Börtönt is kaphatnak az amatőr időjósok Dél-Afrikában

2012.01.26. 11:23
Ha átmegy a szóbanforgó törvényjavaslat, akkor a rémhíreket gerjesztő amatőr időjósok pénzbüntetést, vagy börtönt is kaphatnak, amennyiben valótlannak bizonyul az előrejelzésük.

Komoly pénzbüntetést, vagy börtönt is kaphatnak az amatőr időjósok Dél-Afrikában, amennyiben valótlannak bizonyul az előrejelzésük, és szükségtelenül keltenek pánikot - írja a Sun. Ha a most benyújtott törvényjavaslatot megszavazzák, akkor a viharairól ismert Dél-Afrikában az amatőr időjósoknak ezentúl először a South African Weather Service-től, vagyis a dél-afrikai meteorológiai központtól kell engedélyt kérniük, hogy vihar közeledtét észlelve betelefonálhassanak egy rádió, vagy egy újság szerkesztőségébe.

Hkg4424165
Fotó: Mechielsen Lyndon

Minderre azért van szükség, mert a változékony időjárásáról hírhedt földrészen rengetegszer előfordul, hogy egy-egy ilyen előrejelzés hamisnak bizonyul, és szükségtelenül kelt pánikot, nem is beszélve egy esetleges kitelepítés költségeiről és kényelmetlenségeiről. A rémhírterjesztők, ha ezek után először nem a meteorológiai központhoz fordulnak elsőként, akár négyszázezer fontnyi pénzbírsággal, vagy ötéves börtönbüntetéssel sújthatók, visszaeső bűnösként pedig ennek dupláját is kaphatják.

Mvd1440976
Fotó: Mauricio Lima

Hannes Van Der Merwe professzor, a Stellenbosch University geográfiai tanszékének vezetője szerint ugyanakkor az egész ügy mindössze vihar a biliben. "Én nem félek különösebben a rémhírterjesztőktől. Az amatőr időjósok inkább a helyi parasztoknak szokták felajánlani a szolgáltatásaikat, hogy azok tudják, mikor érdemes elvetni a gabonát, nem pedig szórakozásból okoznak pánikot. Ez a törvényjavaslat számomra csak azt jelenti, hogy a kormányunk keményebben akarja ellenőrízni a hírcsatornákat" - mondta a professzor.