A washingtoni Port Angeles néhány lakója nagyon aggódik, mert úgy vélik, egy bűnbanda garázdálkodik a kisvárosban. Eddig a város hét Betleheméből már ötből kilopták a kis Jézust, és a többi szereplőt szexuális pozitúrákba rendezték. A családok nyugtalanok, azt mondják, így nem tudnak rendesen karácsonyozni.

Nem csak leminősítés van a világon, a Washington államban található Port Angeles lakóinak sem fenékig tejfel az élet: a kb. húszezer lakosú kisvárosban a helyiek szerint egy bűnbanda gyalázza meg a Betlehemeket - írja a Peninsula Daily News.

Két helyi nő a héten a rendőrségen bejelentette, hogy a város hét Betleheméből ötből kilopták a kis Jézust, a maradék szereplőket pedig úgy rendezték, mintha éppen szexelnének egymással. A nők feltételezései szerint egy bűnbandáról lehet szó, a rendőrség ezt viszont nem erősítette meg.

Az eltűnéseket Kristina Russell érzékelte először. Elmesélte a rendőröknek, hogy általában beviszi karácsonyra a háza előtt felállított Betlehemet, mert nem szokta a városban tölteni az ünnepeket, de most kivételesen nála volt az unokája, akinek a kedvéért kint hagyták az utcán az installációt.

Vasárnap reggelre viszont eltűnt a kis Jézus, a többi műanyagfigura pedig éppen üzekedett egymással, amikor Russell kiment a háza elé. Átszólt a szomszédjának, Merri Wilsonnak, hogy megtudja, nála mi a helyzet. Hasonló történt az ő Betlehemével is. Ezután indultak felfedezőútra a környéken. “Hétből öt kis Jézus hiányzott” – mondta Russell a lapnak. A helyzetben rejlő humorfaktorral a nők is tisztában voltak, és azt mondták, nagyra becsülték a kiérkező rendőröket, akik teljesen komoly arccal fel tudták venni az adataikat, illetve rögzítették a tényállást.

A rendőrök keddig nem jutottak előre az év bűnügyében. A nők szerint elképzelhető, hogy nemcsak sima vandalizmusról van szó, hanem üzleti érdekek húzódnak a Jézuslopás mögött.

“Ezeket a világító figurákat már a 90-es évek óta nem gyártják. Nem lehet csak úgy beszerezni őket. Ha akarunk venni egyet, akkor minimum 50 dollárba kerül eBayen” – mondta Russell a lapnak. A tolvajok tehát legalább 250 dollárnyi, közel hatvanezer forintnyi Jézuskát loptak.

Russellék különösen rosszul érzik magukat a lopás miatt, mert a hároméves unokájuk most ért abba a korba, hogy kezdje megérteni a karácsonyt, de nem tudja kiélvezni, mert lerombolták a jászolt.

A Port Angeles-i eset nem egyedülálló, az Egyesült Államokban a karácsonyi időszakban viszonylag gyakori a jézuslopás. Néhány nappal ezelőtt Michiganben vitte el valaki a kis Jézust. A michigani család, akitől ellopták Jézust egyáltalán nem érti, miért akarná valaki Jézust ellopni.

December elején Magyarországon pedig a nagykovácsi főtéren felállított Betlehem összes szobrát vitték el, majd kidobták őket az út szélére. A rendőrök csak egy idő után vették észre, hogy nem hullákat, hanem szobrokat dobtak az út szélére.