A brit fiatalember tízévesen kezdett inni, tinédzserkorában pedig már tizenöt-tizenhat doboz sör és egy üveg tömény volt számára a napi betevő. A mája mostanáig bírta: ha nem talál magának donort, meghalhat.

A bournemuth-i Matt Madennek, noha csak huszonhat éves, máris májátültetésre van szüksége, ugyanis fiatal kora ellenére annyit ivott, hogy a mája már nem bírja tovább a kiképzést - írja a Daily Mail. A fiatalember tízévesen ismerkedett meg az alkohollal, és nemsokára már tizenhat doboz sörnél tartott, majd egy-két évvel később már egy üveg tömény szesz volt a napi betevő.

Madennél huszonegy évesen diagnosztizáltak májnagyobbodást. Azóta már háromszor fenyegette életét belső vérzés, a májába pedig katétert ültettek, hogy az elvezesse a fölösleges folyadékot. A fiatalembernek körülbelül húsz százalék esélye van a túlélésre, hiszen a beültethető szervekre hatalmas a kereslet Angliában.

Az Oxfordból származó Maden négy éve nem ivott egy kortyot se. A fordulópontot 2006 hozta el számára: ekkor ugyanis két hetet kómában feküdt a túlzott alkoholizálás hatására, később pedig fizikoterápiás kezeléseken volt kénytelen részt venni, hogy újra megtanítsák járni. "Nagyon önzőn viselkedtem azokban az években. El sem tudom képzelni, hogy min ment keresztül a családom miattam" - mondta.

Dr Varuna Aluvihare, a londoni King's College orvosa szerint minden ötödik transzplantációra váró páciensből egy meghal, mert akkora hiány van beültethető szervekből. Az orvos szerint Maden akár tizennyolc hónapot is várhat, míg megfelelő donort találnak neki.