Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb problémát okoznak a börtönökbe csempészett mobilok és a közösségi oldalak. Csak tavaly 350 fogvatartottat kaptak el, akik Facebookon a börtönből zaklatták áldozataikat, vagy azok családját. Itthon eddig egy esetről tudnak, amikor egy elítélt facebookozott. A hazai felügyelet néhány év alatt a felére tudta csökkenteni a börtönökbe becsempészett mobilok számát.

“A börtönből facebookozó támadók kigúnyolják a büntetésüket. Csak tetézik a bajt, amikor arra használják, hogy áldozatokat vagy szemtanúkat félemlítsenek meg így” – mondta a Daily Mailnek egy angol áldozatvédő egyesület, a Victim Support vezetője, Javed Khan arra reagálva, hogy az Egyesült Királyságban egyre több rabot kapnak el, aki a börtönbe csempészett telefonokról facebookozik.

Bentről fenyegetnek a gyilkosok

A probléma akkor ütötte fel a fejét, amikor két évvel ezelőtt Jack Straw igazságügy-miniszter bejelentette, harminc olyan Facebook-profilt kapcsoltak le, amelyet elkövetők arra használtak, hogy zaklassák az áldozataikat, ellenük tanúskodó szemtanúkat. Azóta a helyzet csak rosszabb lett, az elmúlt két évben összesen 350 oldalt kapcsolt le a Facebook azután, hogy jelezte a rendőrség, az adott oldal elítélthez tartozik.

Az egyik legdurvább eset Colin Gunné, egy kisvárosi bandavezéré, aki az egyik legveszélyesebb brit bűnöző. Összesen 35 évet kapott 2006-ban gyilkosságért, vesztegetésért és egyéb bűncselekményekért. Ő hónapokon keresztül tartotta a kapcsolatot több mint 500 facebookos ismerősével a börtönön belülről mire lekapcsolták.

“Egy nap majd hazajutok, és alig várom már, hogy néhány ember szemébe nézhessek, és lássam a félelmüket amiatt, hogy engem látnak. Jó, hogy meg tudom osztani az emberekkel, hogy hogyan érzem magam. Egy pár embert csak csúnyán elküldök a francba, de egy páran nagyon hátba támadtak, azokat megnevezem, és megszégyenyítem. Kibaszott patkányok” – fenyegetőzött Gunn a rácsok mögül.

Ryan Herbert, akit 2007-ben ítéltek el egy húszéves lány meggyilkolásáért több mint száz üzentet küldött Facebookon különféle nőknek, hogy felszedje őket. Még képeket is küldött magáról, amelyeken egyedül vagy a rabtársaival pózol a börtön konditermében.

A 16 éves Ben Kinsella gyilkosa a rácsok mögül próbálja bizonyítani ártatlanságát, hogy nem ölte meg 11 késszúrással a barátaival szórakozó fiatalt még 2008-ban. Jade Braithwaite, a gyilkos “Szabadítsátok ki Jade Braithwaite-et” feliratú pólóban pózolt a börtönben, amiről képet posztolt Facebookra, és több bejegyzésben azt állította, nincs még vége az ügynek, valamint az áldozat családját is megfenyegette.

“A családom és én is döbbenten vettük tudomásul, hogy Jade Braithwaite a rácsok mögül tud facebookozni, és hogy az oldalt képes arra használni, hogy azt állítsa, ártatlan. Ez igazán felháborító. Undorítóak a hozzászólások az oldalán, és úgy érezzük, a bejegyzések sértik Ben emlékeit” - mondta a meggyilkolt tinédzser nővére, Brooke Kinsella színésznő.

Itthon sikeres a harc

Természetesen a Facebook a rendőrök oldalán áll, a profilokat nagyon gyorsan és véglegesen törlik ilyen esetekben, úgyhogy a fenti idézeteket sem lehet már megtalálni az oldalon. Ahogy a brit börtönökben, úgy Magyarországon is tilos a raboknak internetet használiuk, frissíteni a facebookos vagy bármilyen egyéb adatlapjukat.

Itthon vagy nem annyira elterjedt még a bűnözők körében a Facebook és a közösségi média, mint az Egyesült Királyságban, vagy hatékonyabbak a büntetés-végrehajtásban dolgozók, mindenesetre itthon a brit példákhoz hasonló dologról egyelőre nem tudni.

“A korábbi években egy esetben van arról tudomásunk, hogy a fogvatartottnál azok után találták meg a telefont, hogy a Facebookon regisztrált. Olyanra, hogy a közösségi oldalakon a bv. intézetből zaklassanak, fenyegessenek civil személyeket, tudomásunk szerint nem volt példa” – mondta a Velvetnek Szalai Tímea a BVOP szóvivője.

A mobiltelefon persze nagyon népszerű a börtönben, ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ezeket legkésőbb a kapuban kiszűrjék. “Ennek a munkának szemmel látható eredménye a bv. intézetekben, intézményekben megtalált készülékek számának folyamatos, látványos csökkenése” – mondta Szalai Tímea. Az adatokból az látszik, hogy néhány év alatt gyakorlatilag a felére csökkent a börtönökbe bejuttatott készülékek száma, míg 2008-ban még 1192 készüléket találtak a rácsok mögött az ellenőrzések után, addig 2011-ben már csak 511-et tudtak becsempészni.

A nagy biztonsági kockázat miatt több lépcsőben is szűrik a börtönökbe bejutó tárgyakat, így a mobilokat is. “A személyek ruházatát ellenőrzik, a hozzátartozóktól érkező csomagokat röntgensugaras csomagvizsgáló berendezéssel vizsgálják át, illetve hatékonyabbá váltak a korrupciós cselekmények elleni fellépések. A már bejutott készülékek felderítésére mobiltelefon-keresőket alkalmaznak, illetve a zárkák és a fogvatartotti munkahelyek biztonsági ellenőrzései, továbbá a fogvatartottak személymotozása során találják meg azokat. Ez esetben a fogvatartottakkal szemben minden esetben fegyelmi eljárás indul. Több börtönben a biztonságtechnikai rendszer részét képezik az épületekbe telepített GSM érzékelők” – mondta Szalai Tímea.