A huszonhárom éves Itzcoatl Ocampo ámokfutása december közepén kezdődött. Négy hajléktalant ölt meg, mielőtt múlt pénteken letartóztatták volna. A fiatalember Irakban szolgált tengerészgyalogosként; a családja szerint teljesen más ember lett, miután visszatért onnan.

Elfogták a Kaliforniában tevékenykedő sorozatgyilkost, aki hajléktalanokra specializálta magát - írja a Daily Mail. A huszonhárom éves egykori tengerészgyalogost, Itzocal Ocampót múlt pénteken tartóztatták le, közvetlenül azután, hogy végzett volna negyedik áldozatával, a hatvannégy éves John Berryvel. Berry néhány nappal a halála előtt járt a rendőrségen, és bejelentette, hogy olyan érzése van, mintha valaki követné őt. "Le vagyunk sújtva, hogy nem kapcsoltuk le korábban Ocampot" – mondta az eset kapcsán az ananheimi rendőrfőnök, John Welter.

Az Irakot is megjárt Ocampo családja szerint már nem ugyanaz az ember volt, mint a bevetések előtt. A beszámolók szerint a fiatalembernek folyamatosan remegett a keze, sokat ivott, és noha kezdetben járt egy kimondottan háborús veteránokra specializált pszichiáterhez, később onnan is elmaradt. Ocampo öccse azt is elárulta, hogy miután a fiatalember egyik közeli barátját egy akció során megölték Irakban, bátyja hetente kétszer járt ki a sírhoz, és órákat töltött ott.

Fura fintora a sorsnak, hogy Ocampo apja, Refugio Ocampo szintén hajléktalanná vált, miután a fiatalember szülei 2010-ben elváltak. Refugio beszámolt róla, hogy fia néhány nappal letartóztatása előtt meglátogatta őt a híd alatt, ahol élt, és figyelmeztette, hogy egy hajléktalanokra vadászó gyilkos garázdálkodik a környéken, úgyhogy legyen óvatos. Itzcoatl Ocampo életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat a gyilkosságokért, bár ügyvédje szerint nagy esély van arra, hogy beszámíthatatlannak nyilvánítják, és ezt az időt egy elmegyógyintézetben fogja tölteni.