A középiskola szerint tömeghisztéria az egész, de nagy névvel kell szembenézniük, ugyanis nem más pereli őket, mint Erin Brockovich, akiről régebben filmet is forgattak Julia Roberts főszereplésével.

Ugyanabban a középiskolában több diák egyszerre kezdett Tourette-szindrómához hasonló tüneteket produkálni - írja a Daily Mail. Egyelőre 17 diákról tudnak, akik küzdenek a kórral, ebből 15-en a Genesee megyei Le Roy High School tanulói, és érdekes módon egyetlen fiú kivételével mind lányok, ketten viszont 250 mérfölddel arrébb élnek, de Erin Brockovich őket is bevonja a perbe, szerinte ugyanis valamilyen vegyszer okozta a nem kívánt tikkelést.

Erin Brockovich

Erin Brokovich, akit Julia Roberts is megformált a Erin Brockovich - Zűrös természet című filmben, egy véletlen folytán került egy ügyvédi irodához, ahol azzal csinált karriert, hogy egy súlyos környezetszennyezési ügyet derített fel. A bíróságon egy addig példátlan mértékű, 333 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a város vízkészletét mérgező áramszolgáltató céget, mert bebizonyosodott, hogy számtalan súlyos megbetegedésért voltak felelőssé tehetők. 2011-ben kiderült, hogy a cég továbbra is szennyezi a környezetet, ekkor Brockovich újra szembeszállt az óriáscéggel.

Az ügy akkor kapott igazán nagy nyilvánosságot, amikor a 16 éves Lori Brownell kitett egy pár perces videót Youtube-ra, amin az elejétől elmeséli betegségét, és szakemberek segítségét kéri, mert annyira elszaporodtak a ticjei, hogy már nem tud tőlük iskolába sem járni.

Az iskola nyilvánosan nem foglalt állást az ügyben, de annyit azért közöltek, hogy szerintük egyszerű tömeghisztériáról van szó. Dr. Greg Young az egészségügyi minisztériumtól elmondta, hogy jelenleg is szakemberek vizsgálják, mi okozhatta a gyerekek megbetegedését, de szerinte bizonyos szerek épp annyira okozhatnak tikkelést, mint genetikai tényezők.

Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma (Gilles de la Tourette-szindróma, TS) egy idegrendszeri betegség, amelyre a tic-nek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tic, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tic, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Gyakran ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik. (forrás: Wikipedia)