A BRFK hétfőn körözést adott ki egy zaklatással gyanúsított fiatal budapesti férfi ellen. A körözést azóta visszavonták, de nem tudni, hogy a fiatalember ártatlansága miatt, vagy azért, mert feladta magát a rendőrségen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitánysága hétfőn (január 23-án) fényképes körözést adott ki egy budapesti férfi ellen. Zaklatás gyanúja miatt keresték, a közlemény szerint "a Kolosy tér közelében található sportcentrum előtt több alkalommal leszólította, majd megsimogatta egy 15 éves lány haját, és próbált vele akarata ellenére megismerkedni." A férfi fotója mellett nevét is közölték, illetve azt is, melyik egyetem hallgatójának vallotta magát.

A férfi, miután a Velvet is közzétette a közleményt, emailben arra kért minket, hogy távolítsuk el cikkünket, mondván, félreértésről van szó, és ezt jelzi az illetékes rendőrkapitányságon is. Keddi megkeresésünkre neve elhallgatását kérve elmondta, tényleg így tett, a police.hu-ról pedig már eltűnt a kérdéses hirdetmény.

"Bementem a kapitányságra még az éjszaka, fogalmuk sem volt arról, hogy mi történhetett, és én sem értem. A fotómat biztosan a facebookról szedték le. Tény, hogy az adott környéken napi rendszerességgel járok, valószínűleg megpróbáltam valakit leszólítani. A rendőrségen megadtak egy nevet, hogy ki volt, aki a bejelentést tette, és nem tudom, ki az, de már felajánlottam, hogy szívesen beszélek az anyjával" – fejtette ki a Velvetnek.

A fiatalember egyetemi hallgató, a sport mellett videózással és fotózással is foglalkozik. Több fórumon is megtaláltuk hirdetését, amely szerint 13-25 év közötti "kezdő lány modellt" keres fővárosi műtermébe. Elmondása szerint nem tud arról, hogy folyna ellene eljárás. Kérdésünkre, hogy tagadja-e a zaklatást, elmondta, nem emlékszik az esetre. Jogi lépéseket nem tervez, úgy tudja, az eset egyébként is elévült már.

Az ügyben megkerestük a BRFK-t is, tőlük a következő felvilágosítást kaptuk: "Egy 29 éves férfi önként jelentkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitányságán, ellene eljárás indult zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Hozzátették, az említett eljárással kapcsolatban is a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvényben, illetve az egyéb jogszabályokban foglaltaknak megfelelően járnak el.

Ha alaptalan, perelhetne

Amennyiben az ellene kiadott körözés alaptalan volt, ő maga viszont felismerhető, a férfi jó hírneve megsértése miatt pert indíthatna - tájékoztatta a Velvetet Ruttner György ügyvéd. Ehhez viszont először el kell dőlnie, hogy a gyanúsítás alaptalan, utána pedig bizonyítani az őt ért kárt.

Kérdésünkre, hogy a zaklatás mennyi idő után évül el, kifejtette, ez egy kisebb súlyű bűncselekmény, de többféle esete is lehet, amelyekért eltérő tartamú szabadságvesztés a büntetés. Általában azonban elmondható, hogy elévülési ideje három év.