy aztán haszonnal adjanak túl rajta” - mondta Amund Sand ügyészhelyettes. A csempészek a rendőrség szerint nagyjából 40 dollárért, kb. tízezer forintért akarták eladni a 250 grammos tömböket. Összesen tízmillió forintot hozott volna be az üzlet, ha összejön.

Ez a legújabb fejleménye a hónapok óta húzódó norvég vajhiánynak: a feketepiac is felfigyelt a dologra.

Az abszurd helyzet, hogy az ország gyakorlatilag kifogyott a vajból karácsonyra, több szerencsétlen tényező együttállása miatt történhetett meg. A vaj ára decemberre a szokásos ár nagyjából négyszeresére nőtt. Egy 250 grammos darab átlagosan 13 dollár, kb. háromezer forint, míg egyébként nagyjából csak 4 dollár, kb. ezer forint - írta a Vancouver Sun december elején. “Az árak hirtelen megemelkedtek, októberben 20%-ot, aztán novemberben még 30%-ot” - mondta a lapnak az egyik termelőszövetkezet vezetője, Lars Galtung.

Az egyik legnagyobb norvég aukciós oldalon már vajakra is lehet licitálni. Valamivel több mint egy kiló vajat kb. húszezer forintnak megfelelő norvég koronáért kínálnak. De lehet kapni olyan 12 g-os kiszerelést is, aminél már háromezer forintnyi koronánál jár a licit. Egy Franciaországba költözött norvég család, akik a költözéskor felhalmoztak némi hazai vajat, úgy próbál segíteni az otthoniaknak, hogy 40 euróért, kb. 12 ezer forintért kínál 750 gramm vajat . Az árban viszont nincs benne a szállítás, ami alapból 90 euró, kb. 27 ezer forint. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vajat szeretne idén karácsonyra Norvégiában.

A különös helyzet alapvetően három dologra vezethető vissza: a túlságosan esős nyárra, a divatos étkezési szokások rajongóinak nagy számára és arra, hogy a norvégok nagyon szeretik a saját vajukat.

A túlságosan esős nyár miatt kevesebb takramány termett, így az állatok kevesebb tejet adtak, mint egyébként. Az eredmény az lett, hogy összesen 25 millió literrel kevesebb tejet tudtak termelni, mint egyébként.

A divatos étkezési szokások ráadásul nagyon megnövelték a vajfogyasztást. Az országban jelenleg a sok zsír, kevés szénhidrát diétára esküsznek az emberek, ami azzal jár, hogy sok vajat esznek.

A harmadik szempont pedig, hogy a norvégok nagyon szeretik a saját vajukat, a norvég konyha erősen épít a vajra, különösen a karácsonyi menüsorok, amelyekben rengeteg vajas tésztával készült sütemény van. “A norvégok nem félnek a természetes zsíroktól, és imádják a vajukat” - mondta Lars Galtung, a már említett termelőszövetkezet vezetője a Reutersnek.

Kézenfekvő lenne Dániából importálni a vajat, nekik sok van, ráadásul igen közel is vannak, viszont amiatt, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, nagyon magasak az importvámok, így nem éri meg különösebben bevinni a vajat az országba.

A számítások szerint a vajkrízis néhány hónapig még biztosan eltart, de ha minden jól megy, a következő karácsonyi szezonra ismét lesz elég vaj az országban.