Öt nap alatt több mint tízezer lájkot kapott az a személyes blog, amit egy 23 éves tatai lány indított. Szemler Renáta több mint két éve vár májdonorra, szíve és veséje kivételével minden belső szerve károsodott egy 2004-es autóbaleset következtében. Tisztában van azzal, hogy a Facebook-oldal által nem juthat szervhez, de arra képtelen, hogy tétlenül üljön a kerekesszékében. Az oldal létrehozása óta több tucatnyian keresték telefonon, orvosokat és gyógymódokat javasoltak neki a máj szinten tartására – azt mondja, már ezért megérte.

„Akadt, aki azzal hívott fel, hogy nekem adja a máját” – kezdte a Velvetnek Szemler Renáta, akinek személyes blogjával a facebookozók nagy része már biztosan találkozott az elmúlt napokban. Ugyan a 23 éves tatai lány a Segíts, hogy kaphassak májdonort címmel látta el Facebook-oldalát, nem májdonort keres, hiszen tudja, szervet élő, ismeretlen donortól már csak a jogi szabályozás miatt sem kaphatna. Na meg azért sem, mert egy teljes májra van szüksége. Több mint két éve vár transzplantációra, és bár tavaly kétszer is riasztották donorszerv miatt, egyik sem volt megfelelő.

Szervdonorok

Élő donor: A magyar törvényi szabályozás szerint élő donor kizárólag a máj egy darabját és egy vesét adhat, de ezt is csak akkor, ha a recipiens egyeneságbeli rokona vagy egyeneságbeli rokonának a testvére, vagy testvére, vagy a testvérének az egyeneságbeli rokona. Kivételes esetekben ezek hiányában is történhet szervadományozás. Feltétele a szoros érzelmi kapcsolat, valamint hogy az adományozás ellenérték nélkül, kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történjen, amit a kórházi etikai bizottság vizsgál ki.

Agyhalott donor: Az agyhalál beálltát követően a szervek (vesék, máj, hasnyálmirigy, szív, tüdő és vékonybél) jogilag minden olyan magyar állampolgár testéből kivehetők, akik életükben nem rendelkeztek ennek ellenkezőjéről magánokiratban vagy az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban. Gyakran előfordul azonban, hogy a hozzátartozók tiltakoznak a szervkivétel ellen, és a kezelőrvos enged a kérésüknek.

A nem dobogó szívű halottból történő szervkivétel feltételei nem adottak Magyarországon.

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

„Nem tudok egy helyben ülni, és csak várni és várni, hogy mikor kapok donort, vagy éppen mikor halok meg így, tétlenül. Úgy éreztem, muszáj tennem valamit, hátha tud valaki segíteni. Nem azt kérem, hogy öljék meg a szomszédjukat, ahogy kommentben írták, de hátha eljut valaki olyanhoz, aki gyógymódokkal, tanácsokkal, orvos ismerősökkel, bármivel tud segíteni” – magyarázta, miközben bezárta gépén a Facebookot, amin a támadás mellett rengeteg támogató üzenetet is kapott.

A szíve és a veséje kivétel

„16 éves voltam, amikor a baleset történt, aminek következtében tönkrement a májam, és a szívem és a vesém kivételével károsodtak a belső szerveim” – kezdett bele a hét évvel ezelőtti autóbaleset részletezésébe. „Az akkori barátommal mentünk ki Németországba, munkát keresett kint, én meg elkísértem. Nem emlékszem rá, hogy mi történt, de a hatóságok azt mondták, hogy miközben vezetett, elaludt, mellette pedig én is. Alánk jött az előttünk közlekedő autó utánfutója, majd nekicsapódtunk a szalagkorlátnak. Be voltam kötve, de az öv nem védett meg, az üléssel együtt kirepültem az alattunk lévő autópályára, ahol átment rajtam egy autó, így tört szilánkosra a medencém.” Akkori barátja beszorult a kocsiba, így zuhant utána, de jobban járt így, ő könnyebben sérülésekkel megúszta.

Vele ellentétben Szemler Renáta elvesztette a bal lábát – először térdből, majd vérmérgezés miatt combból csonkolták -, és jobb lábfejének egy részét is leműtötték. A medencéje mellett a jobb válla és a bordája is tört, sérült a mája, az epéje, a lépe, és a húgycsöve is, utóbbiba protézist ültettek, hogy önállóan tudjon vécézni. „Németországban tizennyolcszor műtöttek, volt olyan nap, amikor négyszer-ötször is, 21 fagyasztott plazmát kaptam. Azt mondták, semmi esély arra, hogy túlélem.”

Két hónapig mesterségesen altatták, majd október közepén Magyarországra szállították, ekkor már negyven fokos láza volt a toxikus májgyulladás miatt. „Pesten az összes kórházat bejártuk, mindenhol azt kaptuk, hogy meg fogok halni. Aztán anya november végén úgy döntött, hogy hazahoz a kórházból.” A kezdetben mindössze 35 kilós lány egy évig pelenkára szorult, édesanyja újratanította enni, inni, írni. „Aztán rehabilitációra jártam, de az nem jött össze, majd később újra belekezdtem, ekkor műlábat is kaptam, de nem használhatom, mert félő, hogy olyannyira megerőlteti a belső szerveimet, hogy vérzés alakul ki – ismét.”

Alvadt vért hányt

2008-ban derült ki, hogy a gyógyszerek annyira tönkretették a máját, hogy donorra van szüksége. További egy évbe telt, mire felkerült a transzplantációs listára. Ugyanebben az évben a lépe hatvan százalékát elzárták lépmegnagyobbodás miatt. Az orvosok zsírszegény, fűszermentes ételeket írtak elő neki, tíz-tizenkétféle gyógyszert szed, köztük vitaminokat, hogy szinten tartsa a szervezetét, de ez sem elég.

Szervátültetések Magyarországon

2012. január 18-ig összesen hét szervkivételi riadó valósult meg Magyarországon. Veseátültetésből eddig kilencet, májátültetésből hármat, tüdőátültetésből pedig – a beavatkozást Bécsben végzik – eddig kettőt végeztek, kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetésre és szívátültetésre idén még nem volt példa. Az előző évben összesen 131 megvalósult szervkivételi riadó volt, veseátültetés 204, májátültetés 41, kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetésből tízet végeztek összesen, szívátültetésből 14-et, tüdőátültetésből pedig negyvenet. 2010-ben mindenesetre 14%-kal több szervátültetés végeztek Magyarországon, mint az előző évben.

Májra jelenleg 131 beteg vár, akad olyan, aki 2007 óta. Donorszívre 24-en, tüdőre 7-en, vesére 833-an várnak, a kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantáció várólistája pedig húsz fős.

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

„Tavaly májusban volt egy nyelőcsővérzésem, minden előjel nélkül tört rám. Délután még kint beszélgettem a barátaimmal, aztán este rosszul lettem, szédültem. Amint lefeküdtem, rám tört a hányinger – alvadt vért hánytam. Végül a tatabányai kórházba kerültem, hat napig harcoltak az életemért, ekkor is azt mondták, nem élem túl. Hát, túléltem. Azért történt, mert a májamon már nem megy át a vér, és így tört utat magának.” Bár a nyelőcsövében speciális gumigyűrűkkel elzárták az ereket, a vérzés bármikor, bárhol előfordulhat újra. Ezért nem használhatja a protézisét sem, nehogy megterhelje a belső szerveit. „Gyakran alszom vele vagy én, vagy a húga, néha hárman együtt alszunk, mert retteg, hogy ismét megtörténik a vérzés, és nem tud mit csinálni” – magyarázta az édesanyja, Szemler Sándorné, Magdolna, aki önmagát hibáztatja a történtek miatt.

 

„Ha nem engedem el akkor, még mindig egészséges lenne. Nem békéltem meg, ezzel nem lehet, de előre kell menni, jobban kell lennie. Büszke vagyok rá, amiért így küzd, belőle és a testvéréből merítek erőt. Nekem is vannak mélypontjaim, de az, hogy itthon elsírom magam, mint most, nem jellemző, mert itthon nem sírok. Ott, ahol senki sem lát.” Szemler Renáta édesanyja és húga is dolgozik, a megkeresett pénz szűkösen, de elég a gyógyszerekre és a kezelésekre. Csütörtökön ismét mennek kontrollra, de a 23 éves lány azt mondja, már most tudja, nemleges választ fog kapni, amikor rákérdez a donorra.

Mi az Eurotransplant?

Magyarország 2012. január elsejével a nonprofit nemzetközi csereszervezet, az Eurotransplant International Foundation átmeneti tagja lett. A szervezet a szervátültetésre alkalmas donorszervek szétosztását koordinálja nyolc európai államban. A teljes jogú tagságra 2013-tól van esély, ekkortól minden transzplantációra váró beteg számíthat külföldi donorra. Az átmeneti időszakban azonban csak az életmentő beavatkozásra várók, a gyerekek és a hiperimmunizált vesebetegek kerülhetnek fel az Eurotransplant várólistára. Magyarországnak betegenként 450 eurót kell fizetnie a listára kerülésért, és minden kapott szervet vissza kell adnia, amint találnak vércsoportazonos donort Magyarországon.

A laboreredményei és a várakozási ideje alapján Szemler Renáta jelenleg nem tartozik azok közé, akik sürgősségi transzplantációra szorulnak. Édesanyja elmondása szerint 12 pontja van, a sürgősségi transzplantációhoz pedig 22-re lenne szükség.

Fájdalmai mérsékelten vannak, különösen a mája és a csonkolt lába érzékeny, utóbbi elsősorban az időjárás miatt. „A mai napig nem fogadom el így magam, de nagyon sokat segítenek a barátaim, a családom, és a párom is, három hónapja ugyanis párkapcsolatom is van újra. Most már nem tudok mit csinálni, megtörtént, nem hibáztatok senkit, viszont bizakodom és küzdök, mert ennél csak jobb lehet. A barátom rengeteget segít abban, hogy ne gyűlöljem magam, már hülyéskedünk is, múltkor például azzal ugratott, hogy kiszaladhatnék a konyhába vacsoráért.”

A donor után sem ér véget a műtétsorozat

Habár jelentkezett egy kerekesszékes szépségversenyre, a hétköznapokban épp ez az eszköz zavarja a leginkább, meg az, hogy állandóan segítséget kell kérnie, ha el szeretne menni valahová. „A másik meg az, hogy nem fogadnak el az emberek emiatt, és rengeteg a kétkedő is, volt, aki azt írta egy képem alá, hogy pornósztár vagyok, meg hogy nem is hiányzik a lábam” – tette hozzá. „Nagyon sokan hívtak minket, gyógymódokat tanácsoltak. Volt egy lány, aki vidáman azt mondta, ha diribdarab májra van szüksége Renátának, szívesen ad a sajátjából. És az oroszországi magyar nagykövetségtől is telefonáltak, hogy utánanéznek, van-e lehetőség arra, hogy felkerüljön az ottani listára, mert a gondok nagy részét a májdonor oldaná meg, ha megkapná a szervet, a többi is gyógyulna.”

Szemler Renáta nem jár iskolába, otthon tanul informatikát, később ezzel szeretne foglalkozni. „A baleset előtt a kilencediket elvégeztem, utána, amikor épp kicsit jobban voltam, megcsináltam a tizediket. Még két év hiányzik, azt mindenképpen el szeretném még végezni, és aztán elhelyezkednék egy irodában, illetve mellette szeretnék májbeteg gyerekeknek segíteni.” Az egészséges szerv beültetése után sem érne véget a műtétsorozat: a karjában van egy platina, ami miatt nem tudja rendesen használni, és a csonkját is műteni kell majd, hogy rendes protézist kaphasson. „Aztán ott vannak a plasztikai műtétek, amiből a hasam a legfontosabb, mert az teljesen tönkrement az operációk miatt.”