Holdbéli tájon jártak az Etiópiában megtámadott turisták

2012.01.20. 22:06
A kedd éjjeli etióp támadás áldozatául esett turistacsoport, amely túlélői pénteken érkeztek Magyarországra, épp Etiópia legveszélyesebb részén járt, ahol hivatalos tömegközlekedés egyáltalán nincs, és a külföldi honlapokon is óva intik az utazókat, hogy arrafelé túrázzanak.

Etiópia egyik legveszélyesebb területén, a Danakil-földön járt az a turistacsoport, amelyet kedd éjjel ért két magyar áldozatot követelő, súlyos támadás. Az alapvetően egyre kedveltebb turistacélpontnak számító Etiópiának ez az egyetlen olyan része, ahova kifejezetten nem javasolják az utazást.

danakil1
Fotó: Tom Pfeiffer / Barcroft Media

"Etiópia alapvetően az egyik legbiztonságosabb afrikai ország, leszámítva a Szomáliával határos területet és a Danakil-földet" - mondta el a Velvetnek Markó Ferenc, aki maga is többször keresztül-kasul utazta Afrikát. A három országban - Etiópia, Eritrea és Dzsibuti - elterülő Danakil-sivatagban évente mindössze néhány száz ember túrázik. Markó információi szerint ahhoz, hogy az ember eljusson a szerencsétlenül járt turisták célpontjához, az Erta Ale vulkánhoz, vagy a környéken nagy számban található kéntavakhoz, saját magának kell terepjárót bérelnie, ugyanis tömegközlekedés a Dzsibutiba tartó kamionokon kívül egyáltalán nincs. Néha szerveznek oda több-kevesebb rendszerességgel túrákat, amelyek tartalmaznak többek közt tevés kirándulást, a sótavak és a vulkánok megtekintését, maga a vidék nem biztonságos: 2007-ben például öt európait és tizenhárom etiópot raboltak el, igaz, végül mindannyian megúszták élve.

Holdbéli táj

A Danakil-sivatagba Kittenberger Kálmán, az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és zoológus az első európaiak közt jutott el a múlt század első felében. Ő így emlékszik a tájra: "Danakil-földön sem víz, sem erdő nincs. Én körülbelül száz kilométernyire mentem be, de ha rosszat álmodom, álmomban azon a vidéken járok. Holdbéli táj. Elrejtett vizesgödrök, kő- és homoksivatag, itt-ott csekély sivatagi növényzet. Nappal mozogni nem lehet, 50-60 fok meleg, a töredezett sziklák, mint a fekete üveg és teljes ismeretlenség"

A magyarok elleni támadás motivációjáról egyelőre csak találgatások folynak. A Reuters Africa információi szerint az etióp kormány Eritreát gyanúsítja, mondván, hogy ott képezték ki és fegyverezték fel a terroristákat, de erre konkrét bizonyítékaik nincsenek. Markó információi szerint ugyanakkor a környéket jól ismerő helybeliek szerint a tragikus végeredménnyel záródó túszszedés azért is fajulhatott vérfürdővé, mert a turistacsoport kísérői rosszul mérték fel a helyzetet, és tűzharcba bocsátkoztak a támadókkal, akiknek pontos kilétéről csak akkor fogunk többet tudni, ha jelentkeznek a követeléseikkel, hiszen a gyilkosságokon kívül még négy embert elraboltak.

danakil2
Fotó: Tom Pfeiffer / Barcroft Media

A támadás magyar túlélői pénteken délután érkeztek meg Budapestre, míg a két áldozat, Szabad Gábor és Fábián Tamás holttestét jövő héten szállítják majd haza. A csoport sebesült tagját, Vizler Csabát egy budapesti kórházban ápolják.