A világ egyik legnézettebb csapatsportjában, az amerikai futballban a játék erőszakosságához méltó erőszakos figurák játszanak. Gyilkosság, nemi erőszak, kábítószerrel való visszaélés és hasonló bűnök terhelik jó néhány sztárjátékos mérlegét. A Super Bowl alkalmából íme egy gyűjtemény a legsúlyosabb arcokból.

OJ Simpson: kettős gyilkosság, és fegyveres rablás

OJ Simpson ügyét mindenki ismeri, azt viszont már annál kevesebben tudják, hogy hősünk korának egyik legzseniálisabb running backje, vagyis futójátékosa volt, aki a Super Bowlon kívül gyakorlatilag minden díjat megnyert, amit amerikaifutball-játékos megnyerhet. Legendás gyilkossági ügyével tele volt annak idején a sajtó: 1994-ben minden bizonnyal ő végezte ki brutálisan egykori feleségét, Nicole Brownt és annak új barátját, Ronald Goldmant. Simpsont hosszú, szinte komédiába illő eljárás során felmentették, holott egyértelmű bizonyítékok szóltak a bűnössége mellett, 2007-ben viszont fegyveres rablásért kapták el, és jelenleg is börtönben ül.

Rae Carruth: gyilkosságban való bűnrészesség

Rae Carruth, polgári nevén Rae Lamar Wiggins egy egészen jól indult wide receiver-karriert rombolt le gyilkossági ügyével. Az 1997-ben a Carolina Panthers soraiban bemutatkozó játékos egy klasszikus, gengszerfilmes drive-by shooting keretében lövette le jóbarátjával az akkori csaját, Cherica Adamset, Carruth pedig a gyilkossághoz használt autót vezette. Adams ekkor héthónapos terhes volt Carruth fiával, akinek életét sikerült megmenteni, a nő azonban meghalt. Carruth jelenleg büntetését tölti: legkorábban hat év múlva szabadulhat.

Donté Stallworth és Leonard Little: emberölés

A jelenleg is aktív Donté Stallworth, aki momentán a Washington Redskins wide receivereként szolgál, még 2009-ben furikázott tökrészegen a Bentleyjével, és ütötte el az ötvenkilenc éves Mario Reyest. Mindössze harminc nap börtöre ítélték, és ezer órányi közmunkát kellett végeznie. Leonard Little, a St. Louis Rams 2009-ben visszavonult defensive endje kísértetiesen hasonló eset: ő is részegen vezetve ütött el egy nőt, amiért négy évet kapott felfüggesztve, illetve neki is kijárt az ezer órányi közmunka.

Lawrence Taylor: kiskorú megrontása, kábítószerrel való visszaélés

A pályafutása során a mostani Super Bowl-aspiráns New York Giantshez végig hű Lawrence Taylor nemcsak korának legjobb linebackere volt, aki a Giantsszel kétszer is elnyerte a Vince Lombardi-trófeát, hanem számtalan bírósági tárgyalás vádlottja is, aki a nyolcvanas évek végén lapáttal tömte magába a kokaint, annyit ivott, mint egy falka mázaszászvári szénbányász, a kétezres években pedig először cserbenhagyásos gázolás, majd egy tizenhat éves lány megrontása miatt állt a bíróság előtt. Utóbbiért hat évet kapott felfüggesztve.Taylor egyébként nemcsak játékosként, de színészként is brillírozott, hiszen többek közt szerepelt Oliver Stone híres amerikaifoci-filmjében, a Minden héten háborúban is.

Michael Vick: illegális kutyaviadalok szervezése

A végére nem maradhat más, mint az NFL legújabb bűnöző-sztárja. A jelenleg a Philadelphia Eaglesben játszó Michael Vick irányító illegális kutyaviadalok szervezése miatt bukott le, amiért 23 hónapot töltött rács mögött. A tárgyalások alatt Vick ártatlan képpel hangoztatta, hogy fogalma sincs, mi folyik a birtokán, vallomását pedig a saját apja cáfolta azzal, hogy Vick már 2001-ben is szervezett illegális kutyaviadalokat: akkor még a családi garázsban. A karrierjét az Atlanta Falconsnál kezdő játékos legutóbb szabadulása után került a sportlapok címoldalára: ugyanis a csapatok szó szerint versengtek érte, és végül a Philadelphia is irgalmatlan összegű sztárgázsiért kaparintotta meg.