A kedd éjjeli etióp támadás áldozatául esett turistacsoport, amely túlélői pénteken érkeztek Magyarországra, épp Etiópia legveszélyesebb részén járt, ahol hivatalos tömegközlekedés egyáltalán nincs, és a külföldi honlapokon is óva intik az utazókat, hogy arrafelé túrázzanak.

Etiópia egyik legveszélyesebb területén, a Danakil-földön járt az a turistacsoport, amelyet kedd éjjel ért két magyar áldozatot követelő, súlyos támadás. Az alapvetően egyre kedveltebb turistacélpontnak számító Etiópiának ez az egyetlen olyan része, ahova kifejezetten nem javasolják az utazást.

"Etiópia alapvetően az egyik legbiztonságosabb afrikai ország, leszámítva a Szomáliával határos területet és a Danakil-földet" - mondta el a Velvetnek Markó Ferenc, aki maga is többször keresztül-kasul utazta Afrikát. A három országban - Etiópia, Eritrea és Dzsibuti - elterülő Danakil-sivatagban évente mindössze néhány száz ember túrázik. Markó információi szerint ahhoz, hogy az ember eljusson a szerencsétlenül járt turisták célpontjához, az Erta Ale vulkánhoz, vagy a környéken nagy számban található kéntavakhoz, saját magának kell terepjárót bérelnie, ugyanis tömegközlekedés a Dzsibutiba tartó kamionokon kívül egyáltalán nincs. Néha szerveznek oda több-kevesebb rendszerességgel túrákat, amelyek tartalmaznak többek közt tevés kirándulást, a sótavak és a vulkánok megtekintését, maga a vidék nem biztonságos: 2007-ben például öt európait és tizenhárom etiópot raboltak el, igaz, végül mindannyian megúszták élve.

Holdbéli táj

A Danakil-sivatagba Kittenberger Kálmán, az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és zoológus az első európaiak közt jutott el a múlt század első felében. Ő így emlékszik a tájra: "Danakil-földön sem víz, sem erdő nincs. Én körülbelül száz kilométernyire mentem be, de ha rosszat álmodom, álmomban azon a vidéken járok. Holdbéli táj. Elrejtett vizesgödrök, kő- és homoksivatag, itt-ott csekély sivatagi növényzet. Nappal mozogni nem lehet, 50-60 fok meleg, a töredezett sziklák, mint a fekete üveg és teljes ismeretlenség"

A magyarok elleni támadás motivációjáról egyelőre csak találgatások folynak. A Reuters Africa információi szerint az etióp kormány Eritreát gyanúsítja, mondván, hogy ott képezték ki és fegyverezték fel a terroristákat, de erre konkrét bizonyítékaik nincsenek. Markó információi szerint ugyanakkor a környéket jól ismerő helybeliek szerint a tragikus végeredménnyel záródó túszszedés azért is fajulhatott vérfürdővé, mert a turistacsoport kísérői rosszul mérték fel a helyzetet, és tűzharcba bocsátkoztak a támadókkal, akiknek pontos kilétéről csak akkor fogunk többet tudni, ha jelentkeznek a követeléseikkel, hiszen a gyilkosságokon kívül még négy embert elraboltak.

A támadás magyar túlélői pénteken délután érkeztek meg Budapestre, míg a két áldozat, Szabad Gábor és Fábián Tamás holttestét jövő héten szállítják majd haza. A csoport sebesült tagját, Vizler Csabát egy budapesti kórházban ápolják.